Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ЕДИНИЯТ ОТ ЗАДЪРЖАНИТЕ МАЙ Е СЛУЧАЕН МИНУВАЧ

На 6 юни състав на Бургаския апелативен съд потвърди 40-дневния временен арест на 32-годишния Димитър Димитров от гр. Левски. Димитър Димитров бе арестуван от служители на РПУ-Несебър по време на широкомащабната международна операция в края на месец май, но странно защо не успя да влезе в статистиката, огласена от вътрешния министър Румен Петков.
Всъщност думата арестуван е малко пресилена. От 2004 г. Димитър Димитров, съпругата му и майка му постоянно живеят в несебърското село Свети Влас. На 28 май той е бил на работа и затова ченгетата, които пристигнали за да го задържат, си тръгнали от дома му с празни ръце. Щом се прибрал и научил от съпругата си, че полицията го е търсила за справка, Димитров моментално отишъл в РПУ-Несебър, където тутакси... бил хвърлен зад решетките.
На 30 май Бургаският окръжен съд наложи на Димитър Димитров временна мярка задържане под стража за срок от 40 дни, но той обжалва решението пред Бургаския апелативен съд.
На 6 юни, по време на второинстанционното заседание, апелативният прокурор по делото - Иванка Козарова, поиска от апелативните съдии да потвърдят задържането под стража на Димитров със следните аргументи: Димитров е разпознат от потърпевш по снимки в Италия, съответстващи на фотосите в актуалните му документи за самоличност. И тъй като обвинението включва участие в организирана престъпна група, Димитров може да се свърже със свои партньори и да попречи на разследването. Освен това той има няколко адреса, но от две години живее в с. Свети Влас, без адресно да е регистриран там.
Клиентът ми сам е отишъл в най-близкото РПУ, когато е разбрал, че от МВР го търсят за справка, заяви пред съда адвокатът на Димитър - Димо Тодоров. Той настоя клиентът му да не лежи зад решетките, а да му бъде наложена мярка за неотклонение домашен арест, тъй като срещу Димитров е било повдигнато обвинение само по един текст от италианския Наказателен кодекс.
Италианското правосъдие издирва друг Димитър. Той също е от гр. Левски, а прякорът му е Митко Цветаря. Аз също съм пътувал в Италия, но никога и по никакъв повод не съм нарушил нито българското, нито тяхното законодателство, заяви пред съда Димитър Димитров.
В крайна сметка Бургаският апелативен съд потвърди задържането му под стража, а прокурор Иванка Козарова обяви, че се очаква всеки момент Италия да изпрати искането за екстрадиция на Димитър Димитров.
По време на заседанието стана ясно, че материалите срещу българските участници в мафиотската организация, събрани от италианските власти и изпратени в Бургас, са над 600 страници. Според данните в тях Димитър Димитров, заедно с още десет души, е организирал международна престъпна група за кражби, проституция и пласиране на фалшиви пари. Трафикантите са използвали предимно момичета, специално подбирани и обучавани да извършват този тип престъпления.

Facebook logo
Бъдете с нас и във