Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ДВЕ ОТ ПРОКУРОРСКИТЕ ДЕЛА ИЗГЪРМЯХА КАТО БАЛОНИ

Няколко дни преди дългите празници по случай 24 май - Ден на славянската писменост и българската култура, в редакционната електронна поща пристигна писмо, явно натракано на един дъх. То е съвсем кратко, но за сметка на това поставя на дневен ред няколко много сериозни въпроса: за принципите, по които прокуратурата образува дела срещу провинили се магистрати; за противоречивото информационно поведение на държавното обвинение в подобни случаи; за двойния аршин, с който главният прокурор и Висшият съдебен съвет решават кой от разследваните слуги на Темида да остане на работа, кой да бъде отстранен временно от поста му и кой да бъде изгонен чрез доброволно подаване на оставка.
Параграф 22 публикува пълния текст на това писмо, но ще запази самоличността на автора в тайна, защото все още не е ясно дали началниците в българската съдебна система приемат подобни предизвикателства така, както правят това съответните съдебни началници в нормалните държави: хладнокръвно и без да си отмъщават.
... Покрай разразилия се политико-институционален скандал Александров - Овчаров всички забравихме за т. нар. дела срещу корумпирани магистрати. Преди около шест-седем месеца те с такава енергичност и сила бяха огласени в публичното пространство, че нормалните хора останаха с впечатлението, че до края на 2006 г. към българските затвори ще се отправят не три, а поне десетина синджира с прокурори, следователи и съдии, работили в полза на себе си или на организираната престъпност.
И понеже открай време всеки е невинен до доказване на противното, аз искам да поставя на обсъждане един друг проблем. Защо ръководството на държавното обвинение упорито информира обществеността за онези магистрати, които са отстранени от длъжност до приключване на образуваните срещу тях наказателни производства? А свенливо мълчи за онези достойни слуги на Темида, които продължават да разследват и да правораздават с висящи досъдебни производства?
Всички знаем, че заради публично отправените обвинения, по които дори прокурорската проверка все още не е приключила с официално заключение, преди три седмици в принудителен отпуск излязоха директорът на Националното следствие Ангел Александров и министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров. А премиерът Сергей Станишев, без да му мигне окото, уволни заместник-министъра на икономиката и енергетиката Корнелия Нинова (делото срещу нея бе образувано впоследствие) и нейния колега от Министерството на държавната политика при бедствия и аварии Делян Пеевски просто така - в името на справедливостта.
Никой обаче не знае по какви причини бившият заместник ръководител на Софийската районна прокуратура (СРП) - Петър Чалъмов, срещу когото е образувано наказателно производство за престъпление по служба, в момента продължава да е редови държавен обвинител? И то в Трети отдел на СРП, който се смята за един от най-тежките, тъй като се занимава с наказателните състави от Глава 11 на Наказателния кодекс - Общоопасни престъпления (чл.260 - чл.354 от Наказателния кодекс): палежи, унищожаване на чуждо имущество чрез взрив, незаконно притежание на огнестрелни оръжия, незаконно подслушване, контрабанда със стоки с възможно двойно предназначение, катастрофите в пияно състояние, залагането на бомби в самолети и влакове, пласиране на наркотици, престъпления срещу правосъдието и т. н.
Ако делото срещу прокурор Чалъмов е прекратено поради липса на престъпление, защо това не стане публично достояние така, както стана медийна сензация образуването на делото срещу него? От друга страна, ако това досъдебно производство все още не е приключило, по силата на какви свои качества Чалъмов продължава да работи в един от ключовите отдели на най-натоварената прокуратура в страната? И защо никой не си е направил труда да поиска отстраняването му от длъжност до приключване на делото срещу него?
Няколко са храстите, в които може да са скрити възможните отговори на тези въпроси, но като най-вероятни засега се очертават два. Първият храсталак е избуял върху плодородната почва на доходоносната тоталитарна практика, според която всички сме равни пред закона, ама някои от нас са по-равни. А вторият храсталак е цъфнал и вързал покрай топлата и крепка дружба на въпросния Пламен Чалъмов с някои негови преки началници на районно и апелативно ниво, изпитана в епохата на Никола Филчев и укрепнала в тежките дни на Борис Велчевите мега проверки...

Наказателното производство срещу Петър Чалъмов е образувано от отдел Инспекторат към Върховната касационна прокуратура (ВКП) на 7 септември 2006 г. за престъпление по чл.282, ал.2 от Наказателния кодекс (НК): Длъжностно лице, което наруши или не изпълни служебните си задължения, или превиши властта или правата си с цел да набави за себе си или за другиго облага или да причини другиму вреда, и от това са настъпили значителни вредни последици или е извършено от лице, което заема отговорно служебно положение, наказанието е лишаване от свобода от една до осем години.
Според официалната информация, в периода юни 2005 г. - юли 2006 г. Петър Чалъмов неправомерно е изисквал и преразпределял на обвинителите от Отдела за икономически престъпления в Софийската районна прокуратура (СРП) дела, които не са били от тяхната компетентност. Освен това като заместник-шеф на СРП Чалъмов е сменял едни наблюдаващи прокурори с други и се е произнасял по преписки, които незаконно е изземал от подчинените си.
Същия ден (7 септември 2006 г.) от прокуратурата съобщиха и за друго образувано дело - срещу варненските окръжни обвинители Карен Бейлерян и Тони Томов. По данни на ВКП те са направили опит да склонят варненски адвокат да даде неверни показания пред Варненската военноокръжна прокуратура, която е проверявала работата на един дознател от РДВР-Варна (днес - Областна дирекция на полицията). Ето защо Карен Бейлерян и Тони Томов ще бъдат разследвани за престъпления по два текста на НК: по чл.294, ал.4 - опит за осуетяване на наказателно преследване, и по чл.143, ал.1 - опит за принуда.
Престъпленията на тримата лъснаха при мегаревизията на дейността на прокуратурата от 2001 г. до 2005 г., разпоредена от главния прокурор Борис Велчев само десетина дни, след като на 23 февруари 2006-а той официално пое кормилото на държавното обвинение. Половин година по-късно - на 24 октомври, Борис Велчев внесе във Висшия съдебен съвет искане за свалянето на имунитетите на Томов и Бейлерян, което бе удовлетворено на 1 ноември.
Медиите очакваха да има такова искане и по отношение на Петър Чалъмов, но подобно нещо не се случи. Тъкмо обратното. На Висшия съдебен съвет не само му бяха спестени нервите около бившия заместник районен прокурор на София, ами той тихомълком бе въдворен в Трети отдел на Софийската районна прокуратура, продължи да пише обвинителни актове и постановления за прекратяване на досъдебни производства и взе все по-често да развява червената си тога из коридорите и залите на Софийския районен съд.
След като получи електронното писмо от своя читател, Параграф 22 започна проверка по случая, но ударихме на камък. Градският прокурор на София Николай Кокинов отрече досъдебното производство срещу Чалъмов да е прекратено, но заяви, че няма обяснение защо разследваният му колега продължава да ходи на работа. За наша най-голяма изненада в разговор по телефона Петър Чалъмов потвърди, че работата по досъдебното производство срещу него продължава и... най-горещо благодари на Параграф 22, че е решил да провери информацията, преди да я публикува.
Производството срещу Петър Чалъмов не е приключило, но в най-скоро време то ще бъде прекратено, защото не могат да бъдат намерени солидни доказателства за вината му. Нещата са много тънки и онова, с което разполагаме, в никакъв случай не стига за внасяне на обвинителен акт в съда - заявиха за Параграф 22 от Върховната касационна прокуратура, след което... побързаха да уточнят: Няма категорични доказателства, че Чалъмов е извършил престъпления, но съществуват достатъчно основания за внасяне на искане във ВСС за неговото дисциплинарно уволнение. При това с мотивите за допуснати тежки нарушения и системно неизпълнение на служебните задължения...
Дори от ВКП обаче не успяха (или не пожелаха) да отговорят на сакралния ни въпрос: Защо Петър Чалъмов е единственият магистрат в историята на България, срещу когото е образувано наказателно производство и който е оставен на работа?
Доколкото Параграф 22 успя да разбере, същата участ е надвиснала и над другото прокурорско дело, за което стана дума по-горе - срещу варненските обвинители Карен Бейлерян и Тони Томов. Дали обаче срещу тях също ще бъде образувана дисциплинарка, това само един Господ знае, защото в държавното обвинение така и не се намери висш магистрат, който да прогнозира каква ще е по-нататъшната съдба на Бейлерян и Томов.
Имаме осем дела срещу прокурори. Това не се е случвало никога преди. Защо мислите, че всичко трябва да е срещу най-високите етажи? По този начин само преди десетина дни (21 май) главният прокурор Борис Велчев отговори на агенция Ройтерс, чийто репортер го попита за това, какви са резултатите на държавното обвинение в борбата срещу корупцията и организираната престъпност.
Е, като има осем дела срещу прокурори от по-ниските етажи, какво от това? Така бихме отговорили ние, но няма кой да ни попита. И затова решихме сами да си изокаме някой ден, както би казал Чудомир...

Facebook logo
Бъдете с нас и във