Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Ексхумация на фараона Иво Недялков

Поредна съдебна гавра или типичен пример за ефективността на българското правораздаване - изберете сами! Eмблематичният за периода на криминалния преход бос на финансовата пирамида Ийст Уест интернешънъл холдинг груп АД Иво Недялков бе осъден отново. Дотук обаче с удовлетворението за многобройните му жертви, мнозина от които вече са покойници!
Шестнайсет години, след като отрови живота на 5 хил. българи, отмъквайки им 130 млн. лв. в една от най-големите измами в историята на България, бившият комсомолски функционер и кадър на Държавна сигурност по линия на т. нар. скрит транзит (иначе казано: държавна контрабанда) получи несъизмеримите с престъпната му дейност пет години затвор. Софийският апелативен съд (САС) в състав Снежана Душкова, Камен Иванов и Надежда Трифонова на 20 май призна Недялков за виновен в това, че в периода 1993-1994 г. е присвоил от жертвите си 38 млн. лева. Сумата е близо четири пъти по-малко от действителната, защото съдът е приел, че само за тази част има доказателства. Присъдата предвижда и конфискацията на скромната 1/6 част от неговото имущество, която се отнема в полза на държавата. И за да не остане съмнение в крайното неудобство, с което апелативните съдии са склонили изобщо да издадат осъдителна присъда на Недялков, определено е, че фараонът може да я изтърпи в затворническо общежитие от открит тип. Това е
възможно най-лекият режим
за изтърпяване на наказанието лишаване от свобода. Но и това не е всичко - от петте години лишаване от свобода, които са му определени, измамникът ще изтърпи по-малко от половината, тъй като ще му бъде приспаднато времето, през което е бил задържан под стража в България и във Франция. Но пък е наказан с нещо, от което едва ли му пука - не може да заема ръководна държавна, обществена и финансово-отчетническа длъжност през следващите шест години. Бълха ще го ухапе и като плати 15-те хил. лв. разноски по делото.
На 27 май (четвъртък) подадохме касационен протест срещу тази присъда, тъй като категорично не сме съгласни с размера й. Текстът, по който е осъден Недялков, е чл. 203, ал. 1 от Наказателния кодекс (НК) - длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай. Наказанието по него е от десет до двадесет години с конфискация на цялото или на част от имуществото на виновния, но съдът е приложил чл.55 от НК, приемайки, че са налице изключителни и многобройни смекчаващи обстоятелства. Още не сме получили присъдата, за да разберем кои са тези обстоятелства, заради които е получил наказание, два пъти под минималното. Престъплението е с много висока степен на обществена опасност и в протеста искаме да се наложи наказание около средното, което е 15 години лишаване от свобода. Това заявиха за Параграф 22 представители на Софийската апелативна прокуратура. От Софийския апелативен съд пък уточниха, че присъда е произнесена, но съдиите тепърва ще пишат своите мотиви.
Систематичните
усилия за проваляне на процеса
срещу Недялков чрез превратно тълкуване на закона в негова полза доведе дотам, че държавата загуби единия от двата наказателноправни инструмента за осъждане на фараона. От двата текста в Наказателния кодекс, приложими за боса на Ийст Уест..., единият вече не може да бъде използван. Става дума за измамата, която се наказва с до десет години лишаване от свобода. Абсолютната давност за този вид престъпление е 15 години. Тя изтече през есента на миналата година, тъй като престъпната дейност на фараона продължава от 4 март 1993 г. до 1 октомври 1994 г. Остана обвинението за длъжностно присвояване в особено големи размери. Санкциите за него подхождат далеч повече на Недялков - до 20 години лишаване от свобода. Именно този текст обаче беше ползваха досега за манипулации апелативните магистрати, като го четяха, както дяволът чете Евангелието, и така обосноваваха извода си, че липсва престъпление. Безумните тълкувания се въртяха около въпроса дали Недялков е присвоил милионите в качеството си на длъжностно лице, или не. След като Върховният касационен съд (ВКС) възобнови делото в края на миналата година по искане на прокуратурата, апелативният съд не можеше да не се съобрази с указанията на върховните съдии, които са задължителни за него. А те са основно в прилагането на текста за длъжностното присвояване, който апелативните съдии обезсмисляха с крещящ формализъм.
Разбира се, Недялков няма да учуди никого, ако
обжалва и сегашната си смешна присъда
както е правил винаги досега. Шарлатанинът беше признат първоначално за виновен, че е измамил 5253 души с близо 130 млн. неденоминирани лева. И бе осъден през 2004 г. от Софийския градски съд, след като делото неколкократно бе връщано от прокуратурата в следствието и от съда в прокуратурата. За кратък период изглеждаше, че справедливост ще има, въпреки че санкцията от седем години лишаване от свобода беше далеч от исканите от прокуратурата 15 години. Първоначалното обвинение обаче беше за длъжностно присвояване в особено големи размери. В неговия контекст беше уважено искането за екстрадиция, което България отправи към Франция през 1996 година. Фараонът беше арестуван в баровския курорт Кан и бе върнат у нас през 1997 година. Той обжалва и апелативният съд постанови оправдателна присъда с мотива, че подсъдимият може да бъде осъден само за престъплението, за което е екстрадиран. Прокуратурата протестира срещу нея, но върховните съдии приеха тогава, че актът й е процесуално невалиден.
Така - след цяло десетилетие очакване на възмездие и с надежда да бъдат възстановени парите им хилядите жертви на фараона узнаха с ужас, че него в България закон не го лови. За да е пълна гаврата, междувременно Недялков си направи партия, подхвана консултантски бизнес, смени патериците, с които се влачеше по съдебните зали с тежък джип, а здравето му рязко се подобри от катастрофално в цветущо. Не пропусна и да осъди България в Страсбург за нарушаване на човешките му права - прекомерен престой в следствения арест в продължение на една година и осем месеца. Вярно, не взе много от държавата, но я зашлеви наред с хилядите й съсипани граждани. Към онези 130 млн. лв. Недялков прибави 3 хил. евро за нанесени му морални вреди плюс 2500 евро компенсация за разноските.
Нов лъч надежда на пострадалите даде в началото на мандата си главният прокурор Борис Велчев, който през 2006 г. внесе искане за възобновяване на наказателното дело срещу фараона. ВКС го уважи, отмени присъдата и върна делото на долната инстанция с указания за прилагане на закона. Неизпълнението им от новия апелативен състав доведе до нов протест от страна на апелативната прокуратура. А в решението си за връщане на делото ВКС пряко упреква постановилия нова оправдателна присъда апелативен състав, че едностранно
възприема защитната теза на фараона
И сочи, че по делото срещу Иво Недялков следва да се вземе предвид възприетата съдебна практика в процеса срещу именития му колега Майкъл Капустин с неговата пирамида Лайф Чойс интернешънъл. За сходно престъпление канадецът отнесе 23-годишна присъда, от която излежа 17 години, преди да бъде освободен предсрочно през лятото на миналата година. Друг е въпросът, че Капустин се разхождаше в Централния софийски затвор като у дома си, влизаше на раздумка с уиски в кабинета на директорите, когато си поиска, а хората го виждаха да кръстосва София, докато излежаваше присъдата. И все пак Капустин влезе в затвора, докато Недялков се надсмива всекидневно над потърпевшите и над закона.
Ако делото срещу Недялков приключи с осъдителна присъда като тази на последния апелативен състав, за справедливост, държава и закон не може да става и дума. Едва ли много от вложителите, които той будалкаше, че стават капиталисти в едно от първите у нас акционерни дружества, ще реализират гражданските си искове, тъй като мошеникът няма и да гъкне къде са отишли парите и със сигурност ще направи всичко, за да се изкара гол като пушка. И ще има още дълго да се чудим как американските съдии приключиха за няма и година време делото срещу мегафараона Бърнард Мейдоф. Присъдата не се нуждае от коментар - 150 години затвор при първоначален строг режим и конфискация на цялото имущество.

Facebook logo
Бъдете с нас и във