Параграф22 Daily

ПАРОДИЯТА НА ПРЕХОДА

Двуглавата ламя в охранителна фирма "МВР"

S 250 c56ae3e4 0901 4a2b ace1 5a1f394f637e
S 250 791de25f 6fbb 48f7 9ff6 bc1994563975

Малцина днес си спомнят как по времето на управлението на Симеон Сакскобургготски всъщност се стигна до едно невиждано и немислимо за строга йерархична институция като МВР двувластие - от една страна политическото представителство в лицето на министър Георги Петканов и от друга - професионалното ръководство, съсредоточено в ръцете на главния секретар по това време Бойко Борисов.

 

Политическата конюнктура беше очертана от Петканов - безогледна чистка в средния и висш ешелон в МВР, нова стратегия за борба с престъпността, законодателни инициативи срещу незаконно забогателите, структурни реформи в службите на министерството.

За бъдещия главен секретар нещата изглеждаха по-простичко. В отговор на въпрос как ще се оправи в МВР, спряганият за главен секретар шеф на охранителната фирма "Ипон" отговори пренебрежително:

"К' во толкова, МВР е една по-голяма охранителна фирма, нема проблем!" ФАКСИМИЛЕ ОТ КАРТИНКАТА 311379

До ден днешен остава пълна мистерия кой изтика напред бодигарда на бившия Първи - Тодор Живков, и Н. Ц. В. Симеон Сакскобургготски. Името на Бойко Борисов се завъртя в публичното пространство като бъдещ професионалист №1 в МВР някъде в средата на август 2001 година. А две седмици по-късно - на 1 септември, президентският указ за назначаването му, издаден от тогавашния държавен глава Петър  Стоянов, вече беше факт.

Бившият преподавател във Висшия институт за подготовка на офицери и научноизследователска дейност (ВИПОНД) на МВР и майор от запаса Борисов, моментално бе повишен в звание полковник. Този акт предизвика тогава различни тълкувания на действащия Закон за МВР, породени от съмнението, че законът е нарушен. Чл. 193 от устройствения регламент на МВР бе категоричен, че за офицери и сержанти в МВР се приемат само лица, които отговарят на някои специфичните изисквания, сред които и това за възраст. В чл. 122 т.1 от Правилника за приложение за Закона за МВР се казваше, че за да бъдат назначени на държавна служба в министерството,

кандидатите не трябва да са по-възрастни от 40 години.

А през септември 2001 г. Бойко Борисов вече беше навъртял 42 лазарника.

Най-любопитното е, че в защита на новоназначения главен секретар скочи не кой да е, а самият вътрешен министър Георги Петканов. Корифеят по право от Софийския университет витиевато обясни: "В закона за МВР е казано, че не могат да бъдат назначавани до 40 години. Това според мен важи за първото назначение, защото и смисълът, и разумът на закона, и неговият дух е да бъде назначаван един млад човек, който да прави кариера. Според мен, ако едно лице вече е било назначено, след 40-годишна възраст отново може да бъде назначено, защото има определен опит, има кариера и не започва отначало".

Кариерата на главния секретар на МВР започна да се развива стремглаво. От полковник при назначаването му, само за три години Борисов се накичи първо със звезди и лампази на генерал-майор, а през 2004 г. вече стигна до най-високото звание в системата на МВР генерал-лейтенант. За разлика от броя на звездите по пагоните, рейтингът на главния секретар светкавично удари в тавана: още през 2002 г. всенародното одобрение на

Професионалист №1 в МВР достигна непосилните за останалите 90 на сто.

И докато генералът с главно "Г" се радваше на народната любов, неусетно дойде време правителството на Сакскобургготски да затвори Глава 24 "Правосъдие и вътрешни работи" в преговорния процес за бъдещото приемане на България в Европейския съюз. Това се случи през октомври 2003 година.

Никаква радост от затварянето на преговорната глава обаче не можаха да изпитат поредицата видни подземни босове, които през същата година бяха отстреляни по света и у нас. Сред разстреляните бяха 45-годишният Румен Яневски, международният съдия по борба Тодор Матов, направен на решето с картечница в Студентския град, президентът на "MG корпорация" Илия Павлов, бизнесменът Тодор Толев, плевенският сутеньор Марио Иванов, наследникът на ДС-каналите за контрабанда Филип Павлов Найденов-Фатик, сикаджията Евгени Стефанов-Женята, Николай Зарев-Данкина, висаджията Румен Маринов-Нарциса...

Бройката на знаковите убийства от тези години бе причина за избухването на грандиозен скандал една година след приемането ни в ЕС. През юни 2008 г., тогавашният вътрешен министър на Германия Гернот Ерлер заяви, че

от 2001 г. в България са били извършени над 150 поръчкови убийства.

В отговор, МВР разпространи информация, според която убийствата не са били 150, а само ...92, като 26 от тях били разкрити. Което изобщо не кореспондираше с данните в доклад на Европейската комисия, според които по време на прехода - 1992-2007 г., у нас са извършени 173 мокри поръчки, като за 80 от тях изобщо няма повдигнати каквито и да е обвинения.

Кървавото разчистване в средите на българската мафия и бездействието на МВР предизвика и реакцията на Големия бял брат отвъд Атлантика. Въпреки затварянето на Глава 24 "Правосъдие и вътрешни работи", през декември 2003 г. тогавашният  посланик на САЩ у нас Джеймс Пардю заяви, че липсва политическа воля за справяне с престъпността.

Ефект - никакъв. Вместо това, на фона на растящата организирана престъпност, двуглавата ламя в МВР започна да се самоизяжда.

На 25 април 2003 г. Бойко Борисов подаде оставка заради скандала със доклада и снимките от Монако. "Желанието" му не беше уважено от премиера Сакскобургготски, а

необявената война между Борисов и Петканов продължи да се разгаря.

Връх на разрива в отношенията им беше семинар през 2004 г. във връзка с представянето на българо-испански проект за девоенизацията на МВР и укрепването на човешките ресурси.

Според проекта, МВР трябва да бъде извадено от състава на българските въоръжени сили, а неговите служители трябва да свалят пагоните, защото това възпрепятства влизането ни в ЕС. И понеже в проекта въобще не ставаше дума какво ще се случи с длъжността "главен секретар на МВР", генералът го схвана като намек за предстоящото му неглижиране.

"Идеята за девоенизацията е хубава, но начинът на реализацията й говори за помисли, които нямат нищо общо с европеизирането на МВР", заяви Борисов.

Реакцията на Петканов беше светкавична - той не покани Борисов на заключителната пресконференция по проекта. Това отново подейства на Борисов като червен байрак на бик и той публично обяви, че много скоро ще подари генералската си униформа на Националния исторически музей.

Facebook logo
Бъдете с нас и във