Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ЕФЕКТИВЕН ЗАТВОРНИК ЛЕЖИ В СВОЯ ИНТЕРНЕТ КЛУБ

Крайно време е прокуратурата, МВР и Министерството на правосъдието и ръководството на подопечната му Главна дирекция Изпълнение на наказанията да се поучат от световния челен опит в автомобилната промишленост и да въведат Джи Пи Ес-система за сателитно наблюдение на питомците си. При това - независимо какви точно са те: затворници, подсъдими под домашен арест или пък следствени, пуснати на свобода срещу парична гаранция и подписка.
На пръв поглед тази идея изглежда повече скъпа, отколкото екстравагантна, тъй като подобна система едва ли ще струва по-малко от два-три милиона евро. В същото време обаче веднъж внедрена, Джи Пи Ес технологията би донесла на държавата полза поне от три посоки.
Най-напред органите на МВР, прокуратурата и Съдебната полиция веднъж и завинаги забравят както за грижите около безследно изчезналите затворници или обвиняеми, така и за харчовете за тяхното национално и международно издирване.
След това ръководствата на правосъдното министерство и на Главна дирекция Изпълнение на наказанията също завинаги се разделят с мрачните мисли кой началник на затвор и дежурен надзирател въртят бизнес с домашни отпуски или пък си затварят очите (срещу пари естествено), ако някой затворник прескочи оградата за три-четири часа.
И накрая, но не на последно място, подобна система за контрол би позволила на служителите в правосъдното министерство, които се занимават с пробацията (т.е. с т. нар. извънзатворно изтърпяване на наказанията), безпроблемно да контролират какво правят питомците им: дали наистина полагат отредените им часове общополезен труд, или пък ходят на работа само колкото да се разпишат и по цял ден се шляят.
Начините за маркиране на затворниците, следствените и осъдените на пробация също не са никаква тайна: специални гердани около шията и гривни, които се слагат на ръката или на глезена. Като освен чипа за проследяване в тях са заложени още две хитринки: мощна сирена срещу евентуалните опити за преждевременно сваляне и батерия, която може да бъде зареждана само в съответния затвор, следствен арест или пробационен център на всеки 72 часа, да речем.

Поводът, заради който се налага въвеждането на подобно антидемократично и антихуманно средство за наблюдение и контрол, е конкретен. Във вторник (19 декември) началникът на Бургаския затвор Деян Костов внесе в Бургаския окръжен съд искане за промяна на режима, по който един негов питомец изтърпява наказанието си. А предисторията е толкова забележителна, че си заслужава да бъде разказана от начало до край.
На 18 срещу 19 октомври 2006 г., пред бл. Народен юмрук в бургаския кв. Братя Миладинови, неизвестни лица подпалват едно БМВ 536 с бургаска регистрация така, че 30 минути по-късно от автомобила остават само ламарините. В суетнята около гасенето на луксозното МПС екип на една бургаска телевизия хваща в кадър възедър мъж, който поразително прилича на Георги Георгиев-Жоро Дебелия, признат за един от най-верните другари на небезизвестния бургаски сикаджия Пламен Дишков-Кела.
Бърза проверка показва, че грешката е съвсем вярна. Човекът наистина е Георги Георгиев и той би трябвало да е в затвора
със 7-годишна ефективна присъда
за катастрофа по негова вина, при която загиват двама души. А други двама са тежко ранени.
Инцидентът се разиграва на 11 август 2000 г. призори. Предната вечер Жоро Дебелия и приятелят му Георги Драгнев засядат на по чаша водка в бургаския ресторант Черно и бяло. След известно време те се местят в дискотеката Палм бийч на Северния плаж, където обръщат по още няколко водки. Малко след полунощ на 11 август двамата се качват в беемвето на Георгиев (според източници на Параграф 22 става дума за една и съща кола, но засега това не е потвърдено официално от ОДП-Бургас) и отскачат до северния край на плажа, където се намира едно от най-посещаваните и най-добре заредени летни наркосборища в региона.
Около 3.30 ч. двамата потеглят обратно към дискотека Палм бийч, за да довършат вечерта. Зад волана на бавареца сяда Георги Георгиев, а Драгнев се качва на седалката до него. Трагедията се разиграва минути по-късно, когато Георгиев решава да се пробва като шофьор, на правата алея пред Палм бийч вдига над 120 километра в час и... буквално връхлита върху три момичета, които точно в този момент тръгват да пресичат алеята на пешеходна пътека.
На място загива 20-годишната Силвия Колева, двете й приятелки оцеляват с цената на тежки травми, а от удара мощната кола пощурява: най-напред се удря в електрически стълб, след това последователно се блъска в Деу и Опел Кадет, а накрая спира в бордюра на крайбрежната алея. Някъде по средата на този кървав карамбол Георги Драгнев
излита от беемвето
заедно с дясната предна врата и също загива на място.
Пред пристигналите на местопроизшествието полицаи Георгиев се представя с друго име и категорично заявява, че зад волана на бавареца е седял мъртвият му приятел. По какъв начин обаче Драгнев хем ще кара колата, хем ще излети към оня свят заедно с дясната й врата, Георгиев изобщо не си прави труда да обяснява.
Още при първоначалния оглед на местопрестъплението оперативните работници и следователите събират куп доказателства, които категорично доказват вината на Георги Георгиев: под педалите на беемвето са намерени неговите джапанки, от волана и скоростния лост са свалени негови отпечатъци от пръсти, а в кръвта му са открити 1.63 промила алкохол. На всичкото отгоре по асфалта на алеята няма и един сантиметър следа от спирачен път. А това означава, че Георги Георгиев-Дебелия е бил толкова пиян, че дори не се е опитал да предотврати смъртта на Силвия Колева.
Както вече стана дума, Дебелия е човек на сикаджията Пламен Дишков-Кела. Именно това е и единствената причина, поради която Бургаското окръжно следствие проточва делото за катастрофата
цели две години и два месеца
В крайна сметка обаче през лятото на 2002 г. обвинителният акт срещу Георгиев е внесен в Бургаския окръжен съд и той е изправен на подсъдимата скамейка за престъпление по чл.343, ал.3, б. б от Наказателния кодекс: Който при управляване на моторно превозно средство в пияно състояние наруши правилата за движение и причини смъртта на повече от едно лице, наказанието е лишаване от свобода от три до десет години, а в особено тежки случаи - лишаване от свобода от пет до петнадесет години.
През октомври 2002 г. процесът срещу Жоро Дебелия започва. Още на първото заседание прокурорът по делото Светлозар Костов иска шофьорът убиец да бъде осъден на 12 години затвор, но не успява да удържи фронта. През май 2003 г. Георги Георгиев сключва извънсъдебно споразумение с държавното обвинение и е награден със седем години лишаване от свобода.
От какво естество са разговорите и преговорите около съдебната зала в периода май-декември 2003 г. днес вече не е толкова важно. По-интересното е, че първият адвокат на Георгиев отказва да го защитава пред Бургаския апелативния съд заради заплахи и арогантно поведение, а присъдата на Бургаския окръжен съд е потвърдена и на следващите две инстанции: през февруари 2004 г. - от Бургаския апелативен съд, а в началото на 2005 г. - и от Върховния касационен съд.
Оттук нататък случилото се просто не е за вярване. Въпреки че чл.45 и чл.46 от Закона за изпълнение на наказанията
не предвиждат лек затворнически режим
за 7-годишна присъда, наложена за убийство на двама души при шофиране в пияно състояние, през 2003 г. Бургаският окръжен съд урежда Георги Георгиев точно с такава екстра. Това означава, че той има право да работи извън затвора, да се придвижва до обекта без охрана и да се прибира зад решетките само за през нощта. А единственото по-сериозно ограничение е, че този тип лишени от свобода нямат право да напускат работните си места без служебна бележка от работодателя си.
Какво точно прави Георги Георгиев-Дебелия на 18 срещу 19 октомври 2006 г., та да бъде засечен от телевизионния екип край опожареното беемве, става ясно едва след излъчването на фаталните кадри и избухването на скандала.
По принцип през деня Жоро Дебелия трябва да работи в една бензиностанция на изхода за София. Тя е собственост на негов приятел, който е сключил за целта договор с ръководството на Бургаския затвор. Служителите на тази бензиностанция обаче категорично заявяват пред бургаските медии, че или не познават Георгиев, или са го виждали на обекта от дъжд на вятър.
За сметка на това псевдопандизчията е засичан прекалено често на място, където изобщо не би трябвало да му стъпва кракът -
в ИНТЕРНЕТ клуба
собственост на бившата му съпруга, който се помещава в бл. Народен юмрук (или бл. № 129) в кв. Братя Миладинови и пред който на 18 срещу 19 октомври 2006 г. е паркирано опожареното беемве. Според собствениците на помещението, в което се намира ИНТЕРНЕТ клубът, Георгиев много често е тук - или да играе на компютър, или да уреди плащането на месечния наем. А според бургаски ченгета във фаталната нощ беемвето е паркирано пред клуба от Георги Георгиев, въпреки че докато не изтърпи наказанието си, той няма право да сяда зад волана. Колкото до опожаряването на бавареца, ченгетата без колебание отсякоха: Най-вероятно става дума за отмъщение, защото присъдата му е смешна, а излежаването й - формално.
Според началника на Бургаския затвор Деян Костов, съгласно Законът за изпълнение на наказанията, лекият режим на Жоро Дебелия е нормално положение, когато се касае за осъдени за престъпления по непредпазливост. Освен това за Параграф 22 той уточни, че в момента в Бургаския затвор има 120 лишени от свобода на лек режим, а администрацията не разполага с достатъчно хора, за да следи всеки един от тях.
След сигнала за нарушението, извършено от Георги Георгиев, разпоредихме проверка на случая и на 19 декември (вторник - бел. ред.) внесохме в Бургаския окръжен съд предложение за промяна на режима в по-тежък, уточни още началникът на Бургаския затвор Деян Костов.
Делото, което трябва да прибере Жоро Дебелия в килията, е насрочено за 27 декември в 9.00 часа. Стига, разбира се, ако дотогава на бургаските окръжни магистрати не им дойде някакъв друг - коледно-новогодишен акъл, и не отложат разглеждането на случая за по-спокойни дни. Примерно - за средата на януари или началото на февруари догодина.

ЧЕРНО НА БЯЛО (ФАША)
Из Закона за изпълнение на наказанията

Чл. 45. Лек режим се определя на осъдените за първи път на:
а) лишаване от свобода до пет години за непредпазливи престъпления, с изключение на случаите, когато престъплението е извършено в пияно състояние при професионална непредпазливост;
б) лишаване от свобода до една година за умишлени престъпления, с изключение на осъдените за престъпления против републиката, грабеж, кражба, измама, хулиганство и престъпления по членове 279-280 и 382-386 от Наказателния кодекс.
Чл. 46. Общ режим се определя на осъдените:
а) за престъпления, извършени по непредпазливост, освен ако съгласно чл. 45, буква а следва да се определи лек режим;
б) за умишлени престъпления на лишаване от свобода до пет години, които не са рецидивисти, освен ако съгласно чл. 45, буква б следва да се определи лек режим.
Чл. 47. (1) Строг режим се определя:
а) на осъдените за умишлени престъпления на лишаване от свобода за повече от пет години, които не са рецидивисти;
б) на рецидивистите, които не представляват голяма обществена опасност.
(2) Строг режим може да бъде определен и на осъдени на лишаване от свобода за по-малко от пет години, които не са рецидивисти, ако са извършили няколко еднородни умишлени престъпления при условията на чл. 23 от Наказателния кодекс.
...
Чл. 50. Първоначалният режим на изтърпяване на наказанието лишаване от свобода се определя от съда.

Facebook logo
Бъдете с нас и във