Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ДВОЙНАТА ИГРА В СЛУЧАЯ КРАУС

Мръсни игрички в навечерието на божественото раждане на прословутата Държавна агенция за национална сигурност (ДАНС) започнаха между сегашната Национална служба Сигурност (НСС) и Главна дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП). Ясен сигнал за разчистването на дългогодишните сметки между двете съседски МВР-звена на бул. Черни връх бе изтичането на информация в определени медии за отвличането на Михаил Краус, малкия син на бившия транспортен министър в кабинета на Иван Костов - Вилхелм Краус.
Старателно критото повече от 20 дни разследване за похищението на сина на Краус проби като гнойна рана в понеделник (26 ноември) вечерта. Според изнесената в национален всекидневник информация Михаил Краус бил отвлечен на 22 октомври и върнат на 19 ноември с един пръст по-малко, след като фамилията платила 300 000 евро откуп. От семейството обаче отричат категорично публикуваното.
Според източници на Параграф 22 тиражираната информация за един от най-тежките случаи, разработвани от МВР напоследък, е ошашавила цялото ръководство на силовото ведомство. Фактите за отвличането на Михаил Краус са били пазени в най-дълбока тайна, която обаче не просъществува дълго. Нашите източници твърдят, че шефът на Национална служба Полиция (НСП) главен комисар Валентин Петров бил неприятно сюрпризиран от изтичането на информация от държаното под девет ключа разследване. Той научил за пробойната в Париж, където е на работно посещение.
Запознати с разследването на инцидента твърдят, че то е протичало под личната опека на главния секретар на МВР главен комисар Илия Илиев. На 22 ноември цялата събрана по случая секретна информация е била обобщена в доклад, който е бил предназначен за Илиев. В него са описани организацията на службите на МВР по разследването, натрупаните със специални разузнавателни средства оперативни данни, разпределението на задачите между различните звена в министерството.
Според източници от МВР по случая са работили - кой знае защо - както служители от НСС, така и от ГДБОП. След като били уведомени за отвличането, те повели оперативната игра, като диктували предстоящите ходове на по-големия син на Вилхелм Краус - Антон, който имал връзка с похитителите.
Според някои анализатори Антон станал причина разработката на НСС и ГДБОП да се издъни в най-важната част от оперативната игра - предаването на парите и залавянето на извършителите. Твърди се, че по-големият син на Краус е пренебрегнал заръките на МВР и подхванал игра по собствени правила. Това довело до бързото плащане на искания откуп и освобождаването на по-малкия му брат Михаил. Първоначално похитителите искали 1.2 млн. евро, но семейство Краус отказало, защото нямало толкова много пари. Заради това се наложило Михаил Краус да се прости с един от пръстите си.
След тежки преговори двете страни си стиснали ръцете за размера на откупа. Според запознати точно в този момент по-големият син Антон изнесъл играта от полето на МВР и започнал солова акция, в резултат на която успял да измъкне брат си срещу торба с 300 000 евро. Разбира се, банкнотите не били маркирани и проследяването им е невъзможно.
Хард-хипотезата за провала на случая Краус обаче е далеч по-съдържателна и логична. Според нея до развръзката на инцидента - щастлива за Михаил и семейството му, и безрезултатна за службите на МВР - се е стигнало благодарение на двойната игра на ченге от разследващите екипи.
Описаната в пресата история на предаването на откупа се приписва на професионализма на похитителите, които били винаги с няколко хода пред работещите по случая спецслужители. Този факт дава основание - нелишено от логика - в публикацията, да се направи предположение, че отвличането на Михаил Краус не е първото за организираната банда похитители. И в тази връзка се припомня историята на отвличането на студента Илиян Цанев през март, която приключи с плащане на откуп и потъването на извършителите в тоталната неизвестност.
В случая Краус обаче разследващи бяха хора от две от най-важните звена във вътрешното министерство, подкрепени от цялата информационна и оперативна мощ на няколко специализирани дирекции - тоест машина, пред която би потреперила всяка организирана престъпна банда, занимаваща се с похищения. Ето защо в публикацията се прави и следното много удобно за изпадналата в конфузна ситуация МВР-машина - че бандата е била подготвяна професионално от бивши служители на МВР.
И точно тук балонът на изнесената информация се пука. Какви ще са тези служители, от коя точно служба, които след себе си изнасят не само своя натрупан опит в МВР-системата, но сякаш и умствения багаж на останалите в същата система свои колеги? Така че те да могат да седнат на шахматната дъска поне като равностойни, а не да се държат през цялото време като герои от филма От глупав, по-глупав.
Експерти в областта на подобни престъпления смятат, че изплъзването на случая от опеката на МВР е проява на непрофесионализъм. А предстоящият по този повод вътрешноведомствен скандал с възможно най-неприятни последици за преките изпълнители на разработката е резултат от последователни действия при типична двойна игра на човек от разследващите. Едва ли обаче някога ще разберем кой е той и срещу какъв процент от спечеления откуп е играл на страната на похитителите.
Колкото до твърденията в медиите, че Антон е виновен за всичко, то и това си има своето логично обяснение - по-добре да се набеди непослушният брат, отколкото да се признае провалът на блестящите планове на ченгетата.
Втората, по-далечна и в голяма степен по-съблазнителна цел е двете комшийски звена на МВР взаимно да се залеят с помия по случая, като така се заличат следите на големия резил за провала на операцията по задържането на похитителите на Краус. Едно от звената - НСС - ще излезе от системата на МВР през 2008 г. и ще стане част от новия мегапроект ДАНС.
Колкото до второто МВР звено - ГДБОП, опръскано от помията, забъркана майсторски от неизвестния професионален играч, то вече е с доста смачкано самочувствие след поредица от кадрови и структурни промени. Станалото по случая Краус само ще стимулира върховете на МВР да довършат започнатото и да метнат антимафиотската кожа на оградата на бул. Черни връх. За радост на малки, средни и големи бандити...

Facebook logo
Бъдете с нас и във