Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ЕК хвалела леко прокуратурата

Докладът на Европейската комисия (ЕК), който чакаме със свито сърце, вече бил в София, обяви изненадващо в четвъртък (16 юли) градският прокурор Николай Кокинов. Както е известно, документът трябваше да бъде оповестен на 22 юли. Според обвинител №1 на столицата по отношение на прокуратурата в доклада има наченки на хвалене. Признава се, че има подобрение, признава се, че има активизация, че има положителни моменти, заяви Кокинов, който обаче не съобщи какви конкретно са хвалбите. Два дни преди него депутатът Яне Янев също заяви, че познава доклада в чернови вид и че документът бил унищожителен за властта.
Според Кокинов положителните моменти в оценката за обвинението в доклада се дължат на няколко основни неща, които са направени след 23 юли 2008 г., когато беше публикуван предишният доклад. Основното, което направихме, е звено за европейските средства, за измамите по отношение на фондовете, финансирани от Европейския съюз. Това е положителен момент, много се активизира работата, коментира Николай Кокинов. По думите му и в ОЛАФ се отнасят положително към действията на прокуратурата и ги приветстват. Вероятно той визира думите на шефа на службата Франц-Херман Брюнер, който миналата седмица отбеляза, че за липсата на присъди е виновен съдът, а не прокуратурата.
Брюксел оценил усилията в борбата с корупцията по високите етажи, но били необходими повече сигнали, и то сериозни сигнали. Ако прокуратурата получава сериозни сигнали, ако има оперативна служба, която сериозно да извършва оперативно-издирвателните мероприятия и обвинението бъде оставено сериозно да си свърши работата, резултатите сами ще заговорят, подчерта Кокинов. Вероятно под въздействие на прочетеното в документа градският прокурор посъветва службите да се захванат по-здраво с дейността си и е необходимо да се помисли за специализирани звена, които да се занимават само с корупцията.
През изминалата година имало известни законодателни пречки, посочи градският прокурор. По думите му това са вратички в закона, които донякъде пречат на прокуратурата, и това било обсъдено на срещата с бъдещия премиер Борисов. По тази причина се подготвял пакет от законодателни мерки, които да облекчат работата. В момента прокуратурата систематизира тези предложения за законодателни промени и те ще бъдат предложени за гласуване, за да бъде променена нормативната база, така че да не пречи за ефективната борба с престъпността. (П22)

Facebook logo
Бъдете с нас и във