Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Две години дела за 10 евро рушвет !

Ако човек следи съдебните хроники у нас, ще остане с впечатлението, че в България сме се преборили с корупцията по високите етажи на властта и започваме вече да нищим по-маловажните, дори незначителни случаи на рушвети.
Такова впечатление оставя едно дело, гледано през тази седмица. В понеделник (20 септември) Добричкият окръжен съд оправда 38-годишния Димитър Г. Д. от Генерал Тошево за това, че като граничен полицай на ГКПП Кардам през 2008 г. в качеството му на длъжностно лице е поискал и приел в дар две банкноти по 5 евро, които не му се полагат, за да извърши действие по служба (паспортна проверка) и да пропусне през границата турския гражданин Рашид С. и управлявания от него товарен автомобил.
Любопитно е, че основен принос за оневиняването на бившия граничар има прокурорът по делото. Вместо да се нахвърли върху обвиняемия, той влезе в ролята на адвокат и противно на обичайната логика заяви, че не поддържа обвинението, повдигнато срещу Димитър Д. Магистратът изтъкна, че за да има подкуп, трябва да е осъществена сделка, а в случая няма уговорка коя от страните какво ще направи. От разследването по делото не било установено как точно подсъдимият е отишъл и оставил банкнотите в помещението, където са намерени.
Защитата, естествено, въобще не възрази на тази теза. Адвокатът на Димитър Д. също пледира той да бъде обявен за невинен поради недоказаност на обвинението. Юристът посочи противоречия в показанията на турския шофьор, който е сигнализирал полицията, че му е искана крупната сума от десет евро, за да мине безпроблемно границата. Според защитата турчинът и службата Вътрешна сигурност на МВР са накиснали униформения.
В цял ферман по случая, отпечатан от Добричкия окръжен съд, се припомня, че срещу граничаря е повдигнато обвинение от Военноокръжна прокуратура - Варна по жалба на ощетения (както твърди самият той ) турски гражданин, притежаващ и българско гражданство.
Рашид сигнализирал на обявен от МВР в медиите телефон за борба с корупцията, че при преминаване на българската граница служители на гранична полиция изнудват шофьорите за дребни суми. След това подал официална жалба пред прокурор. Служители на вътрешното министерство го инструктирали как да се държи, когато му поискат подкуп. Били му връчени две банкноти от по 5 евро, на които били направени копия за документиране.
В обстоятелствената част на обвинителния акт е посочено, че около 21.50 часа на 06 март 2008 г. свидетелят Рашид преминал през ГКПП - Кардам, а проверяващият го граничен полицай му поискал 10 евро, за да обработи по-бързо документите му. Водачът предал предварително обработените банкноти и уведомил полицаите от Вътрешна сигурност на МВР. При претърсването те открили парите в кашон в сервизно помещение с общ достъп, в който имало и пластмасова кутия . Върху тях обаче липсвали годни за експертиза пръстови отпечатъци.
Ключовият свидетел по делото Рашид С. обаче не се яви на проведените досега четири съдебни заседания в окръжния съд. Заради случая с десетте евро рушвет България е уведомена с официално писмо от Министерството на правосъдието на Република Турция, че Рашид не е открит на адреса, посочен в призовката.
Съдебният състав прочете и прие неговите показания, дадени в досъдебното производство и пред съдия, а също подписаната от него жалба. В хода на съдебното следствие бе констатирано, че обвинението е изградено изцяло върху показанията на Рашид, които се явяват в противоречие с разказите на останалите свидетели и с другите доказателства по делото. Това очевидно е натежало в решението на съда. По всичко личи, че тази присъда ще си остане окончателна, тъй като прокуратурата се отказа от обвинението, камо ли да иска обжалване.
А за публиката остават тъжни изводи - щом в България за подкуп от 10 евро делата се влачат по съдилищата две години и половина, какво чудно, че сложните дела продължават с десетилетия.
Иначе граничен пункт Кардам не за първи път попада в центъра на вниманието на слухтящите за корупция ченгета от Вътрешна сигурност. Преди една година, на 25 октомври, началникът на смяна К.М. (39 г.) и операторът И..Ж. (49 г.) на ГКПП Кардам бяха задържани при съвместна операция на дирекция Вътрешна сигурност - МВР, и Националната агенция за приходите под ръководството на Окръжната прокуратура в Добрич. Срещу двамата гранични полицаи беше образувано досъдебно производство по чл. 282 от Наказателния кодекс за престъпления по служба.
При обиските на служебни помещения на граничния пункт и на личните автомобили, намиращи се в района, бяха иззети доказателства за длъжностни и документни престъпления, извършени от двамата служители. Открити и иззети са множество SIM карти и мобилни телефони, около 4000 евро, скрити в специално пригодена за целта табуретка, документи с гриф поверително, държани в нарушение на Закона за класифицираната информация.
Операцията започнала след получен сигнал за неконтролируемо въвеждане в информационните системи на транспортни средства, които реално никога не са напускали територията на страната. Вписаните камиони били на спедиторски фирми, а за някои от шофьорите фигурирали по няколко излизания и влизания в страната в рамките на един ден по маршрута Калотина - Кардам.
Всички въведени в системата за граничен контрол транспортни средства, но реално ненапускащи българска територия, фиктивно изнасяли от страната брашно и зърно за две фирми.
Докъде обаче е стигнало делото срещу двамата полицаи, засега не е ясно. Явно още не му е дошъл редът в Добричкия окръжен съд, където след две години мотаене току що приключи процесът за 10-те евро рушвет.

Facebook logo
Бъдете с нас и във