Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Ефектът Черния

Съдебната ни система може да си отдъхне и да седне пак на белите покривки - аферата със скандалния бизнесмен Красимир Георгиев-Красьо Черния приключи благополучно.
Финалът беше в четвъртък (13 май), когато Висшият съдебен съвет (ВСС) уволни дисциплинарно апелативния прокурор от Бургас Йордан Иванов. Така бе сложен край на работата на ВСС по списъка Черния за подозрителни връзки на магистрати с бизнесмена.
За бившия вече апелативен обвинител Иванов се знае, че миналата година дори се кандидатира за заместник главен прокурор. Такива желания имаше и друг магистрат от списъка - бившият апелативен прокурор на София Иван Петров, който също бе уволнен заради контактите си с Георгиев.
След заседанието бе обявено, че Иванов е последният магистрат, който получава наказание заради нередовни контакти с нарочения за лобист бизнесмен. Общо по аферата до момента са наказани 18 магистрати, от които трима са и уволнени. Корупционният скандал с Красьо избухна преди 11 месеца, когато член на съвета заяви, че младеж с ланци на име Красьо от Плевен купува гласове във ВСС срещу 200 000 евро и така осигурява назначения на съдебните началници. Прокуратурата обяви, че в мобилния телефон на лобиста фигурират имената на десетки магистрати.
От разпечатката на разговорите изскочиха имената на 33 магистрати, контактували с предприемача Георгиев, някои от тях - предимно около и по време на самите избори в съдилищата. Двама от общувалите с мистериозния лобист се оказаха членове на ВСС - Стойко Стоев и Иван Димов. Те подадоха оставки от кадровия орган. Повечето от останалите уличени във връзки с плевенчанина бяха наказани с понижаване в ранг, а някои сами се оттеглиха от заеманите постове.
В крайна сметка излиза, че съдебната ни система по-скоро е спечелила, отколкото е загубила от скандала с Красьо от Плевен. Така поне смята шефът на антикорупционната комисия във Висшия съдебен съвет Цони Цонев, който подчерта, че аферата е имала и позитивен резултат. Той отбеляза, че в телефона на Красьо Черния е имало 1000 номера, включително и такива на министри, заместник-министри, депутати, шефове на агенции, полицаи и какви ли не други. Но единствено съдебната власт се е самосезирала и е наказала магистратите, контактували с бизнесмена. Прав е човекът. И тук му е мястото да се запитаме какво стана например с депутатите, чиито имена бяха открити в телефона Нокия-Верту на напористия лобист?!
Още през ноември миналата година антикорупционната комисия към НС обяви имената на четирима депутати, контактували с бизнесмена, включително и с есемеси: Ердоан Ахмедов от ДПС, Касим Дал от ДПС, Кирил Добрев от Коалиция за България и Лютви Местан от ДПС. Шампион по контакти се оказа Касим Дал, при когото са установени 123 контакта с Красьо. Пак през ноември депутатът от Атака Волен Сидеров изнесе имена за множество сегашни депутати от БСП, ДПС и НДСВ, които са фигурирали в тефтера на плевенския бизнесмен. Какво търсят имената им там и какво са си говорили с младия предприемач? Хора от Върховната прокуратура подхвърлиха, че вездесъщият Красьо е лобирал не само в съдебната система, но и за спечелване на обществени поръчки, при избор на ръководство на висши учебни заведения и т.н., и т.н.
Но тези и други подобни въпроси така и си останаха без отговор. Не последваха никакви разкрития за депутатската тайна любов с Красьо Черния и всичко си остана в сферата на догадките. Що се отнася до самия лобист, мацнат от мълвата с черно, по всичко личи, че ще излезе съвсем бял от истеричната шумотевица около него. Още преди половин година главният прокурор Велчев се закани, че ще бъде проверено откъде идва необяснимото богатство на Красимир Георгиев. Крайно време е да попитаме - какво стана и с тази, както се казва историческа проверка? Има още един въпрос: защо другото производство на прокуратурата за търговия с влияние, която би трябвало да разследва Красимир Георгиев, е все още срещу неизвестен извършител. До момента все не е повдигнато обвинение за търговия с влияние срещу Красьо, обвинен е единствено за лъжесвидетелстване.
Изтривайки потно чело след работата по аферата Красьо, членовете на ВСС се изказаха и по замесването на магистрати в скандала с Октоподите. Комисията по корупция на съвета не намери основание да накаже председателя на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов и бившия член на ВСС Иван Димов за връзки с Октопода. Преди време от подслушани разговори се разбра, че арестуваният в операцията финансист на групата Николай Велков се хвалел пред съкилийниците си, че държи в кадровия орган 3-4 гласа и чрез тях е помогнал за назначаването на Пенгезов. Заключението на комисията е, че Пенгезов не е нарушил етичния кодекс, не е уронил и престижа на съдебната власт и няма основания срещу него да бъде образувано дисциплинарно производство. Проверен е и Димов, отново заради записани разговори между членове на групата на октоподите в килията им. И за него не са открити данни за връзки с мафиотската група.
Скандалните случаи бяха приключени, следва забравата. Дали обаче ефектът Черния ще мине в историята на съдебната система, остава открит въпрос.

Facebook logo
Бъдете с нас и във