Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Екскмет дипломат отнесе 500 лева глоба

Делото срещу бившия кмет на Несебър Николай Трифонов за престъпление по служба, което трябваше да се гледа по същество в сряда (25 март), беше отложено от Бургаския окръжен съд. Съдия Стефан Стойков не призна болничния лист, който адвокатите на Трифонов представиха и го глоби с 500 лева.
Бившият кмет на черноморската община бе депозирал чрез адвоката си Станко Кралев молба за отлагане на делото поради заболяване. Адвокатът представи болничен лист и медицинско направление за внезапно възникнало заболяване, придружаващи молбата.
Съдията обаче прецени, че в болничния лист няма задължителния вече реквизит - заявление от лекаря, че болният е на амбулаторно лечение и не може да се явява пред съд, прокурор и следствие. Заради това съдията прецени, че Трифонов е редовно призован, тъй като призовката му е връчена в Одеса, и постанови принудителното му довеждане на следващото заседание. Делото беше насрочено за ново гледане на 7 април тази година.
Николай Трифонов бе обвинен в това, че в качеството си на длъжностно лице на 10 октомври 2005 година е сключил окончателен договор за продажба на недвижим имот в гр. Несебър на ЕТ Ташев-64 - Венелин Ташев. Всъщност имотът е публична общинска собственост - 324 кв. м улично пространство. С деянието са причинени неимуществени, както и имуществени вреди в размер на 113 900 лева, пише в обвинението на прокуратурата. Фирмата купувач пък е собственост на общинския съветник от Несебър и крупен хотелиер Венелин Ташев.
Историята се е развила така: през лятото на 2005 г. по предложение на Трифонов Общинският съвет - Несебър, гласува да бъде продаден имот, който е публична общинска собственост и е част от улично платно в центъра на града, близо до бившия общински пазар. Месец по-късно бившият областен управител на Бургас Иван Витанов обяви решението за незаконосъобразно, тъй като липсвали документи за вида на собствеността и предварителна оценка на имота. Въпреки образуваното тогава дело кметът на Несебър сключва сделка за продажба на въпросния имот с общинския съветник Венелин Ташев. Междувременно магистратите установяват, че градоначалникът е предложил за продажба част от уличното пространство, което е публична общинска собственост и не може да се отстъпва в полза на трети лица. На 13 декември 2005 г. съдът потвърждава, че решението е незаконно. Имотът обаче вече е продаден, и то без търг. На 3 октомври 2006 г. главният прокурор Борис Велчев разпореди да бъде извършена спешна проверка на действията на тогавашния кмет на Несебър Николай Трифонов за незаконната продажба. По това време на терена вече е изграден луксозен хотелски комплекс. След това Николай Трифонов излезе в болнични, после поиска отпуска и за капак в средата на февруари 2007 г. изненадващо бе прехвърлен на дипломатическа работа в българското консулство в Одеса.
Според Ташев става въпрос за имот, който той е купил от СД Почивно дело, без да знае, че още през 1996 г. е бил отчужден. Това станало ясно по-късно и общината му предложила или да съди държавата, или да купи имота още веднъж, но от общината. Тъй като всички документи за строеж на бъдеща сграда били готови, Ташев се съгласил да плати втори път имота. Решението за продажбата е минало през две гласувания на общинския съвет, който го е приел единодушно. Само Ташев, в качеството си на общински съветник и заинтересовано лице, е гласувал въздържал се. Цената на парцела била 83 500 лева. След сключването на сделката обаче пристигнала заповед на областния управител Иван Витанов, с която се спира решението на съвета. Според Ташев тя е била със задна дата и е издадена заради недобрите отношения между кмета Трифонов и председателя на общинския съвет тогава, вече покойния Димитър Янков.
Ако имаше нещо нередно, Трифонов нямаше да сложи подписа си под тази сделка, коментира Ташев за Параграф 22. Това е второ дело, повдигано за този случай срещу Николай Трифонов. На първата инстанция Ташев вече бе разпитван и е обяснил фактите по продажбата.
Членовете от НК, по които е повдигнато обвинението срещу бившия кмет на Несебър, предвиждат лишаване от свобода от една до десет години и глоба от 3 до 5 хил. лева. До момента делото бе отлагано на няколко пъти заради отсъствието на Николай Трифонов от страната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във