Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Двоен аршин мери в правосъдното министерство

Разнищването на незаконните назначения в Министерството на правосъдието е в ръцете на Главна дирекция Национална полиция, но... само отчасти. Проверката беше образувана от Софийската районна прокуратура в края на април по три сигнала (всеки един - за отделен служител)на инспектората в правосъдното министерство и е изпратена за изпълнение на МВР, без да бъде образувано досъдебно производство. В повечето случаи това подсказва, че наказателна отговорност едва ли ще бъде търсена, а поредната шуробаджанащина ще се замита избирателно.


Сигналите бяха изпратени на прокуратурата от бившия заместник-министър Димитър Бонгалов. В тях са предоставени данни за назначенията на главния секретар на министерството Елена Петкова, на оглавяващата дирекция Човешки ресурси Даниела Лазарова и на началника на ведомствения инспекторат Янко Хаджигеоргиев. Освен че и тримата били назначени без конкурс, Петкова нямала необходимия стаж, а Хаджигеоргиев заел длъжността въпреки установената несъвместимост.


Министерският инспекторат установи, че от общо 262-ма служители (188 на служебно правоотношение и 74 на трудово) 86 са назначени, без да е обявен и проведен конкурс съгласно изискването на Закона за държавния служител. До прокуратурата достигнаха обаче само посочените три случая. Елена Петкова беше уволнена, Янко Хаджигеоргиев се спаси с болничен, а Даниела Лазарова беше отстранена в очакване на резултатите от започната срещу нея дисциплинарна проверка. По отношение на останалите пък стана ясно, че специална комисия преглеждала всеки един от случаите, за да установи защо не е обявен конкурс. По закон това е допустимо при заместване на служители, излезли в майчинство или в дългосрочни болнични, с тристранно споразумение с друг административен орган, както и на непълен работен ден до провеждането на конкурс за назначаване на титуляр.


На практика обаче администрацията използва масово тези законови вратички за уреждане на свои хора. В случая се разчистват вероятно и високоплатени длъжности съобразно смяната на властта. Не е ясно защо инспекторатът изпраща само три случая на прокуратурата, щом като една трета от състава на министерството се е намърдала на държавна служба в разрез със закона. Този въпрос отправихме към говорителя на Софийската районна прокуратура Руси Алексиев и той даде логичен от прокурорска гледна точка отговор: Вероятно защото в министерството са преценили, че в останалите случаи няма данни за извършено престъпление. Прокурор Алексиев поясни, че не иска да коментира друга институция - това им дали, това проверяват.


Да, но пък дали има данни за извършено престъпление трябва да прецени прокуратурата. Министерството може само да предполага, а излиза, че то прави предварителна преценка за наличие на престъпна дейност, каквито правомощия няма. При това самият характер на евентуалната престъпна дейност не дава основание няколко случая да бъдат отделени от останалите. За това говори и фактът, че преписките по трите сигнала са обединени в една. Връзкарското назначаване е ставало не по отделна вина на всеки един от назначените, а по единна вина на онзи, който ги назначава - правосъдния министър и подчинените му кадровици. При толкова много незаконни назначения пък може да се приложи и наказателният институт за продължавана престъпна дейност. Но кой да я приложи, като става въпрос все за наши хора? И не просто наши, а такива, които олицетворяват прехода.


Един от проверяваните - Янко Хаджигеоргиев, има подчертана склонност да съчетава борбата с нередностите и корупцията на държавна служба, от една страна, и бизнеса - от друга. По време на тройната коалиция, когато премиер е Сергей Станишев, Хаджигеоргиев отново беше шеф на ведомствен инспекторат, но в друго министерство - на извънредните ситуации. През 2008 г. името му стана повод неговата шефка Емел Етем да се оправдава, че няма общ бизнес с оръжеен търговец. Търговецът се оказа самият Хаджигеоргиев, дългогодишен представител на чешката фирма Агропласт.


Дружеството попада в центъра на шумен скандал, след като чешката обществена телевизия СТ огласява секретен доклад на контраразузнаването. Чешките служби за сигурност разследват фирмата в продължение на година по искане на правителството в Прага, но първоначалната информация идва от американците. Изводът е, че Агропласт е сред най-големите трафиканти на оръжие в международен мащаб от 1994 до 2000 г., в резултат на което САЩ забраняват достъпа на фирмата до американския пазар.


Името на Янко Хаджигеоргиев е и сред кредитните милионери. Бил е управляващ във фирмата Си Ейч Ес Ел - България ЕООД, длъжник на фалиралата Балканска универсална банка с кредит в размер на повече от 2.6 млн. неденоминирани лева. В разгара на източването на банките при управлението на Жан Виденов Хаджигеоргиев и Етем са съдружници с по 25% от капитала във фирма КАРЕ-93, с предмет на дейност търговия с разнообразни стоки. Това съдружие продължава повече от десет години - до 2005 г., когато Етем става министър и фирмата е закрита със съдебно решение. Когато избухна скандалът, първата по това време дама на ДПС се оправда, че фирмата развивала дейност само една година и осъществила няколко сделки с дървен материал. Година по-късно обаче министърката назначи бизнес партньора си за шеф на инспектората в Министерството на извънредните ситуации.


Освен бизнесмен Хаджигеоргиев е и приватизатор. През 1995 г. той създава обща фирма Ядран ООД с руснаците Микола Литвинов, Дмитрий Ширков, Равил Хайрулин и Александър Чертков, в която държи контролния пакет. През 2000 г. правителството на Иван Костов изгонва Хайрулин и Ширков от България с мотив, че застрашават националната сигурност. Сини активисти обвиниха тогава руснаците за фалита на Завода за металорежещи машини в Якоруда и написаха кърваво писмо до Костов, в което обвиняват фирмата в куп грехове - от производство на пиратски дискове до търговия с диаманти и оръжие. Това предизвика акция на тогавашната НСБОП, при която част от пиратското производство беше открито и иззето.


Оказа се обаче, че крушката си има опашка. В интервю Равил Хайрулин обвини за изгонването си Янко Хаджигеоргиев, когото уволнил от поста изпълнителен директор на българското представителство на Си Ейч Ес Ел Холдингс и председател на управителния съвет на ЗММ Якоруда. Хайрулин заяви тогава, че именно Хаджигеоргиев, който е родом от Якоруда, работил е в държавна структура, а брат му е общински председател на СДС в града, препоръчал на руснаците да купят завода. Те му се доверили напълно, но в един момент го заподозрели, че източва много пари за неясни цели и без отчет - липсвали повечето счетоводни документи. Той отвърнал: Ще положа всички усилия да ви изгоня от България и ще взема завода в свои ръце. И успял.


nbsp;


nbsp;


nbsp;


В очакване на резултатите от дисциплинарните и наказателните проверки новият правосъден министър Зинаида Златанова пресява кандидатите за политическия си кабинет. На интернет страницата на ведомството не е обявен нито един от членовете му. А да си член на политически кабинет не е никак зле. През 2011 г., когато министър беше сегашният вицепрезидент Маргарита Попова, беше изнесена информация, че членовете на политическия й кабинет са прибрали по няколко хиляди лева премии само за едно тримесечие. Наред с тях бонуси бяха раздадени на още около 200 служители. Размерът на премиите (който се оказа в диапазона от 40 до 140% от работната заплата)се определя въз основа на две наредби, а парите идват от таксите и глобите, налагани на граждани и фирми по Закона за Търговския регистър. В същото време Министерският съвет отпусна допълнително 450 000 лв. за поредно обновяване на техниката в електронната система за фирмените вписвания. Оказа се, че правосъдното министерство щедро усвоява извънбюджетни приходи във вид на премии, разчитайки недостигът в бюджета му да бъде покрит от данъкоплатеца.


Facebook logo
Бъдете с нас и във