Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Ексминистър и топразузнавач на разпит

Кои са другите двама герои от записа в Банкя, стана почти ясно в четвъртък (9 май), когато при засилени мерки за сигурност на разпит в сградата на спецпрокуратурата дойдоха Цветан Цветанов и шефът на Националната разузнавателна служба Драгомир Димитров. Имената им бяха споменавани в медиите, но никой от двамата не избърза да потвърди участие в срещата или поне в записа. За Цветанов това е втори разпит във връзка с тайните записи, отделно беше привикан да дава показания и по затихналото разследване срещу шефа на ГДБОП Станимир Флоров.


Както можеше да се очаква, Димитров и Цветанов не казаха нищо пред медиите. Всеки по свой начин - Димитров с мълчание, Цветанов с приказки от 1001 нощ. Прокурорите го питали откога познавал Бойко Борисов и Мирослав Найденов и в какви отношения са - служебни и чисто човешки или нещо повече. Цветанов не знаел какво прави Кокинов в дома на Борисов, нито бил наясно с резултата от проверката по СРС-скандала. Нямал никакво отношение към този разговор, трябвало просто да даде обяснения, каза Цветан Цветанов. Колкото до разговора на Борисов по мобилния телефон, пак нищо не знаел, понеже той го търсел всеки ден да си говорят.


Преди това Цацаров каза, че остава да бъдат разпитани още двама души, единият от които се чува на записа, а другият не е участвал изобщо в разговора. Всеки може да е правил собствен запис, но всеки от лицата отрича да е правил такъв. Мирослав Найденов категорично отрича да е осъществявал такъв запис. Не се изключва обаче хипотезата записът да е бил осъществяван чрез използване по технически начин на принадлежащото нему устройство, разбирайте мобилен телефон, поясни главният прокурор.


Неудобството на Цацаров личеше обаче в репликата: Не бива да мерим една проверка с това, дали ще я приключим до изборите, дали ще я приключим с оглед изборите и дали ще я приключим след изборите. Цацаров отказа да коментира и изтеклата в медиите информация за поведението на Бойко Борисов при разпита, според която той увъртал и на практика укрил голяма част от истината за разговора в Банкя. Та знае ли главният прокурор кои ще са следващите недосегаеми?

Facebook logo
Бъдете с нас и във