Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ЕДНОРЪКИЯТ КАНДИДАТ ЗА ГИНЕС ОТНОВО В ЗАТВОРА

Един от най-популярните автокрадци в Пловдив Румен Димитров-Едноръкия отново влиза зад решетките, след като Окръжният съд постанови той да бъде лишен от свобода при строг режим през следващите 14 години.
Нищо чудно известният автоджамбазин да влезе в книгата на рекордите Гинес, тъй като досега 50-годишният мъж е навъртял завиден стаж в затвора. Там е минал повече от половината му живот - близо 30 години. Общо 28 години. ще останат на топло другите трима членове на бандата Илия Севрийски-Художника, Славчо Димитров и Мариан Шинелов.
По данни на разследването само за четири месеца групата е успяла да задигне от Пловдив, Стара Загора, Асеновград и Кричим 11 автомобила. Повечето от откраднатите коли са микробуси Мерцедес, има и няколко москвича, дори една уазка. Според направената стоково-оценъчна експертиза возилата са на общата стойност 30 231 лева. Квартетът автоджамбази хвърлял око най-вече на стари коли. Но не защото си падали по антиките, а защото автомобилите били без аларма, лесно се отваряли и ги подкарвали с подправени ключове и най-вече защото били... доста тежки.
Апашите разфасовали плячката близо до рибарника на село Калековец. След което изхвърляли номерата в отходна яма, продавали частите в автоморги, а ламарините - в пунктове за скраб. По данни на разследването от около 3 тона тенекии бандата спечелила над 3 хиляди лева. Всичко вървяло като по часовник, докато в един януарски ден през 2007 г. Славчо Димитров и Илия Сиврийски се скарали при подялбата на парите от последния откраднат микробус. Сиврийски ударил Димитров, който дотам се обидил, че отишъл в полицията и изпял за кражбите на групата. Така един шамар станал причина да се разнищи богатата дейност на бандата, а за ченгетата останало само да извършат арестите.
Едноръкия обаче сам стана жертва на страстта си да гепи още преди полицаите да разберат, че е шеф на цяла банда автокрадци. Същия ден сутринта, когато съучастникът му Сиврийски отпрал шамара на Славчо, Едноръкия видял как някакъв човек паркира товарен мерцедес, заключва го и си отива. Ловкият апаш не му мислил много и тъй като случайно носел със себе си връзка с десетина подправени ключа, отворил возилото и го подкарал. За зла негова участ на магистрала Тракия се натъкнал на автопатрул.
Димитров не спрял на подадения от катаджиите сигнал със стоппалка, а вместо това натиснал газта. След не повече от километър обаче явно размислил, рязко заковал спирачките и изскочил от мерцедеса. Едноръкия драснал през полето, но ченгетата се оказали по-бързи и го застигнали само след сто метра. Пишман беглецът първо развил версията, че камионът е негов, но не бил прехвърлен и затова се уплашил. Решил да не спре за проверка и защото не си носел шофьорската книжка. После пък казал, че действително е откраднал камиона от кв. Кючук Париж, но щял само да се повози и да го върне. По-късно разследването установи, че книжката му е била отнета за 10 години.
Два дни след задържането Румен Димитров беше осъден по бързата процедура на 11 месеца лишаване от свобода. Междувременно обаче, както бе казано, четата бе предадена от ошамарения Славчо Димитров и се започна ново разследване срещу тартора Едноръкия и шайката, задигала стари коли от целия регион.
Само един от четиримата - Мариан Шинелов, е с чисто досие. Последната присъда за Румен Димитров е 17-а поред, Илия Сиврийски е осъждан досега 12 пъти, а Славчо Димитров - само осем. Последните трима се познават от затвора. В редките промеждутъци, когато не е бил зад решетките, Димитров винаги успявал да организира схеми за кражба на коли, макар че си служи пълноценно само с една ръка и то лявата.
Слабост му били микробусите и тежките руски машини, защото от тях се изкарвали повече пари на пунктовете за скраб. Едноръкия нашумя през 2005 година, когато беше задържан за кражба на 5 волги и 4 лади и осъден на г.9 м. затвор. Излиза през септември 2006 г. и остава на свобода само четири модина и 9 месеца. Завидната си кариера Румен Димитров започнал още съвсем млад, някъде през 70-те години на миналия век. Справката показва, че за пръв път е арестуван през 1972 година. Въпреки че го залавяли често, след като напускал килията, той пак подхващал занаята.
През 1983 година се намесила съдбата и го подложила на тежко изпитание. По това време той също бил в ареста заради поредната кражба, но се наложило да го пуснат, за да се лекува. Вместо това обаче младият мъж отново откраднал кола и подкарал към границата. Някъде по пътя обаче катастрофирал тежко. Димитров останал жив, но с парализирана ръка и така се сдобил с прякора си.
Със сигурност недъгът не му попречил да се захване отново със страстта на живота си. Това е причината да няма оптимисти и по въпроса дали следващите 14 години ще са достатъчни, за да забрави.

Facebook logo
Бъдете с нас и във