Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Двоен убиец съди за кражба Министерството на правосъдието

Осъден за две убийства и грабеж рецидивист съди Министерството на правосъдието за... отнемане на чужда собственост. Трийсет и пет годишният Лъчезар Трифонов от Велико Търново е осъден през 1999 г. за това, че за 7-годишен период е извършил две жестоки убийства - на 8-годишно дете и на 22-годишен студент, когото след това и ограбил.
Преди няколко месеца при проверка в килията на Лъчезар в Плевенския затвор надзирателите открили незаконно вкарани телевизор, сидиплейър, транзистор и адаптор, които иззели. Посъветван от своите колеги в панделата, убиецът подал жалба до Административния съд във Велико Търново, в която твърди, че адапторът му е бил отнет неправомерно. Със своето поведение и с това, че са го лишили от ценната вещ, надзирателите нанесли на престъпника имуществени и неимуществени щети за 1000 лева.
След като получили жалбата, търновските магистрати преценили, че тя не е от тяхната компетентност, и я препратили към колегите си в районния съд в Плевен.
Магистратите в региона по традиция получават странни, дори и абсурдни молби, изпълнени със затворнически вопли и негодувание. Административните съдии във Велико Търново са най-търсените от пандизчиите писатели. Магистратите споделят, че при тях са постъпвали какви ли не шедьоври на затворническото писмовно изкуство.
Един от лишените от свобода например се възмущавал, че откакто е зад решетките, не получавал достатъчна медицинска помощ. В затвора лекарят отговаря за няколко хиляди човека. Аз страдам от тежки заболявания и имам нужда от ежедневни прегледи и лекарски консултации. Имам нужда от семеен лекар тук, зад решетките. Това е мое неотменно конституционно право. Ако то не бъде удовлетворено, ще съдя държавата в Страсбург, пише в жалбата си до административните магистрати осъденият.
Друг негов колега пък се оплакал, че някои деликатни части на тялото му са се протъркали от това, че спалното му бельо е грубо и некачествено и не се сменя редовно. След като съм осъден да прекарам няколко години далеч от семейството си зад решетките, настоявам за нормални хигиенни и санитарно-битови условия. Чаршафите ми трябва да се сменят веднъж дневно и трябва да бъдат от сатен, защото на такива съм свикнал да спя вкъщи, пише пандизчията.
Молбите изобилстват от странни мотиви и искания. Иван Дупалов, осъден от Окръжния съд във Велико Търново на доживотен затвор при специален режим за извършване на жестоко предумишлено убийство на свой приятел по чашка, миналата година е подал жалба до съда. В нея рецидивистът с десетки задържания и няколко излежани присъди се оплаква от това, че полицаите без прокурорска заповед са влезли в дома му в деня на убийството.
Дребният крадец кокошкар Николай Антонов пък си направил тънко сметката. В молба до съда той поискал да бъде преразгледано първото му дело, по което според него е бил осъден несправедливо. Според юристи, ако Антонов бъде оправдан по него, при второто дело вече ще трябва да отпадне квалификацията и утежняващото вината обстоятелство, че престъплението е извършено при условията на редицив. В резултат от това ще се наложи преразглеждане и на второто дело и ще се иска по-ниска присъда. Така с няколко прости адвокатски трика подсъдимият ще излезе печеливш от ситуацията, коментира вещ в затворническите жалби правист.
Дори и да не уважим една такава жалба, ние трябва да я прочетем и да я обмислим. А това е губене на ценно време, което би могло да се използва за наказването на някое престъпление. Трябва да се въведе някакъв законов ред или процедура, която по някакъв начин да отсява постъпващите в съда затворнически прошения, смята местен магистрат.

Facebook logo
Бъдете с нас и във