Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Ексдиректорът на Агенцията по вписванията- на съд

Бившият изпълнителен директор на Агенцията по вписванията Виолета Николова вече е обвиняема по делото за присвояване, след като във вторник (16 април) специализираното звено за противодействие на корупцията и финансово-данъчните измами към Софийската градска прокуратура (СГП) внесе в Софийския градски съд (СГС) обвинителния акт.


Ексшефката на агенцията бе уволнена през февруари 2012 г. заради това, че през 2011 г. сама си даде бонуси за десетки хиляди лева. Николова пое поста в Агенцията по вписванията през октомври 2010 година. На прощаване тя призна, че през 2011 г. е получила близо 73 000 лв. под формата на допълнително материално стимулиране, като 48 000 лв. от тях тя сама си е подписала. Останалите около 24 хил. лв. тя прибрала след заповед на бившия министър на правосъдието, а сега вицепрезидент Маргарита Попова.


В разгара на скандала Николова се аргументира, че законът й дава право сама да оценява работата си и да си гласува допълнителни средства за материално стимулиране. Според нея тя е получила парите абсолютно законно и е заслужила финансовото поощрение.


Резултатите от вътрешния одит бяха изпратени в прокуратурата и спецзвеното се зае с нейния случай. През април звеното започна проверка как са раздавани бонусите в Агенцията по вписванията. Тя обхващаше и периода от октомври 2010 г., когато агенцията беше оглавявана от Виолета Николова.


Според обвинителния акт в периода 19 юли - 9декември 2011 г., като изпълнителен директор на агенцията в съучастие с Райна Иванова катопомагач, Николова присвоила пари - 53 000 лв. от бюджета, които са й поверени да ги управлява. Тя е превишила правата си по чл.11 от Наредба № 2/05.11.2004 г.(за условията и реда за начисляване и разходване на средствата за развитие на материалната база, за повишаване на квалификацията и за стимулиране на служителите от Агенцията по вписванията), издадена от Министерството на правосъдието. За престъплението, в което е обвинена Николова, е предвидено наказание конфискация. По тази причина по искане на СГП са наложени запор на банковите й сметки и възбрана на един неин недвижим имот.


Обвиняеми са и Райна Иванова, директор на дирекцията Административноправно обслужване, човешки ресурси и връзки с обществеността и Тотка Стоилова, финансов контрольор в Агенцията по вписванията. Иванова също не е изпълнила служебните си задължения, не е изготвила и не е възложила изготвянето на мотивирани становища по законосъобразността на проектите на заповедите, с които Николова е разпоредила изплащането на сумите като допълнително материално стимулиране. Бившият директор на агенцията и подчинената й Иванова са обвинени и в съставянето на официален документ - писмо до Министерството на правосъдието, в който са излъгали, че за месеците септември и октомври 2011 г. Виолета Николова не е получила средства за материално стимулиране към месечното си възнаграждение.


Финансистката Тотка Стоилова е обвинена, че не е изпълнила задълженията си да осъществява предварителен контрол за законосъобразност на всички решения, документи и действия, свързани с финансовата дейност на Агенция по вписванията. Стоилова не е упражнила достатъчен контрол върху работата на Николова, на която е възложено управлението и разпореждането на средствата за допълнително материално стимулиране за 2011 г. от бюджета на Агенцията по вписванията и от това са последвали значителни щети за Агенцията по вписванията в общ размер на 53 000 лв., пише в обвинителния акт.


На обвиняемите е взета мярка за неотклонение подписка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във