Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ЕК НИ ВКАРВА В СЪДА В ЛЮКСЕМБУРГ ЗАРАДИ ТЕЛ. 112

През юни Еврокомисията ще заведе дело срещу България в Международния съд в Люксембург заради закъснялото пускане на все още неработещия у нас Единен европейски номер за спешни повиквания 112. Това съобщи в понеделник (14 април) в Русе директорът на националния център Единен номер за спешни повиквания Стоян Граматиков.
България е поела ангажимента още по време на затварянето на преговорна глава 19 Телекомуникации и информационни технологии тел.112 да заработи у нас от началото на 2007 г., заедно с влизането ни в ЕС. От Министерството на държавната политика при бедствия и аварии обаче все още правят опити да пуснат номера поне до края на годината.
Засега се намираме в първата, досъдебна фаза в отношенията си с ЕК, обясни Граматиков. Той потвърди, че на 4 април в София е пристигнало писмо от комисарите, България непременно да пусне тел.112 в двумесечен срок, което на практика е невъзможно. Така през юни се очаква процесът да навлезе във втората си фаза и Еврокомисията да заведе делото срещу страната ни в Люксембург, призна Стоян Граматиков.
Съдебната фаза обикновено трае поне две години, ние се надяваме, че като пуснем телефона в края на 2008 г., да решим проблема, тъй като европейското право има по-скоро възпитателен, отколкото наказателен характер. Смятаме, че тогава ще спрат делото срещу България, заяви Граматиков. Страната ни обаче не може да промени правилата и да спре процедурите на ЕК, обясни той. Според Граматиков, вината за забавянето не е на министерството на Емел Етем, защото то е поело ангажимента едва в края на 2006 година. Преди това задължението е било на Комитета по пощите и далекосъобщенията, Министерството на транспорта и т.н, но две правителства са го отлагали в продължение на девет години.
В готвения законопроект за тел.112 са предвидени строги санкции за недобросъвестни граждани, които се опитват да си правят шеги с националната система, предупреди Стоян Граматиков. Глобите за майтапчиите ще варират от 900 до 20 000 лв., а когато това са деца, записите от разговорите ще се изпращат на родителите им. Трябва да бъдем безкомпромисни с такива нарушители, те само хабят човешки и финансови ресурси. Представете си за едно фалшиво обаждане да изпратим пет линейки, пет пожарни и пет коли на Гражданска защита на 50 км от центъра, риторично запита Граматиков.
Вторият районен център на националния телефон 112 трябва да заработи през юни в Русе, а до края на годината услугата ще обхване и цялата страна. Заради проблема с намирането на подходяща сграда в Пловдив центърът за Южния централен район вероятно ще бъде изместен в друг областен град, предупреди Граматиков. В Русе в новата структура ще работят общо 55 души.
Димитър Ростиславов

Facebook logo
Бъдете с нас и във