Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Ехото от НДК гръмна в НСО

Ехото от непрозвучалия изстрел от пищова на 25-годишния Октай Енимехмедов отвя двама служители от Националната служба за охрана и донесе дисциплинарен студ за още шестима гардове от службата. Началникът на екипа за лична охрана Георги Занев и началникът на екипа за осигуряване на Осмата конференция на ДПС в НДК Георги Райков са дисциплинарно уволнени, а още шестима са наказани, съобщи в четвъртък (24 януари) шефът на НСО ген. Тодор Коджейков, който представи резултатите от проверката около нападението срещу вече почетния председател на ДПС Ахмед Доган в събота, 19 януари.


Вътрешната проверка в НСО е показала очевидните пропуски в организацията на охраната по време на конференцията, а те бяха забелязани и от всички телевизионни зрители и свидетели на опита за покушение. За целта гардовете от службата са направили пълна възстановка на нападението, в която участвал и самият Енимехмедов. Преди това ново театро били изгледани всички видеозаписи, с които е разполагал НДК, както и телевизионните репортажи от инцидента. От записите е станало ясно, че броят на охранителите е бил достатъчен, но са неправилно разположени. Оставен е неконтролиран подход към трибуната, заяви ген. Коджейков. Това е грешка на служителите от авангарда в охраната, които подсигуряват подстъпите към охраняваното лице. Те не само са допуснали Енимехмедов да премине безпрепятствено през тях, а и не са уведомили колегите си за това. Имаме вътрешни сигнали за уведомяване, радиостанции и други средства, уточни шефът на НСО.


Когато лицето премине, те уведомяват охраната, тя тогава ще има нужното време да реагира и да бъде по-адекватна в действията си. Началникът на охраната на мероприятието не е направил нужното, за да обезпечи периметъра, да осигури нужната дистанция, за да се неутрализира нападателят каза Коджейков.


По-късно същия ден уволненият шеф на авангарда полк. Георги Райков заяви, че ще обжалва заповедта за уволнението си. Той обвини ръководството на НСО, че мерките, които той е поискал да се предприемат преди конференцията, не са били одобрени. Аз изисквах пълни мерки, пълен чекинг, който беше направен впоследствие. Преди това ми беше отказано, заяви той. Полк. Райков е предложил тези мерки два дни преди конференцията на ДПС, грешката му била, че не го е направил писмено. Според него Енимехмедов се е добрал до трибуната по вина на фирма Крон, която е трябвало да осъществява пропускателния режим съвместно със служители на ДПС. Нашата служба не е имала пропускателна роля в такъв смисъл, заяви Райков. Според него той е уволнен, за да не падне главата на ръководството.


От проверката на рапортите на бодигардовете станало ясно още, че те помислили Октай Енимехмедов за обикновен депутат. Оттам нататък, когато е скочил на стълбите, времето да се прецени какво става е около една секунда, след това са последващите реакции. Не е трябвало да се допуска лицето да стига дотам, категоричен бе началникът на НСО.


Всички охранители, присъствали в залата, за които са установени нарушения при техните действия или бездействие и нарушения на правилата са свалени от екип. Наказанията им са определени според степента на виновност. Ген. Коджейков обаче се разграничи от твърденията, че НСО е отговаряла за охраната на конференцията. На 10 януари тази година в службата е получено писмо от ДПС за провеждането на форума. С него НСО е уведомена, че вътрешната охрана на пунктовете за пропуск на гостите и делегатите на националната конференция ще осъществи фирма Крон, която охранява сградата на НДК. След това са били проведени две срещи за уточняване на детайлите между екипа от НСО, представители на ДПС и мениджъра на фирма Крон Росен Славчев.


Коджейков се опъна и на мераците на парламентарната опозиция, която го призова да си подаде оставката заради пропуските на НСО. Не смятам, че трябва да си подам оставката. Отговорността за самата зала, за мерките вътре е на хората, които са на място, и те следва да направят реална преценка за ситуацията, заяви ген. Коджейков.


Шефът на НСО опроверга и твърдението на депутата от ДСБ Атанас Атанасов, че иск срещу службата от страна на Ахмед Доган няма. Той се е договорил с ген. Коджейков да не предявява претенции към НСО. Сделката е станала в присъствието на премиера Бойко Борисов на специална среща в дните след атентата, обяви Атанасов. Според него Доган е преценил, че ще продължи да бъде под грижите на НСО, докато е депутат. Човекът си е дал сметка, след като му предлагат сделка, по-добре явно да я приеме, отколкото да им се опълчи. По-късно и самият премиер Бойко Борисов отрече да е имало такава среща. Атанасов е пуснал фабриките си за лъжи, заяви той.


nbsp;


nbsp;


НСО пред първи закон

Тежкият инцидент в НДК стана повод ръководството на НСО да предприеме някои промени в службата и да предложи законодателни инициативи. Предлага се в службата да се въведе нова система за планиране на охранителни мерки за мероприятия с участието на самото охранявано от НСО лице. Досега за подготовката и организацията на охраната са отговаряли началниците на сектори, разкри ген. Коджейков. Охранителите предлагат и законодателни промени, свързани с проектозакона за НСО. Те искат да се регламентира използването на повече помощни средства - белезници, електрошокови палки и др. В момента служителите на НСО не могат да ползват нито едното, нито другото.Докато шефът на НСО докладваше резултатите от вътрешната проверка в службата, мнозинството и опозицията се хванаха гуша за гуша по повод на обсъждането на първо четене на четирите закона за националната сигурност. Сред тях е и проектът за първия закон за НСО. Останалите са законопроект за управлението на системата за защита на националната сигурност, законопроект за военното разузнаване и законопроект за работата на Държавна агенция Разузнаване.Предложените текстове вкараха вътрешния министър Цветан Цветанов и лидера на ДСБ Иван Костов в люта препирня. Според Костов проектът за управлението на системата за национална сигурност има много слабости в дефинициите. В този си вид законът е практически закон за Съвета за сигурност при Министерския съвет. Напълно отсъства Консултативният съвет за национална сигурност при президента, а той има важна роля. Недопустимо е при заседания веднъж на три месеца да е в сила обстоятелството, че министър-председателят може да не ръководи Съвета за сигурността, а ролята му да се изпълнява от назначени от него лица. Но премиерът не може да упълномощава, защото това означава, че той прехвърля върху другиго най-важните си правомощия - грижата за сигурността на страната, заяви Костов. Синята коалиция е оттеглила доверието си към Цветанов, каза той.Думите му вбесиха вътрешния министър, който отвърна с обяснение, което нямаше нищо общо с обсъжданите текстове. Аз не съм вицепремиер и министър на вътрешните работи, за да ме обича Иван Костов. Нито искам да ме обичате, нито ще ви искам дъщерята, за да се женим и да влизам във вашето семейство. Имам уважение само към тези, които имат сила да покажат политическа воля, манталитет и желание да се борят с организираната престъпност, заяви Цветанов.Думите ви са доказателство за лошото здравословно състояние, в което се намирате, отвърна Костов. Въпреки караниците по време на четиричасовите дебати законопроектът за управление на системата за защита на националната сигурност бе приета на първо четене. Гласуваха 128 народни представители, от които 104 бяха за, 10 - против, а 14 се въздържаха. След гласуването вътрешният министър Цветанов обеща, че всяка забележка от дискусията ще бъде взета предвид между първо и второ четене. Убеден съм, че ще стигнем до консенсус, каза МВР-шефът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във