Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ДВОЙКАДЖИИ С МЕРАЦИ ЗА ВИСШИ МАГИСТРАТСКИ ПОСТОВЕ

Сезонът на дините, освен перфектно време за почивка, май е подходящ за избистряне на умовете на висшите магистрати у нас преди началото на новата им работна сесия.
Докато се припичат по плажовете на Черноморието или тъпчат по пясъка в някой екзотичен курорт, членовете на Висшия съдебен съвет трябва да се отдадат на сериозен размисъл, доколкото това е възможно под августовското морско слънце. Темата определено не е отпускарска, но пък е жизненоважна както за тях, така и за здравето на цялата правораздавателна система: подплатени ли са магистратските мераци за висши постове. Проведените неотдавна тестове на кандидати за злачните върхове в системата показват, че желанията са едно, а резултатите - съвсем друго.
Малко са случаите, в които непосредствено преди гласуването на атестацията на съответния следовател, прокурор или съдия някой от членовете на ВСС да е взимал думата, за да приземи кандидата, разкривайки какви поразии е вършил той на сегашния си пост.
Никак няма да сгрешим, ако кажем, че с тази задача в последно време се е нагърбила съдебен ревизор №1 Анна Караиванова. Пресен подобен случай беше гласуването на оценката на следователя от Бургас Стефан Димитров, който имаше мераци да се прехвърли в Националната следствена служба.
Преди членовете на ВСС да гласуват (вероятно) оценка много добра на магистрата, в Инспектората към ВСС бил получен сигнал срещу Димитров. Той беше прочетен на заседанието на съвета на 9 юли. Според сигнала магистратът бил допуснал сериозни нарушения при разследване на двойно убийство на пътя, в което е замесен футболният бос Ивайло Дражев.
Заради това Стефан Димитров остана с оценка добра, което сигурно ще му попречи да смени морския град със столицата. От друга страна, обикновеният данъкоплатец със сигурност недоумява как при подобно прегрешение следователят всъщност е получил петица за работата си.
На същото това заседание единствено членът на ВСС Светла Данова си позволи остро да разкритикува повишаването на определени магистрати за сметка на други:Има колеги, за които никога не бих гласувала да бъдат качени във ВАС или пък във ВКС. В крайна сметка обаче някои колеги, които не си вършат съвестно работата, получават повече точки от други, които съвестно се справят със задълженията си, заяви тогава Данова, без обаче да назове имена.
След нея на заседанието шефката на комисията по информационни технологии Радка Петрова заяви, че не трябва всеки магистрат сам да оценява своите професионални и нравствени качества и сам да издига кандидатурата си. По думите й не може да няма значение становището на неговия административен ръководител за преместването му или повишаването му. Не е все едно дали този ръководител иска да се отърве например от съответния магистрат, като отиде в по-висшестояща прокуратура, или съдилище, заяви Петрова.
Наред с тези мнения негативно се изказа и главният прокурор Борис Велчев. Според него над 90% от тях получавали най-високата оценка, която е много добра, което едва ли отразявало в най-голяма пълнота професионалните и нравствените качества на атестираните магистрати.
И така, само месец след негативните словоизлияния стана ясно защо висшите магистрати засегнаха изведнъж темата с раздаването на най-високите оценки. Резултатите от писмените изпити за съдии във Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС), както и за прокурори във Върховната административна прокуратура (ВАП) и Върховната касационна прокуратура (ВКП) се оказаха ужасяващо слаби.
Масово кандидатите се изложиха при решаването на казусите, а повечето от оценките бяха двойки или тройки.
Най-зле е положението с претендентите за прокурор във ВАП. За теста се бяха записали шест човека, от които се явиха едва четирима. Трима от тях изкараха... среден 2.50. Лилия Симеонова, Антон Стефанов и експертът в дирекция Съвет по законодателство към правосъдното министерство Крум Милев хич не успяха да разберат как да се справят с поставените им задачи.
Двамата получили от първия проверяващ чиста двойка, докато вторият все пак се смилил над тях и им писал тройка. Така се получила и средната оценка от 2.50.
Последният претендент за държавен обвинител във ВАП поумил срама от лицето на претендентите, като изкарал... 3.50. Катя Иванова получила от единия проверяващ 3.00, докато вторият й писал четворка. За голямо съжаление и на четиримата нито един от тях не бил допуснат до устен изпит, тъй като не могъл да премине границата от 4.50.
Председател на изпитната комисия беше Трендафил Трайков, а в нея влизаха четирима проверяващи: Сашо Пенов, Елисавета Ставрева, Красимира Вълчева и Пламен Христов.
Не по-розово се оказа положението и с кандидатите за съдии във ВАС. Тук познатата вече Катя Иванова изкара завидно високата оценка от 3.75, като същата оценка получи и Цветослава Иванова.
Най-зле се представи обаче Илиана Ангелова, която изкара чиста двойка. Най-добре се е представила Даниела Янкова, която изкара цели 4.25 - най-високата оценка от всички претенденти.
Подобно на изпита за прокурори във ВАП и тук нито един от кандидатите не беше допуснат до устен изпит. Затова наесен отново ще се наложи да се провежда препитване по определен казус.
Изпитната комисия беше с председател Венета Марковска и членове Светла Петкова, Стефка Стоева, Галина Солакова и доц. Сашо Пенов.
Още по-отчайващо обаче се оказа положението с писмения изпит на кандидатите за прокурори във Върховната касационна прокуратура (ВКП). От общо осем явили се кандидати четирима са изкарали изпита с четворка. Това са Лилия Симеонова, бившият окръжен прокурор на Сливен Кети Бозукова, Стелияна Атанасова и обвинителят от Софийската районна прокуратура Яни Костов.
Името на Костов нашумя през есента на 2006 г., когато районният прокурор на София Александър Налбантов го предложи на ВСС за дисциплинарно уволнение заради забавяне на около 3000 преписки и дела. Още тогава Борис Велчев обяви, че познава много добре Яни Костов и даде висока оценка за неговите качества.
Друг от кандидатите - Румяна Ченалова, е изкарала 4.25, което е и най-високата оценка на изпита.
Експертът в дирекция Съвет по законодателство към правосъдното министерство Крум Милев пък се представи под всякаква критика и записа в пасива си оценка среден 2.75. Един от проверяващите му е поставил тройка, но другият му е писал 2.25.
Последният записал се за теста - Благовест Коцев, пък изобщо не се е явил на препитването. Съответно отново нито един от кандидатите не беше допуснат до устен изпит и наесен процедурата ще трябва да се повтори.
Комисията беше с председател Людмил Петков и членове Васил Миков, Светлана Бошнакова, Пламен Пачев и проф. д-р Радостин Беленски.
Така абсолютно никой от явилите се общо 19 кандидати за съдии във ВАС и прокурори във ВКП и ВАП не беше допуснат до устен изпит, тъй като не успя да премине границата от 4.50.
Все пак някакво минимално утешение можеше да се открие в резултатите от изпита за съдии във Върховния касационен съд (ВКС). От явилите се седем кандидати цели трима се промушиха през ситото и достигнаха до заветния устен изпит, който ще се проведе на 25 септември.
С необходимата оценка от 4.50 победители се оказаха бившият окръжен прокурор на Сливен Кети Бозукова (която изкара 4.00 на изпита за прокурор във ВКП) и Румяна Ченалова. Най-добре от всички се представи главният секретар на Министерския съвет Севдалин Мавров, който изкара чиста петица.
Станалият известен прокурор от СРП Яни Костов и Лилия Симеонова отпаднаха от конкурса, като съответно първият получи 3.75, а Симеонова се пребори само за тройка.
Председател на изпитната комисия беше Румен Ненков. Членовете пък бяха Савка Стоянова, Илияна Методиева, Татяна Кънчева и проф. д-р Радостин Беленски.

Facebook logo
Бъдете с нас и във