Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ЕДНОРЪК ПРИЗОВКАР СТРЯСКА АНТИМАФИОТИ

С една и съща ръка 52-годишният Страхил Лазаров от Дупница е служил верно на Темида и нежно е смазвал любимите си незаконни пушкала, които старателно криел от и бездруго превързаните й очи. Едноръкият дупничанин, който има честта да се превърне в акцент на специална пресконференция на ГДБОП в столицата през миналата седмица, по ирония на съдбата се оказа призовкар в Районен съд - Дупница.
Бойният арсенал, с разкриването на който се похвали самият шеф на антимафиотската дирекция комисар Кирил Георгиев, излезе наяве след обиск в къщата на 52-годишния Страхил в Дупница. Служителите на отдела за Борба с организираната престъпност от ОДП - Кюстендил, намериха там еднозарядна карабина (сръбско производство), 35 патрона от различен калибър, един пълнител за пистолет ТТ, както и газов пистолет, преработен в боен.
Последва второ претърсване, този път във вилата на Страхил в дупнишкото село Бистрица. Там късметът на ченгетата също не им изневери и към арсенала от къщата те добавиха ловна пушка 12-и калибър, бойна пушка 22-ри калибър, два електрокапсул-детонатора, запалителен капсул-детонатор, газов пистолет, преработен в боен, и 161 гилзи за пистолет ТТ. По време на претърсването антимафиотите откриват още огнепроводен шнур, стационарна радиостанция, затвор за приклад, цев за пушка, два пълнителя за карабина, 60 патрона от различни калибри и още един пистолет.
По случая е образувано досъдебно производство във връзка с чл.339., ал.1: Който придобие по какъвто и да е начин, държи или предаде другиму взривове, огнестрелни, химически, биологични или ядрени оръжия или боеприпаси, без да има за това надлежно разрешение, се наказва с лишаване от свобода до шест години.
Страхил обаче засега се размина с решетките, въпреки тежкото нарушение на закона. Преди да го тикнат в ареста, както изисква законът, при първоначалния преглед дежурният лекар в местната болница отказа да подпише протокола за задържане. Беше установено, че едноръкият оръжейник страда от тежко сърдечно заболяване.
Петдесет и две годишният собственик на незаконния арсенал Страхил Лазаров иначе е популярен сред съгражданите си с прозвището Страше Марката. Втората част от прякора си той дължи на факта, че дълги години е съвместявал разнасянето на призовки на Дупнишкия районен съд с продажбата на марки за различни съдебни такси.
Според униформени от Града на барикадите до акцията се е стигнало, след като спецченгетата няколко месеца държали Страхил под око. Служителят на Темида бил известен както в родното си село Бистрица, така и в Дупница с любовта си към оръжията.
Тази душегубна страст към пушките, пистолетите и мунициите Страше Марката наследил от дядо си Петре Пашата от бобовдолското село Долистово. И до ден днешен там за него се разказват легенди като един от най-известните и активни партизански ятаци в региона от времето преди 9 септември 1944 година. От партизанлъка на Петре му останала и любовта към чифтетата, свидетелстват стари дупничани.
Те разказват, че като юноша Страхил Лазаров намерил в арсенала на дядо си ръчна граната, останала от Втората световна война. Незнайно как безстрашният партизански внук Страше Марката взривил гранатата, докато я държал, и дядовото му завещание му откъснало едната ръка.
Съдебният служител Страхил Лазаров е криминално проявен. Според справка в съдебната система през 1986 г. е получил условна присъда за... незаконно притежание на оръжие.
Евгения Гърковска

Facebook logo
Бъдете с нас и във