Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ЕКСИНСПЕКТОРИ ОТ АГЕНЦИЯ ПЪТИЩА НАПИРАТ КЪМ СЪДА

Строен отряд от бивши служители на управление Пътни такси и разрешителни на Изпълнителна агенция Пътища с маршова крачка се отправят към съда. Шестнадесет ексинспектори от управлението Пътни такси и разрешителни на ГКПП- Дунав мост ще се изправят пред магистратите с черни тоги, за да отговарят за присвоени суми, с които са ощетили бюджета със стотици хиляди левове. Новината за марша съобщи на 4 февруари (понеделник) заместник окръжният прокурор на Русе Валентина Личева.
Срещу тях се води дело в окръжната прокуратура, което е пред приключване. Обвиненията срещу служителите на агенцията Пътища са за присвояване и престъпление по служба. Наблюдаващият прокурор очаква възраженията на обвиняемите, след което до края на февруари работата по делото ще приключи, а през март се очаква те да застанат пред съда.
Всеки един от тях е нанесъл различни щети на републиканския бюджет, като на ден са присвоявани между 800 и 1016 лв. на смяна. Проверката на икономическа полиция обхваща само един месец - февруари 2006 година. Ако обвиняемите възстановят парите в полза на републиканския бюджет, предвид това, че не са осъждани, престъплението за тях ще бъде преквалифицирано по чл. 205 от НК, където размерът на наказанието е от една до осем години затвор, уточни прокурор Личева.
Всъщност всички служители от управление Пътни такси и разрешителни на ГКПП - Дунав мост, работили там през февруари 2006 г., ще застанат пред съда. Според неофициална информация от полицията общата нанесена щета за проверения период е за около 700 000 лева. Полицаите са установили, че средно между 8000 и 15 000 лв. от преминаващи товарни автомобили се губят от една смяна. Проверени са над 10 000 излизащи от България камиони, като данните са сравнени с тези на Гранична полиция. Освен това няколкостотин шофьори са потвърдили пред разследващите, че са платили в брой по 50 лв. на корумпираните служители.
Първият от 17-членната смяна - 34-годишният Антон Атанасов, вече получи ефективна присъда. Той бе заловен с подкуп на граничен пункт Дунав мост при съвместна операция на антимафиоти от РДВР - Русе, Регионален граничен сектор - Русе, и Окръжната следствена служба в града на 28 февруари 2006 година. Антон Атанасов изпълнявал служебните си задължения на изходното трасе за товарни автомобили на ГКПП - Дунав мост. Той си поискал и взел около 400 лв. подкуп от водачи на моторни превозни средства за облекчено преминаване през Дунав мост.
По време на операцията в офиса на агенция Пътища на граничния пункт бяха открити и иззети щатски долари, евро и родни пари, чиято обща равностойност възлезе на около 5000 лева. Това бе и първият подобен случай на задържан с подкуп на работното си място служител на легендарния Дунав мост. След Атанасов започна разследване и на останалите му колеги, които ще бъдат претеглени на везните на Темида с две години закъснение.
Димитър Ростиславов

Facebook logo
Бъдете с нас и във