Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ДВЕ ГОДИНИ ТИШИНА ЗА РАЗСТРЕЛА НА КЛЮНА

Две години след разстрела на известния наркобос Антон Милтенов-Клюна плътна тишина покри случая, а в папката на разследването няма нищо освен резултатите от аутопсията. Клюна бе убит на 30 юли 2005 г. заедно с бодигардовете си Иван Тодоров-Призрака и Николай Добрев-Цайко пред сладоледена къща Джимис на централната столична улица Ангел Кънчев.
Преди да изяде последния си сладолед, Клюна бе мишена на няколко неуспешни атентата. През юни 2002 г. незнаен снайперист го прониза в стомаха в къщата му в Княжево. На 17 януари 2004 г. неизвестен гърмя по колата му с гранатомет от бившето заведение Феята на бул. Цариградско шосе. На 7 април някой се опита да уцели Клюна с малокалибрена пушка край хотел Славия, но не успя. На 27 май в двора на къщата му в кв. Княжево бе хвърлена бойна граната.
Въпреки тиражираните полицейски информации за тежкото криминално минало на престъпника с екзотичен прякор пред портите на Св. Петър той се яви почти чист. Приживе срещу Клюна имаше образувани две дознания - за 46 хапчета каптагон, открити в дома му в кв. Княжево, и за склоняване към лъжесвидетелство на Мартин Иванов-Душманина, брат му Радослав Иванов-Темерута и Александър Костов-Куката. Тримата бяха свидетели по единственото следствено дело, образувано срещу Клюна, срещу Демби и срещу още седем от неговите хора за неуспешния атентат срещу Илиян Варсанов на 16 август 2002 година. Дознанието за натиск срещу свидетелите бе прекратено през зимата на 2003-а и възобновено през лятото на 2004 година. На 9 февруари 2005 г. Алексей Трифонов от Софийския районен съд (СРС) осъди Клюна на една година затвор условно, като му наложи мярка за неотклонение подписка.
Активността на вътрешното министерство по разкриването на поредното поръчково убийство се изчерпи със запомнящо се изказване на тогавашния главен секретар на МВР ген. Бойко Борисов. Той се похвали, че е предсказал разстрела на Клюна още на 6 декември 2003 г., когато в Амстердам беше убит работодателят на Милтенов - Константин Димитров-Самоковеца. Генералът хвърли горещият картоф в полето на съдебна система и заяви, че ако тя работи, Клюна щял да бъде зад решетките, но жив. За нито една от версиите - покушение заради преразпределение на наркопазара, отмъщение за провалена сделка с дрога, разчистване на лични сметки - разследващите органи не намериха доказателства. МВР, прокуратура и съд се оказаха безсилни и пред двама от най-близките хора на Клюна - радиоводещия Боби Цанков и Димитър Вучев-Демби.

Facebook logo
Бъдете с нас и във