Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Екшън по нашенски в града на 100-те войводи

Първият в новата ни история въоръжен банков обир, със стрелба, ранен охранител и задържане на заложници, стана факт в града на 100-те войводи Сливен. Драмата със заложниците, започнала в следобедните часове в сряда (23 март), приключи в четвъртък (24 март) по обед, без никой от задържаните служители на Инвестбанк да пострада.
Кризата, която продължи около 20 часа, слава богу изглеждаше бледо копие на познатите ни от екрана филми с подобно съдържание. Главният герой в екшъна се оказа хрисим 27-годишен младеж - с трудно детство, който изобщо не е имал предвид, че обирът му ще се окаже заложническа драма. В такава се превърна, когато Стефан Петров, охранител в сливенската фирма Корадо Инс, се сблъска очи в очи с колегата си от банката и шокиран го простреля.
В самото начало на драмата притичващите около банката полицаи изглеждаха така, сякаш току-що са станали от софрата - разгащени, притеснени, надничащи иззад ъгъла, клечащи по улицата, без идея къде и как да заемат място в обща позиция, размахващи старите си Макаров-чета или джиесеми. До появата на авторитетните и тежковъоръжени техни колеги от Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ), пристигнали сравнително бързо на мястото, благодарение на отпуснатия им от Министерство на отбраната военнотранспортен самолет.
Въпреки че в четвъртък (24 март) главният секретар на МВР Калин Георгиев благодари на служителите си за професионалните и адекватни действия, двудневната им суетня на мястото на инцидента остави без отговор много въпроси. Например защо вътрешното министерство, а и самият премиер Бойко Борисов възроптаха в един глас срещу опитите на медиите да хвърлят светлина върху ставащото в банката. Навсякъде по света в такъв случай се прави кризисен щаб, където се събира цялата информация, обработва се, анализира се и оттам се подава към обществеността. Това се прави с една-единствена цел - да не се даде възможност на похитителите да извлекат от новините козове срещу противодействащите им спецсили. И, разбира се, за туширане на напрежението в обществото.
В нашенското подобие на холивудски екшън обаче виновни за ескалацията на случая излязоха медиите, които в правото си търсеха различни източници на информация за емисиите си. Какво направи в тази посока МВР и неговата пресслужба? Те се обърнаха към журналистите с думите: Уважаеми колеги, всякакви коментари и разпространяване на непотвърдена информация по повод инцидента в банков клон в Сливен пречат на оперативните действия. Внасянето на допълнително напрежение усложнява работата на професионалистите. Очакваме да проявите разбиране, отговорност и търпение до приключването на случая! След което пресцентърът замлъкна! Който не вярва, нека провери в сайта - там има цифром и словом три съобщения от по две-три изречения.
За сметка на това в ефира активно се включваха областния управител на Сливен Марин Кавръков, председателят на надзорния съвет на Инвестбанк и собственик на Феста Холдинг Петя Славова, директорът на ОДП-Сливен Никола Геджев, бившият секретар на МВР Иван Бояджиев, експерти по въпросите на сигурността, специалисти по банкова охрана и кой ли не.
Работата на професионалистите беше усложнена и от непремерените изявления на самия вътрешен министър Цветан Цветанов, който по същото време се намираше във Великобритания. Оттатък Ламанша той обаче яхна вдигналата се пиарвълна и обяви в една от телевизиите, че нападателят се държи агресивно, може би е наркоман и е използвал служител на банката за посредник. При това изказване един щатски или западен специалист по водене на преговори с похитител ще си скъса дипломата и ще отиде да сади картофи, както призова премиерът Бойко Борисов. Защото оттук нататък действията на нападателя стават непредвидими.
Хубавото в нашата история е, че самият извършител е имал под ръка валидол и, изглежда, е зобвал хапчета срещу стрес. В такова състояние в четвъртък Стефан Петров се барикадира в банковия трезор и отказа да се предаде. Този факт даде основание на главния секретар на МВР Калин Георгиев категорично да отрече, че извършителят бил наркоман. Така, без да ще, професионалист №1 на ведомството опроверга шефа си Цветан Цветанов: Това, което беше тиражирано в началото на операцията и включително мина като информация по медиите, не отговаря на истината. Когато му напомниха, че думите принадлежат на вицето Цветанов, главният секретар витиевато обясни казаното като част от специална стратегия.
Любопитен принос в правилата за действие при заложническа криза внесе и премиерът Бойко Борисов, който в четвъртък в 4 часа сутринта долетя в Сливен и говори по телефона с похитителя. Това развърза ръцете на бъдещи последователи на Стефан Петров да искат в подобни ситуации задължително да се чуят било с премиера, президента, председателя на Народното събрание, или някой друг от върха на държавата, по избор.
Инцидентът действително приключи добре за заложниците. Ако МВР и компетентните институции обаче не си дадат сметка, че щастливата развръзка всъщност е висяла на косъм, ги чакат тежки грижи. А както стана ясно от екшъна в града на 100-те войводи, онова което е реалност в Америка и все още е бъдеще за нас, рано или късно ще стане част от живота ни.

Хронология на инцидента
Около 16 ч, сряда (23 март):
Въоръжен мъж с маска влиза в ИНВЕСТБАНК- Сливен. Малко след това проехтяват изстрели. Един от охранителите, опитал да спре нападателя, е ранен и е изнесен от колегата си навън, откъдето веднага е откаран с линейка в Областната болница Д-р Иван Селимински. Раненият е 42-годишният Станчо Станев.
Междувременно е натиснат паник бутон и охранителната фирма към банката реагира на сигнала. Малко след това се задейства и полицията. Районът е отцепен. Евакуирани са живеещите в близост до мястото на инцидента служителите от Областна управа-Сливен, която се намира непосредствено до банката, и са изведени на втория етаж на сградата. Заложници в трезора са Радина Терзиева, Ивелина Иванова, Ваня Димитрова, Светлана Атанасова, Мими Величкова, Димитър Митков.
След 17:00 часа:
Полицаи се разполагат по покривите на сградите около банката. ИНВЕСТБАНК създава кризисен щаб във връзка с инцидента с телефон за връзка.
Полицията започва преговори с нападателя.
Около 18:00 часа:
Проехтяват нови изстрели от банката.
Около 19:00 часа:
Спецбойци на МВР, с бронежилетки, и снайперисти заемат позиции. Главният секретар на МВР Калин Георгиев пристига на място.
Около 22:00 часа:
Служителите на Областна администрация с помощта на пожарната са изведени от сградата. Похитителят иска цигари и безалкохолно и ги получава. Минути по-късно 32-годишната заложничка Радина Терзиева, кредитен инспектор в банката, майка на 6-годишно дете, е освободена.
Около 23:00 часа
Операцията на простреляния охранител преминава успешно, но състоянието му остава тежко.
Около 24:00 часа:
Полицията евакуира десетки граждани от сградите около банката. Всички хора отвън, включително и журналистите, са помолени да се отдалечат още от отцепения район. Похитителят иска бронежилетка.
04:00 часа, четвъртък (24 март):
Премиерът Бойко Борисов е на място операцията. След преговори с похитителя са освободени главната счетоводителка Ивелина Тенева и касиерката Мими Величкова. Периметърът на отцепения район е увеличен. Състоянието на простреляния охранител се стабилизира.
Около 7:00 часа:
От банката е бил изведен още един заложник - касиерката Ваня Димитрова. Малко по-късно е пуснат и охранителят Димитър Митков.
Около 09:30 часа:
В банката остава един заложник - касиерката Светла Атанасова. Водят се преговори.
Около 10:30 часа:
И Светла Атанасова напуска сградата. Похитителят обаче остава вътре и разговорите с него продължават. Спецчастите свалят камера на БНТ, която предава до този момент пряко от мястото на събитието, разположена върху покрива на съседен блок.
Около 11:00 часа:
Спецчастите разбиват странично стъкло на банката и извеждат още една заложничка от банката. В сградата се е намирала и шефката на клона Веселка Цонева, за която и самият похитител не е знаел, че е вътре. Тя била скрита в кабинета си.
Около 11:50 часа:
Въоръженият мъж все още е в банката. Появява се неофициална информация, че се казва Христо Петров, на 27 години, от Нова Загора. Според други сведения, непотвърдени до този час (11:30 ч.) от МВР, той е Стефан Петров, служител на охранителна фирма.

Похитителят
Всякакви приказки се изговориха за банковия похитител, преди още да е известно кой е той. Твърдеше се, че бил наркоман, че прострелял бодигарда заради гадже. В крайна сметка се разбра, че нападателят Стефан Петров е родом от новозагорското с. Кортен и поне три години е работил в СОТ - Нова Загора. Разбра се, че е пълен сирак, което според главния секретар на МВР Калин Георгиев е дало отражение върху действията му в злокобния 23 март.
Най-напред се споминала баба му, а след нея последователно майка му, дядо му и баща му. Стефан бил осиновен и имал тежко детство. Осиновителите му били алкохолици, баба му - също. Оттам именно развил и непоносимост към алкохола. По време на пресконференция в четвъртък следобед главният секретар на МВР Калин Георгиев обясни, че младежът е на успокоителни, но не е наркоман.
Като беше малък, често го биеха и не се грижеха добре за него, разказа Стайко Икономов, чийто син е един от най-добрите приятели на Стефан. Младежът не е имал братя и сестри. От местоработата му коментират, че младият мъж бил един от добрите служители и всички го описват като изключително съвестен. Нямал приятелка, изглеждал самотен. Съседите на Петров са изумени от неговата постъпка, а един от тях заяви: Сигурно е превъртял. Според познатите на Стефан той искал да се маха от България.

Награда за експертът по преговори
Психологът, водил екипа за преговорите с похитителя - главен инспектор Тодор Тодоров (началник сектор Криминална психология), бе награден със заповед на вътрешния министър Цветан Цветанов с пистолет Глог. Това стана в четвъртък (24 март) - деня, в който Институтът по психология на МВР навърши 40 години. По този повод заместник вътрешният министър Веселин Вучков заяви, че психолозите от министерството са доказали уменията си при разрешаването на кризата в Сливен.

Стокхолмски синдром
Автор на термина е криминалистът Нилс Бейрот, който анализира ситуация със заложници в Стокхолм през 1973 година. На 23 август същата година шведът Ян Улсон, избягал наскоро от затвора, извършил обир на Sveriges Kreditbank в центъра на Стокхолм и взел за заложнички три жени и един мъж. Терористът поискал да му се предоставят 2 милиона крони, оръжие, бронежилетка, автомобил, а също в банката да бъде доведен колегата му от затвора Кларк Улофсон. След като и другият затворник пристигнал, терористът се затворил заедно с него със заложниците в склад с размери 3 на 14 метра, където прекарали пет денонощия.
Първите симптоми на стокхолмския синдром се проявили веднага. Една от задържаните жени е поискала от властите да не щурмуват банката. Тя казала, че се доверява на похитителя, който е обещал да не проявява насилие.
На втория ден Улсон поискал разговор с министър-председателя Улоф Палме и заплашил, че ще започне избиване на заложниците, ако не бъдат изпълнени исканията му. Следващото позвъняване до премиера било вече от самите заложници. Те започнали да ругаят Палме за неговата мудност, искали освобождаване на похитителя и настоявали да се прояви разбиране към неговите искания. След освобождаването си заложниците устроили скандал в медиите, отправяйки апели в защита на похитителя. По-късно похитените организирали кампания за събиране на средства за защитата на Ян Улсон. По време на съдебния процес заложничките са свидетелствали в защита на двамата мъже, като впоследствие Кларк Улофсон бил оправдан и заживял с една от похитените жени, а Ян Улсон е осъден на 10 години лишаване от свобода.

Психар отвлече автобус заради Темида
На 27 януари 2009 година 33-годишният Мирослав Блажев от Севлиево държа два часа пълен със заложници пътнически автобус по линията София-Варна. Той сам се обади в централните телевизии минути след като беше отвлякъл автобуса, за да съобщи исканията си. Блажев искал да потърси справедливост по дело за катастрофа, при която пострадала бременната му приятелка. Исканията му бяха да се даде публичност по случая чрез медиите и на място да му бъде доведен човекът, причинил инцидента.
Зрителите станаха свидетели на живо в телевизионните новини как похитителят се предаде на полицията, без да е наранил нито един от 39-те души, които похити. Блажев твърдеше, че е въоръжен с пистолет и че в багажа си има бомба - накрая се оказа, че има само пистолет. По нареждане на Блажев шофьорът спря автобуса на бензиностанция близо до село Сопот.
Аз, Мирослав Блажев - Атила, се извинявам на всички потърпевши от създалата се ситуация от 27.01.09 , но кажете ми как да постъпя, като виждам че нашта съдебна система изобщо не работи, писа в блога си похитителят. Оказа се, че и той е работил, макар и за кратко, в охранителна фирма Форс Делта. По късно терористът бе настанен зад решетките в психиатрично заведение и така и не се чу за неговата по-натътъшна съдба.

Коментари
Премиерът командва от НС
Тъй като похитителят слуша радио Фокус, сега понеже го е страх да се предаде да не го застрелят, ако ме чува, дал съм изрични указания - предаде ли се, така както законът повелява, един шамар няма кой да му удари. Ако ме чува, да излезе, важното беше да освободи жените. Така че сме поели пълен ангажимент в тази посока - да бъде добър да се предаде жив и здрав, с тези думи призова нападателя в четвъртък (24 март) от кулоарите на парламента премиерът Бойко Борисов.
Той посъветва медиите в подобни случаи да оставят на заден план сензациите и да съгласуват информациите си с пресцентъра на МВР (б. ред. - който нямаше какво да им каже). Борисов обясни, че предишния ден, когато терористът пуснал първите две жени, той е имал намерение да пусне и другите две, но отнякъде разбрал, че раненият банков охранител е зле, и Петров се уплашил за живота си в смисъл, че ако ги пусне и раненият умре, му се пише лошо. Премиерът изрази съжаление, че в такива моменти се търси само новината, а спасяването на човешкия живот отивал на втори план.

Бившият главен секретар на МВР Иван Бояджиев:
Браво на полицията!
Работата на полицията беше на много високо ниво, заяви бившият главен секретар на вътрешното ведомство. По думите му органите на МВР са се справили отлично в ситуацията с взетите заложници, макар че нямат практически опит в тази област, защото такъв инцидент се случва за първи път в България.
Явно органите на МВР са добре тренирани, изучили са теорията и всичко беше направено като по учебник. Калин Георгиев добре ръководи, след това ген. Бойко Борисов се намеси. Всичко беше направено като по учебник - какво трябва да се прави. Поздравления трябва да получи и областния управител на Сливен Марин Кавръков, който, без да е трениран в тази област, всичките му действия бяха напълно адекватни на ситуацията, каза Бояджиев. Той поздрави за професионалната работа и Института по психология към МВР. Бояджиев подкрепи полицията за това, че докато течеше кризата със заложниците, не дава подробна информация, защото в такава ситуация колкото повече информация изтича навън, толкова по-зле става и за заложника, и за самия терорист.

Шеф на охранители:
Да се обучат банковите служители
Необходима е подготовка не само на охранителите, които пазят такива учреждения, но и на самите служители в банките, заяви Иван Иванов, изпълнителен секретар на Националната асоциация на фирми за търговска сигурност и охрана по повод нападението в сливенската банка.
Това е задача на всяка банка, която има звено, занимаващо се само с нейната сигурност. Всички служители трябва да бъдат обучени дотолкова, доколкото тяхната реакция да бъде адекватна на това, което се случва. Има случаи, в които служител не успява да натисне паник бутона, заяви Иванов.
По думите му служителите трябва да преминават обучение по отношение на рисковете и заплахите за тяхната безопасност. Казаното в медиите Имам предвид това, което беше казано по медиите, че една от жените се е скрила под бюрото и е използвала мобилния телефон. Това означава, че трябва да има предварителни предпоставки за адекватна реакция на всеки от служителите на банката при някаква заплаха, обясни Иванов.
Паник бутонът явно е бил надежден, щом е подадена аларма. Друг е въпросът дали има видеокамери в клона на банката - доколкото разбирам, трябва да има запис на това, което е станало преди изключването на видеокамерите. Може би част от изстрелите, които са се чули, са били по видеокамерите, допълни охранителят.

Facebook logo
Бъдете с нас и във