Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Двоен аршин на ВСС около имотния скандал

Висшият съдебен съвет (ВСС) демонстрира двоен стандарт по време на заседанието си в четвъртък (3 юни). Висшите магистрати избираха административни ръководители и техни заместници в съдебната власт и умуваха над дисциплинарни производства срещу свои колеги. Още в началото на седмицата членовете на ВСС гласуваха предложението на етичната комисия към съвета за образуване на дисциплинарни производства срещу петимата магистрати, свързани с т. нар. имотен скандал в Приморско. Нито един от висшите магистрати не си е направил отвод по това гласуване, съобщи членът на ВСС Петър Стоянов.
По време на същото заседание, при разглеждане на кандидатурите за административен ръководите на районната прокуратура в Царево, висшите магистрати обаче безпринципно избраха за изпълняващ дейността районен прокурор човек, който също е свързван с имотния скандал. Става дума за прокурор Катя Евтимова, която в момента също е обект на проверка от Върховната касационна прокуратура за това, че през 2007 г. е спряла разследването за документни измами, извършени с общинската земя в Приморско. Въпреки тази проверка и коментарите около скандала в медиите членът на ВСС Петър Стоянов заяви, че името й не му говори нищо.
Дисциплинарните производства вече са факт, след като в края на миналия месец Софийската градска прокуратура започна разследване за незаконното право на строеж в Приморско, дадено на деца на магистрати. Проверката срещу тримата съдии от ВАС - Панайот Генков, Николай Урумов и Андрей Икономов, както и срещу бившия апелативен прокурор на Бургас Йордан Иванов и председателя на САС Веселин Пенгезов е за подкуп, предоставен на трето лице (в случая на децата им). Твърди се, че Генков, Урумов и Икономов са гледали дела, по които страна е била община Приморско, като по този начин са се създали условия за корупционна практика.
На изслушването пред етичната комисия в началото на седмицата и тримата съдии от ВАС заявиха, че всичко, което са направили, се вмества в изискванията на закона. При подробните си обяснения за избухналия скандал те посочили, че решенията по въпросните дела в преобладаваща си част са били не в полза, а в ущърб на общината. Преди това заседание на комисията административният ръководител на Софийския апелативен съд (САС) Веселин Пенгезов пък заяви, че явно някой не иска да съм председател на този съд. Той уточни, че натискът срещу него е много голям и след като името му е било замесено в акциите Наглите и Октопода, в момента му се приписва нещо друго. Тогава Пенгезов обеща, че ще каже подробности около този натиск. Както е известно, през март 2010 г. председателят на Софийския апелативен съд беше нарочен за човек на Октопода, но през май ВСС оневини окончателно Веселин Пенгезов, като се произнесе, че не е нарушил етичния кодекс на магистратите. Знае се кой не иска да съм председател на САС, но нека да приключи преписката във ВСС. Сред тях има и хора в съдебната система и хора извън нея, коментира той след изслушването си пред комисията. Пенгезов обясни, че дъщеря му отдавна се е отказала от правото си на строеж на Черноморието, тъй като не иска да злепоставя баща си.
Бившият апелативен прокурор на Бургас Йордан Иванов, когото ВСС уволни дисциплинарно заради нерегламентирани контакти с Красимир Георгиев - Красьо Черния в средата на май, също отрече, че е извършено престъпление с тези имоти. Бившият прокурор обясни, че доведеният му син не е живял в тяхното семейство и той не е знаел, че младежът е кандидатствал за право на строеж в Приморско. Иванов уточни, че само е отстъпено право за строеж, но никога нищо не е проектирано и построено. В телевизионно интервю той отхвърли обвиненията на ръководителя на етичната комисия на Висшия съдебен съвет Цони Цонев, че е възпрепятствал назначената през 2007 г. проверка за злоупотреби с имоти в общината, и на свой ред го обвини в двойствен морал. Самият той ползва общинско жилище срещу преференциален наем. Цони Цонев е личен и семеен приятел с районния прокурор на Царево Кънчо Крумов, обяви Иванов. Шефът на етичната комисия Цони Цонев на свой ред отрече да е бил в близки приятелски отношения с Крумов. Според него сделките, с които роднини на магистрати са получили право на строеж като крайнонуждаещи се, са нищожни. От ноември 2004 г. с изменението на Закона за общинската собственост е отнето правомощието на кметовете да дават право на строеж. Тези сделки са нищожни поради липса на компетентен орган, с когото да са сключени, обясни Цонев миналата седмица.
Освен с дисциплинарните дела ВСС се занима и с предложението на бюджетната комисия към съвета за замразяване на заплатите в съдебната система до края на годината. Мотивът е финансовата криза. И това предложение беше прието.

Facebook logo
Бъдете с нас и във