Параграф22 Weekly

Абсурдистан

Една обикновена и удобна кражба

Задкулисието остана отново неосветено

Една обикновена кражба е напът да се превърне в кражбата на века по нашите земи. След скандалните, но внимателно премерени разкрития за съдържанието им, двата тефтера на прословутия бивш шеф на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов се оказаха в центъра на нов скандал, избухнал този път заради кражбата им. Шумът, който се вдигна около изчезването им, е разбираем - хората много искат да узнаят онази част от съдържанието им, която прокуратурата миналата година покри. Точно то би подръпнало завесите на задкулисието, откъдето - има обосновани предположения, че продължават да дърпат конците на парцалените политически кукли.

Задкулисието обаче ще остане неосветено и на тъмно именно заради кражбата на тефтерите. Интересът на обществото няма как да бъде удовлетворен, а прокуратурата ще си спести обясненията какво всъщност не разкри по време на шумното и технически прекрасно онагледено представяне на подбрани части от тефтерчетата. Ще си спестят обясненията и политиците, които се крият зад инициалите Цв.ЦВ., И.Ф., Б.Б., както и онези, които пък присъстват с имената си, но и днес невъзмутимо седят на първия ред в парламентарната зала.

На пръв поглед разследващите си свършиха работата - показаха тефтерчетата и после ги скриха, за да обвинят шефа на комисията Златанов в престъпление по служба. И той скоропостижно бе осъден на 3.5 години затвор за длъжностно престъпление. Недоумението защо само той опра мръсния пешкир обаче остава. Както и шокът от позицията на прокуратурата, която се задоволи с наказанието на бушона Златанов, но се ослуша за очевидните данни за политически натиск върху определени лица и търговия с влияние, съдържащи се в тефтерите му.

Същото държавно обвинение коментира с шестдневно закъснение факта с изчезването на документите, които са веществено доказателство в съдебния процес, протичащ на втора инстанция в Софийския апелативен съд. Това стана във вторник (11 ноември) с лаконично съобщение на ВКП. "Градският прокурор на София Христо Динев разпореди незабавна проверка по повод на вчерашните (от 10.11.2014 г.) публикации в медии, че са откраднати двата от т. нар. тефтери на Филип Златанов, бивш председател на Комисията за разкриване и предотвратяване на конфликт на интереси. Тефтерите, които са доказателства по делото срещу Златанов, са били предоставени на вещото лице Стефан Бенчев за графологична експертиза с постановление на следовател от 30.09.2014 година. На 29.10.2014 г. следовател е изискал обратно бележниците от Бенчев във връзка със заседанието по делото на Софийския апелативен съд. На 05.11.2014 г. Стефан Бенчев подава сигнал в 6 РУП - СДВР, като уведомява органите на реда, че от автомобила му са изчезнали документи и лични вещи. Между документите са били и двата тефтера.  Материалите по преписката са докладвани на Софийската районна прокуратура (СРП) на 11.11.2014 г., доколкото става дума за престъпление, което е от нейна компетентност. С постановление на СРП от същия ден е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител за извършено престъпление „кражба”.

От съобщението става ясно най-вече, че прочутият прокуратор на римската провинция Юдея Пилат Понтийски има достойни наследници, които и до днес спазват ритуала с измиването на ръцете, за да се отърват от вината за странната съдба на толкова важни доказателства. Най-напред е необходим отговор: защо прокуратурата задържа доказателства, които по закон би трябвало да се намират сред материалите от делото, което е в съдебна фаза. А че тефтерчетата не са били сред материалите, стана ясно още на 25 септември, когато Софийският апелативен съд даде ход на делото на втора инстанция, обявявайки, че до този момент оригиналите на тефтерите не са били приложени към доказателствата и съответно те не са били подлагани на графологична експертиза. Тогава съдът нареди да се изискат от Софийската градска прокуратура оригиналите на двете тефтерчета на Златанов, защото експертизата по делото била правена по копие на едно от тях.

Това искане на САС на свой ред разкри, че присъдата на Софийския градски съд е била произнесена въз основа на експертиза, правена върху копие, а този факт компрометира целия процес. Още тогава защитата на Златанов скочи и обяви, че както обвиненията, така и присъдата на СГС срещу клиента им са абсурдни. Създава се впечатление за някакво грандиозно престъпление, изтъкнаха те.

Дали това впечатление не е трябвало да остане трайно в съзнанието на хората? Действията на прокуратурата, в чиито редици е столичното следствие, илюстрират всичко друго, но не и изясняването на цялата истина за тези тефтери. И движението им от следствието до вещото лице и обратно към следствието след изрично изискване не издава ли стремеж тези доказателства да не напуснат пределите на сградата на ул. "Монтевидео" 21. Замисълът би могъл да е: да не се разруши впечатлението за грандиозното престъпление на Златанов и да не станат известни фактите за още по-грандиозните престъпления за търговия с влияние, скрити там?!

Естествено, изниква и въпросът кой има интерес от всичко това. Премиерът Бойко Борисов, чиито инициали съвпадат с инициалите от тефтерчето, се възмути от кражбата. И изказа на глас последствията от нея: "Като изчезнат веществените доказателства, приключва процесът! Този процес е приключил, край! И ако е бил, както Костинброд, фалшифициран през цялото време, вече това при експертизата няма да се докаже."

Вътрешният министър Веселин Вучков пък призна, че не е знаел за изчезването им, тъй като преписката в Шесто РПУ се води за обикновена кражба на вещи от лек автомобил от неизвестен извършител, каквито редовно стават в столицата. А правосъдният министър Христо Иванов обеща да пита прокуратурата какво точно е станало, но внимателно, за да не прозвучи като намеса на изпълнителната власт в работата на независимото обвинение.

И да пита, там вече са подготвили водата за онзи, стародавния ритуал. Между другото прави впечатление, че столичният следствен отдел от бул. "Монтевидео" 21 отново се завърта в някакъв мистериозен и мрачен сценарий. През септември собственикът на обявената в несъстоятелност КТБ Цветан Василев написа, че "нескопосаната история за изнесени чували (от банката - бел. ред.) е надлежно съчинена на една улица с име на латиноамериканска столица". А обикновената на пръв поглед кражба е извършена на бул. "Монтевидео", по пътя и на вещото лице Бенчев към следствения отдел, където все още се пази мястото на депутата от ДПС Делян Пеевски, чието име пък е записано на няколко от страниците в тефтерчетата на Златанов. Защо и как,  #КОЙ знае. А ние така и няма да научим, по разбираеми причини.

Facebook logo
Бъдете с нас и във