Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ДВЕ КОРУМПИРАНИ МИТНИЧАРКИ В АКТИВА НА ДАНС

Превантивните мерки, обучението и внедряването на най-добри практики като постоянни процедури, като например системата за плащане с единен фиш, произволното разпределяне на смените и ротацията на служителите, намалиха възможностите за корупция в граничната полиция и митниците.
Дали точно това са показателите от междинния доклад на Европейската комисия, към които бихме могли да пришием факта за задържането на две корумпирани митнически служителки, е въпрос на семантичен разбор. По-важното в случая е, че на 19 февруари (вторник) регистрирахме още един случай на пресечена корупция, който някак си идеално пасна към този хвалебствен пасаж от доклада на ЕК за напредъка на България.
Втората спецакция с участието на служители от новосформираната Държавна агенция за национална сигурност (ДАНС) остави след себе си следните факти: над 550 000 евро, заловени на новия терминал на летище София; белезници за трима китайци, опитали да пренесат спечелените от продажба на китайски стоки пари; белезници и за митничарките Валентина Борисова и Мариана Атанасова, през чиято смяна от години са изнасяни пари; арест и за двама охранители от аерогарата, които... предали чантите с крупната сума на китайците в тоалетна на летището.
Срещу заловените беше повдигнато обвинение за участие в организирана престъпна група (чл.321 от Наказателния кодекс).
От ДАНС разполагали с информация за контрабандния канал за износ на валута още отпреди два месеца. Наложило се на два или три пъти пъти разследващите умишлено да пропускат изнасяне на куфари с пари, за да може да се разкрият хората, замесени в далаверата.
Тази леко стъписваща информация сподели след операцията директорът на Главна дирекция „Икономическа и финансова сигурност към ДАНС Веселин Марков. Както се казва - всяко зло за добро. А защо се е наложило два или три пъти да се пускат такива пратки, като това е било възможно да се направи само веднъж, и вторият опит да бъде фатален за мулетата и техните покровители, така и не стана ясно.
Скрита остана и информацията приблизително каква сума е била изнесена безпроблемно досега. Неизвестен засега е и произходът на задържаните пари, както и дали е истина предположението за организиран канал за износ на пари от реализация на контрабандно внесени у нас китайски стоки.
В лаконичната официална информация бе заявено, че по случая се извършват проверки и процесуални действия на още четири места в столицата, където едновременно се е провела операция на ДАНС, столичната полиция и обвинители от Софийската градска прокуратура. Може би отговор на въпросите все пак ще има...

Facebook logo
Бъдете с нас и във