Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ЕДИН МИНИСТЪР, ЕДИН ОТЧЕТ, ЕДНА ИЛЮЗИЯ

Най-изненадващо шефът на МВР Румен Петков забрави за обещанието си от преди 100 дни, че ще контактува с медиите и обществото като със субекти, достигнали възрастта и интелектуалното равнище, необходими за нормален човешки диалог. В средата на август, когато Петков и хората му официално поеха контрола над вътрешното ведомство, г-н министърът се ангажира да не повтаря грешките на предшествениците си и да не заблуждава обществото по три въпроса: за високия морал и професионализма на подопечните му служители, за прекрасното взаимодействие с останалите борци срещу мафията - следствието, прокуратурата, митниците и данъчните, и за грандиозните успехи в борбата с обикновената престъпност и мафията.
И наистина, до 15 и 16 октомври (събота и неделя) министър Петков работи и говори така, сякаш завинаги бе погребал традицията, наложена от предишните шефовете и главните секретари на МВР: от всяка муха да се правят по три-четири слона, а провалите винаги да са функция от некачествената работа на парламента и на съдебната система. А причините, поради които онзи уикенд наистина се превърна в тънка червена линия в дейността на Румен Петков, са няколко.
Най-напред министърът събра криминалните репортери от всички национални медии на двудневен семинар и за първи път от началото на прехода извади на бял свят цялото политическо и професионално ръководство на МВР.
След това г-н министърът декларира, че той и колегите му имат волята да се борят с престъпността и с корупцията. Въпросът е принципен и има два варианта: единият е това (борбата с мафията и с корупцията - бел. ред.) да стане, а другият - аз да си отида. А досегашната ми практика не предполага втория вариант, заяви тогава Румен Петков, и медиите като че ли му повярваха.
Третата причина, заради която върнахме малко лентата, заслужава по-голямо внимание. На 16 октомври, за пръв път в най-новата история на България, ръководството на МВР официално призна, че подземният свят се дирижира от няколко организирани престъпни групировки. Те, по думите на ген. Валентин Петров - директор на Националната полиция, могат да се преброят на пръстите на едната ръка и контролират дейността на престъпните групи в цялата страна, а борбата с тях е изключително трудна, защото разполагали със свои хора по всички нива на изпълнителната и съдебната власт.
А накрая, досущ като в приказката за доброто ченге и за лошото ченге, главният секретар на МВР - ген. Илия Илиев, успокои медиите и обществото, че ситуацията не е толкова безнадеждна и че вътрешното министерство знае как да озапти мутрите и мафиотите. В стегнат стил той описа пред криминалните репортери как в най-близко бъдеще престъпността в държавата ще бъде овладяна.
Вътрешното министерство предприема два варианта на мерки в борбата с бандитизма. Първият са специализираните полицейски операции, планирани и провеждани всеки месец. Грубо казано, това е събирането и метенето на криминалния контингент, който е на по-ниските нива в престъпната йерархия - заяви ген. Илиев. - Вторият вид мерки се предприемат съвместно с Министерството на финансите, прокуратурата, следствието, данъчните служби. За тях е необходимо време - от един до три месеца, докато се стигне до крайния резултат - доказване на престъпна дейност и на недекларирани финансови приходи, произхождащи от такава престъпна дейност. Надявам се, че в бъдеще МВР ще има добри резултати, тъй като едва сега започнахме да работим сериозно в тази посока, обясни още ген. Илия Илиев.
Десет дни по-късно - на 26 октомври, в столицата бе застрелян банкерът Емил Кюлев. Тежко съм шокиран от това убийство, заяви пред медиите вътрешният министър и побърза да определи убийството на банкера като... политическо. С естествения мотив, че определен кръгове имали интерес България да не влезе в Европейския съюз.
Обществото трябва да знае, че има държава, впрегнала сили във война с организираната престъпност. През следващите дни МВР ще действа с целия ресурс, който ни позволява законът. Заедно с Главна прокуратура много категорично ще се намесим за обявяване на война на престъпността, декларира още Румен Петков и даде зелена светлина на операция Респект.
Какво се случи през следващите дни и седмици вече е известно. В края на октомври зад решетките се озоваха двама от стълбовете на бившата силова групировка СИК - Красимир и Николай Маринови. Официалната причина за тяхното задържане е разкрит заговор за извършването на атентати срещу ген. Любен Гоцев, бизнесмена Никола Дамянов и небезизвестния Иван Тодоров-Доктора. Неофициално обаче в публичното пространство битуват две по-различни версии за арестите на Големия и Малкия Маргин.
Според едната версия те са тикнати зад решетките, за да бъдат спасени от сигурна смърт, поръчана от бивш техен приятел и бизнес партньор. А според другата - Маргините просто са извадени от голямата игра по най-лесния начин: пет-шест месеца в следствения арест, две-три години следствени по измислени обвинения и... толкоз. Практиката сочи, че бизнесът на подземния свят е изключително бързооборотен, а личното присъствие е задължително. Иначе бизнесът моментално попада в ръцете на конкуренцията, а пред бившия се очертават само два изхода - куршум или изгнание в чужбина.
Другото, което заслужава да бъде отбелязано в случая с Маргините, е изненадващото натягане на столичната Териториална данъчна дирекция. Преди около месец нейни представители гръмко обявиха, че са спипали тайна сметка на Красимир Маринов и в момента вървяла проверка за евентуално сериозно изпиране на пари. Истината обаче се оказа доста тъжна и поради тази причина бе призната с половин уста: въпросната сметка е съвсем явна (с цели 500 евро в нея) и през последните четири-пет години по нея не е имало никакво движение.
Оттук нататък всичко случило се и изречено звучи като стар и тъп виц. От 25 август, когато в курорта Слънчев бряг бе разстрелян висаджията Георги Илиев, до отчета за 100-те дни на Румен Петков като министър на вътрешните работи са били проведени 27 специализирани операции и са проверени 276 юридически лица. Освен това са били профилактирани 21 138 физически лица, сред които: 15 752 души от криминалния контингент, 5171 лица, представляващи оперативен интерес за МВР, и 215 лидери и членове на организирани престъпни групи. А накрая, като доказателство, че наистина в МВР кипи неуморен труд, бе обявено, че са приключени 1885 проверки на операции по внос, износ или транзит на стоки, съставени са били 242 акта за нарушения и са били образувани шест полицейски производства по съмнения за контрабанда.
Животът не е започнал преди 100 дни и няма да завърши след още 100, заяви Румен Петков на 14 декември (сряда), докато отчиташе дейността си като министър на вътрешните работи. Тази крилата фраза излетя от устата му в отговор на простия журналистически въпрос: Какви са слабостите в работата на МВР и какво би променил той през следващите 100 дни?
Прав е г-н вътрешният министър - животът наистина не е започнал преди 100 дни, както и няма да свърши даже след още сто... мандата. Лошото е, че този филм го гледаме от 15 години насам, а краят му (финалните надписи ще изтекат на 1 януари 2007 г.) изобщо не може да се нарече щастлив. Особено за зрителите, които с необяснима упоритост продължават да си купуват билети и да осигуряват на сценаристите и на режисьорите партиен просперитет и лично благоденствие.

Facebook logo
Бъдете с нас и във