Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Ексхумация на случая Емин

За случая Емин трябва да ви кажа, че такава прозрачност, такава скорост на процеса от началния момент - участие на полицаи, на прокурори, на следователи при най-строг контрол за спазване на правилата, едва ли можем да си позволим във всеки един случай. Така че гарантирам, че там няма нищо скрито-покрито.
Вътрешният министър Михаил Миков, 2 декември 2008 година .

Тези думи на бившия министър и сегашен депутат от БСП вероятно щяха да останат в телевизионното студиото, където бяха изречени, а загадъчната смърт на началника на кабинета на Доган - Ахмед Емин, щеше да си остане забулена в плътна мъгла, ако не беше изненадващото изказване на премиера Бойко Борисов в началото на тази седмица, което разбуни спомените и съмненията на обществото по тази тема.
Убеден съм, че МВР и прокуратурата са допуснали тежки процесуални грешки и небрежност при разследване на самоубийството на Ахмед Емин, коментира премиерът Бойко Борисов във вторник 23 (февруари). Той поясни, че не иска да се намесва в работата на прокуратурата, но според него по случая трябва да се направи вътрешна проверка. На следващия ден Борисов коментира в телевизионния ефир, че ако работата е била организирана правилно, е могло да се изяснят доста мотиви и разследващите да насочат вниманието си към много по-широк кръг хора.
Лидерът на ДСБ и председател на комисията за контрол на ДАНС в НС Иван Костов реагира веднага. Той съобщи, че е иззета документация от кабинета на покойния шеф на политическия кабинет на Доган. Има нещо, което беше прикрито. Това е иззетият архив от кабинета на Емин. Този архив аз не знам къде е, заяви Костов в сряда (24 февруари, като добави, че е получил устен сигнал за иззетия архив и го е препратил към прокуратурата.
Костов коментира, че документите са сигурно някъде прибрани и се изисква да бъдат анализирани от хора, които разбират и могат да се ориентират в тях. Ако Емин е бил дясната ръка на Доган, има сериозно поле за разследване, обработка и анализ на тази документация, посочи Костов, като припомни, че името на Емин е изплувало и по делото Галерия.
Помолен да коментира спекулациите, че чрез Емин службите са следили лидера на ДПС Ахмед Доган, Костов каза: Лесен е отговорът. Просто трябва да се види дали Емин е бил
сътрудник на службите
Но тъй като той (б.а. - отговорът) няма как да излезе от Комисията по досиетата, защото не е заемал никаква длъжност, ние няма как да знаем какъв е отговорът, но компетентните органи сигурно могат да научат повече, стига да се заинтересуват. Според съпредседателя на Синята коалиция е добре, че се възобновява интересът към случая, защото в българското общество са останали много съмнения и бели петна.
Лидерът на БСП Сергей Станишев, по време на чието управление стана кървавата драма и се водеше разследването, отказа коментар с обяснението, че не пенкилер. И препрати журналистите към МВР и към прокуратурата.
Нека припомним, че Софийската районна прокуратура прекрати разследването за смъртта на началника на политическия кабинет на лидера на ДПС на 14 април 2009 година. Трагичният инцидент с него се разигра на 17 октомври 2008 г. в т.нар. сараи на Доган, в столичния квартал Бояна, където Емин бе открит мъртъв с огнестрелна рана в главата. Делото бе прекратено с мнение, че Емин е посегнал сам на живота си, без да е склоняван от някого. За това - поне за момента, не е установено такова нещо.
Заключението, че става дума за самоубийство, направи часове след кървавия инцидент не кой да е, а главният секретар на МВР по онова време Павлин Димитров, сега заместник-министър на МВР. При това положение логично бе разследването да тръгне в тази посока и да завърши по този начин, без да е изяснен мотивът за самоубийството. Някой трябва да попита Павлин Димитров кой го изпрати на местопроизшествието в Бояна, откъдето той заяви, че става въпрос за „класическо самоубийство, коментира пред Параграф 22 в парламента бившият шеф на НСС ген. Атанас Атанасов. Той е убеден, че има нарушения при оформянето на полицейските протоколи по случая, в които като поемни лица фигурирали служители от МВР - нещо недопустимо в следствената практика. Именно затова и съдът не е приел тези протоколи.
В началото на разследването една част от материалите, събрани по случая от МВР и прокуратурата, са били изпратени в ДАНС. Очевидно обаче на тях не им е обърнато нужното внимание, след като сега премиерът заявява, че ще изпрати информацията, предоставена му от ДАНС на главния прокурор. С други думи, топката е шутирана отново в полето на прокуратурата, където бяха категорични, че случаят е приключен.
Бомбата на Костадинов
Задачата на Ахмед Емин е била да убие Ахмед Доган и просто нервите му не са издържали, хвърли бомба депутатът от ДПС Камен Костадинов в четвъртък (25 февруари). По думите му Емин е бил внедрен от Държавна сигурност и е шпионирал Доган зад гърба му.
Другата сензационна новина, която съобщи Костадинов, бе, че ДПС има доказателства за срещи между Алексей Петров и Ахмед Емин. Това установили хора, близки с Емин, но не разполагали с доказателства. „Имаме информация, че Емин и Петров са се срещали, и това се установява в разговори, но нямаме доказателства за това. Ако Доган е имал някаква информация за такива срещи, щеше да постави въпроса директно, нямаше да премълчи, убеден е Костадинов, който е член на парламентарната Комисията за контрол върху ДАНС. След самоубийството на Емин ДПС се натъкнало на множество факти за това, но не каза защо са мълчали досега. Имаме косвени доказателства - поведението му, държанието му, обясненията и лъжите му, затова че е казал на секретарката на Доган, че ще се качат заедно, а се е качил сам, аргументира се депутатът. Емин е бил притиснат да сложи край на живота си, бил е поставен в тежка преса - от една страна е стояла неговата партийна принадлежност, а от друга страна - хора, които са го притискали, поради някаква зависимост, отбеляза Костадинов. Разследващите органи не горели от желание да разкрият истината, затова ДПС си направило вътрешно разследване, обясни той.
В ДПС знаели, че има много въпросителни, които към онзи момент правят впечатление - като проблема с прословутото тефтерче (с прощалното писмо) , което е намерено още при самия оглед. Представителят на ДПС обвини в манипулация тогавашния главен секретар, сега заместник-министър на вътрешните работи Павлин Димитров, който съобщил за тефтерчето едва три дни след изстрела. Запитан какво е провокирало Ахмед Емин да напише: „Аз не съм предател, Костадинов каза, че се надява истината да бъде разкрита и да се разбере дали той е имал съпричастност към службите и откога. Очевидно разследването не е правено, както трябва. По думите му отговорът на въпросите, които изникват около смъртта на Емин, трябва да дадат разследващите органи. Според Костадинов „липсата на документи в днешните служби не е пречка бивши офицери от ДС да са имали срещи с Ахмед Емин и да са му отправяли специфични искания. Как обаче ще се изясни това при липса на писмени доказателства, не е ясно.
Натискът върху Ахмед Емин е бил огромен - изправен е бил в ситуация да бъде лоялен към лидера на партията или в услуга на други, коментира ген. Атанасов в телевизионно интервю в сряда. Според него бившето ръководство на ДАНС е имало интерес да прикрие фактите и обстоятелствата около смъртта на съветника на Доган. Генералът предполага, че от агенцията е бил оказван натиск върху сътрудника на Доган да извършва или да извършва определени действия. И добавя: „Имаше тежки обстоятелства в коалицията БСП-ДПС и не е изключено да е бил притискан да дава факти и обстоятелства за дейността на Ахмед Доган или за негови връзки с чужди сили. Нямам представа, но има сили, които са искали да прикрият факти и обстоятелства около обективността на разследването.
Софийската градска прокуратура (СГП) обяви, че ще провери заключението на колегите си от районната прокуратура, които прекратиха делото за смъртта на Ахмед Емин. СГП ще разгледа и справката от ДАНС, препратена до прокурорите от премиера Бойко Борисов. Ако има достатъчно нови данни, разследването ще бъде възобновено, съобщи говорителят на главния прокурор Стеляна Кожухарова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във