Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Ексченгета осъдиха България в Страсбург

Двама бивши полицаи на ръководни постове осъдиха държавата в Европейския съд за правата на човека в Страсбург и продължиха черната серия от подобни решения, издадени заради пропуски и нарушения на нашенската съдебна система. Единият е бившият шеф на Регионалната дирекция на МВР в Смолян полк. Александър Савов.


Според мотивите на ЕСПЧ Савов печели делото за нарушения на неприкосновеността на личния му живот и липса на ефикасно вътрешноправно средство за защита, след като е бил подслушван. Съдът в Страсбург му присъди обезщетение от 4500 евро за морални вреди и 2000 евро за разноски, които държавата ще плати.


От мотивите на съда в Страсбург става ясно, че директорът на РДВР-Смолян е бил подслушван в качеството му на длъжностно лице. В делото се установява, че разрешението за използването на специални разузнавателни средства е било издадено от съда според изискванията на закона. Европейските магистрати обаче считат, че контролът върху телефоните на Савов не е бил законен, тъй като той не е имал възможност да се защити от предприетите срещу него действия.


Името на шефа на РДВР-Смолян се свързва с голям скандал в дирекцията за връзки на служители на МВР с престъпни групировки в района. През 2001 г. полк. Савов бе разследван за корупция по нареждане на Военната апелативна прокуратура. Окръжната военна прокуратура в Пловдив получи заповед да извърши повторна проверка по стара жалба срещу шефа на РДВР, подадена от бившите офицери от дирекцията Стойчо Братанов, Бончо Гигов и Иван Иванов през 1999 година. Те бяха уволнени в началото на 1998 г. с мотива, че незаконно са подслушвали своя началник. От своя страна офицерите обвиниха Савов във връзки с престъпния контингент и корупция.Убедени сме, че Савов е престъпник и затова подадохме сигнал до Военна прокуратура на 19 март 1998 г., като приложихме явните улики, с които разполагахме. Вместо да започне разследване срещу нас бе предприета контрапроверка. Поради липса на данни за престъпление обаче тя бе прекратена , твърди бившият антимафиот 'b91 в Смолян подп. Бончо Гигов. Той и другите двама уволнени офицери подадоха жалба до Военната апелативна прокуратура, в която се твърдеше, че ръководството на МВР потулва секретни материали, доказващи участието на полк. Александър Савов в престъпления. Срещу него имало улики, че покровителства канал за фалшива валута и е съучастник в афери със силови групировки.


Шефът на РДВР-Смолян се забърка в още един скандал с подслушване, този път свързан с бившия окръжен прокурор на Смолян Георги Крумов, пенсиониран през 2000 година. След като излезе в пенсия, експрокурорът обяви на специална пресконференция, че е бил обект на подслушване, за което го уведомил лично главният прокурор Никола Филчев. Шефът на РДВР полк. Савов отрече твърденията му. Казаното от прокурора обаче припомни за потуления скандал с уволнените от Савов ръководни полицаи от дирекцията. Те на свой ред обявиха, че им е било нареждано да следят депутати от региона. Полк. Савов отново отхвърли твърденията.


Същата година Върховната касационна прокуратура буквално бе зарината с жалби за незаконно подслушване, които станаха повод да се извърши проверка за употребата на специални разузнавателни средства в съдилищата в страната. Смолянският регион обаче не бе проверяван дори и след скандала с бившия прокурор Крумов. Проверката обхвана София, Варна, Сливен и Плевен, а шефът на отдел Общ надзор във Върховната административна прокуратура Николай Чирипов беше отстранен от ръководството на проверката след изявленията му пред пресата, че са подслушвани политици, магистрати и журналисти.


МВР тогава смете уликите под килима и полк. Савов остана начело на РДВР. През лятото на 2001 г. обаче главата му падна. След заповед на новоизбрания вътрешен министър Георги Петканов скандалният шеф на РДВР се пенсионира. Това бе и първата кадрова промяна, предприета от новия вътрешен министър в правителството на Симеон Сакскобургготски.


Вторият бивш полицай, заради когото бюджетът ще олекне допълнително след присъда на ЕСПЧ , е Д.М.Т. Заедно със съпругата си Д.К.И. бившият шеф на икономическа полиция в София завел дело за нарушено право на справедлив процес в разумен срок, на ефективни правни средства за защита и на зачитане на личния и семеен живот във връзка с досъдебно производство и съдебен процес срещу него. Цялата история започва на 28 юли 1999 г., когато бизнесмен подал сигнал до службата за борба с организираната престъпност, че Д.М.Т. поискал от него голяма сума пари като подкуп във връзка с длъжността му в икономическа полиция към МВР. Д.М.Т. бил задържан и впоследствие бил осъден през 2002 г. от Военния апелативен съд на 20 години лишаване от свобода за пасивен подкуп. През 2004 г. обаче Върховният касационен съд (ВКС) върнал делото, тъй като преценил, че деянията на жалбоподателя следва да се квалифицират като измама. При повторното гледане на делото исканията на защитата за още доказателства били отказани, а Военният апелативен съд потвърдил отново първоинстанционната присъда за пасивен подкуп. Друг състав на ВКС с окончателен акт от 21.10.2005 г. изменил решението, като осъдил Д.М.Т. за измама на 7 години лишаване от свобода и постановил конфискуване на половината от дела му от семейното жилище. При новото разглеждане на делото ВКС променил квалификацията, без да информира жалбоподателя , и го осъдил за опит за измама. В хода на цялото досъдебно и съдебно производство той бил отстранен от длъжност, но служебното му правоотношение било прекратено едва след присъдата на ВКС през 2005 година.


Това дало основание на Д.М.Т. да се оплаче в Страсбург, че е бил поставен в несигурна икономическа ситуация и не е могъл да осигури доходи за семейството си. ЕСПЧ отбелязва, че шест години е прекомерно дълъг период и ограничението не може да бъде прието като необходимо и пропорционално на преследваната цел. Било е накърнено и правото на жалбоподателя да бъде информиран подробно относно характера и причините за обвинението срещу него, както и правото му да разполага с достатъчно време и възможности за подготовка на своята защита, в резултат на което наказателното производство не е отговаряло на изискванията за справедлив процес. Присъденото му обезщетение е 5800 евро.


По-рано тази седмица стана известно, че адвокат Михаил Екимджиев е изпратил във Висшия съдебен съвет (ВСС) списък от 80 осъдителни решения на съда в Страсбург срещу България, които са свързани с работата на пловдивските съдилища. Случаят с бившия шеф на РДВР-Смолян също влиза в актива им. Адвокатът поиска от ВСС да направи проверки кои точно магистрати стоят зад проблемните дела.

Facebook logo
Бъдете с нас и във