Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ЕДНА МИВКА ЗА ТОАЛЕТА НА 153-МА ЗАТВОРНИЦИ В ОБЩЕЖИТИЕ

Още един факт, разкрит в затворническо общежитие, е напът да затвърди мнението, че у нас на всеки три дни се случва чудо, но не всяко чудо е за три дни. Един служител охранява през нощта 153-мата обитатели на Трудовопоправителното общежитие към Пловдивския затвор - смайващата констатация е само едно от заключенията, които направиха председателят на Окръжния съд Сотир Цацаров и окръжният прокурор Андрей Атанасов след проверката си там.
Посещението им там се наложи, след като преди месец началникът на общежитието Славейко Данчев получи присъда от една година и четири месеца лишаване от свобода за взет подкуп от 200 долара и 100 евро от затворник. Крадци на дребно, шофьори, предизвикали катастрофи, наркомани, хванати с няколко грама дрога - това са най-честите гости на общежитието.
И съдията, и прокурорът едва ли са очаквали да видят, че изтърпяващите наказанията си в ТПО Хеброс живеят в лукс. Въпреки това двамата били шокирани от изключително лошите битови условия и недопустимо ниската хигиена в общежитието. Те установили, че банята, с размери 3 на 4 метра, е без врата с два отвора, вместо прозорци и неизмазана. Къпането е разрешено веднъж в седмицата. Душовете работят рядко, затова основно средство за миене се явява кофата.
Топленето на водата с бързовар обаче се смята за нарушение заради нерегламентираното използване на електроенергия. Токът е на режим - два часа има, два - не.
Дни преди предизвестената проверка в столовата монтирали мивка - една за 153-ма обитатели на общежитието. Дотогава, за да си измият ръцете преди хранене, затворниците използвали бидон с вода. Дневният порцион е за 1.60 лева, но в дните преди височайшата визита от управата на заведението започнали да дават сутрин по 10 гр. сирене и дори десерт.
Проверяващите съвсем се объркали, когато на въпроса им какво е месото за обяд, един от готвачите казал пилешко, другият свинско. Лишените от свобода живеят в две бараки, не им раздават спално бельо, чаршафи има онзи, на когото са донесли роднините.
Идвайте по-често, пожелали онези 14 затворници, които поискали да се срещнат лично и насаме със съдия Цацаров и прокурор Атанасов. Учуден съм от смелостта на тези хора да говорят, заяви след посещението Сотир Цацаров.
По закон магистратите имат право да направят предложения до директора на затвора за отстраняване на констатираните нередности, а ако не се съобрази с тях в 14-дневен срок, той е длъжен да ги препрати на своите началници в София.

Facebook logo
Бъдете с нас и във