Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Експеримент дели Хизбулла от черния списък

Натискът срещу служебния премиер Марин Райков българското правителство да прати ливанското шиитско движение Хизбулла в черния списък на Европейския съюз за терористичните организации от ден на ден става все по-силен. Както е с ограничени пълномощия, временният кабинет Райков все пак може да успее да ни натика за дълго в международното блато, в което се дебнат терористи и мишени.


В края на март по време на първото си посещение в Брюксел премиерът Марин Райков заяви, че България ще предостави още доказателства за участието на групировката Хизбулла в атентата в Бургас на 18 юли миналата година, но няма да поиска включването й в списъка на терористичните организации. Ние няма да инициираме процедура. Само ще представим обективните факти и обстоятелства, които са известни. Нека нашите европейски партньори да преценят. В момента дебатът върви не за цялата организация, говорим за това дали да бъдат включени било военното крило, било отделни личности. Но България не е тази, която ще инициира процедура, каза Марин Райков.


Неговата позиция беше диаметрално противоположна на изказаната от бившия вътрешен министър Цветан Цветанов теза в началото на февруари тази година, че организаторите на терористичния акт на летището са били свързани с военното крило на ливанската проиранска групировка Хизбулла. Думите на проамерикански настроения Цветанов дадоха основание на САЩ и на Израел да засилят натиска си ЕС да признае организацията за терористична.


Служебният премиер Райков аргументира


новата позиция на България

с това, че някои членове на ЕС все още не са достатъчно убедени от доказателствата на разследващите, които идентифицират организаторите на атентата. Той посочи, че в съюза няма консенсус, тай като някои страни се притесняват, че подобно решение ще дестабилизира Ливан.


Сред притеснените бяха Германия и най-вече Франция, която по традиция има политически и финансови интереси в Ливан. Само за един месец обаче позициите им се промениха тотално. Очевидно в резултат на съгласувани действия на 29 март тази година Германия и Франция нарочиха Хизбулла за черния списък. Стана ясно, че германското правителство вече иска ливанското шиитско движение да бъде добавено в списъка на ЕС с терористични организации. Това е било заявено от вътрешния министър Ханс-Петер Фридрих след разговори с представители на Американския еврейски комитет и с експерти по въпросите на сигурността. Ако бъде потвърдено, че групировката Хизбулла е замесена в бомбената атака срещу автобус в България през миналата година, това ще даде сериозни основания за включването на шиитската група в списъка с терористични организации, коментираха представители на ведомството на Фридрих. Според информация от немските медии позицията на вътрешния министър споделял и германският външен министър Гидо Вестервеле.


Същия ден и френското правителство обяви, че вече е готово да включи въоръженото крило на Хизбулла в европейския списък на терористичните организации. Информацията бе тиражирана от вестник Таймс оф Израел, който пък се позова на издавания в Лондон арабски всекидневник Ал Хаят. Според публикацията френският външен министър Лоран Фабиюс е информирал държавния секретар на САЩ Джон Кери за решението на Париж.


Големият отвъдокеански брат и верният му съюзник Израел

тутакси започнаха информационна офанзива, насочена към България и останалите притесняващи се страни членки на ЕС по въпроса за включването на Хизбулла в списъка. Във вторник (2 април) от публикация на вестник Джерусалем пост стана известно, че Вашингтонският институт за близкоизточна политика е подготвил доклад, в който се проследяват тесните връзки между ливанската военна организация и иранското спецподразделение Кодс (спецчаст на иранския Корпус на стражите на ислямската революция). В изследването, озаглавено Хизбулла и Кодс в иранската тайна война със Запада, се твърди, че Кодс са извършвали наблюдение над единствената синагога в столицата на България. Дни след атентата в Бургас, докато разследването на взрива и издирването на съучастници е било в разгара си, българските власти са заловили оперативен служител на Кодс да проучва синагогата в София, се посочва в доклада според израелския вестник. Медията уточнява, че авторът на доклада д-р Матю Левит, експерт по темата Хизбулла и антитероризъм, е бил информиран за случилото се от израелското разузнаване. Цитирайки анонимен източник от България, Джерусалем пост твърди още, че българските власти, включително и висши представители на силите за сигурност, са били запознати със съществуващите заплахи от страна на Хизбулла и Иран срещу евреите и израелските граждани в България още преди нападението в Бургас.


Ако твърденията на Джерусалем пост за предупреждение, отправено от израелците към българските служби за евентуални терористични действия, са истина, учудващо е бездействието на нашите спецслужби в случая. Публикацията в израелския вестник обаче по-скоро е част от целенасочена пропагандно-информационна игра, чиято цел е очевидна - да се прокара докрай тезата за необходимостта от включването на Хизбулла в списъка. Това предположение подкрепя и изказване на посланика на Израел в България Н.Пр. Шаул Камиса Раз в края на март по време на съвместен бизнес форум. Запитан имало ли е възможност престъплението в Бургас да бъде предотвратено, след като Израел е известен със силното си разузнаване и контраразузнаване, той отговаря: Не, не мисля. Дипломатът се аргументира с това, че престъплението е било изключително добре планирано. Терористичният акт бе извършен в държава, която не познава тероризма, в смисъл че България не е знаела, че такова нещо може да се случи на територията й. Дори Израел, която е толкова силна държава, не може да каже, че може да предотврати всеки терористичен акт. Няма място в света, което да е напълно безопасно, заяви посланик Раз.


В същото време той определи българските служби като изключително добре координирани. Ако някой опита втори път да направи това, което стана в Сарафово, ще му бъде доста трудно и аз съм убеден, че ще се провали, категоричен бе дипломатът. Според него съществуват безспорни доказателства, че извършител на атентата е Хизбулла. За това, което казвам, има пълни доказателства и те са предадени на Европейския съюз, посочи посланик Раз.


Според израелския дипломат няма никакви съмнения, че шиитската военна организация ще продължи да се възползва от всяка възможност за атентат. Посланикът смята, че


ако Хизбулла се опита да повтори терористичния акт

този път нейните бойци ще се постараят да не оставят следи, свързващи ги с престъплението. Могат да го извършат на място, където има много туристи, или на събитие, на което присъства голяма публика. Сигурен съм, че когато Хизбулла направи нови терористични актове, извършителите вече ще са маскирани, за да не може след осъществяването им да бъде разкрита връзката им с Ливан, твърди посланик Раз.


Докато израелци и американци чертаят бъдещето в черни, динамитни краски, българските власти все още са в мъртвата точка на разследването. Призна го и главният прокурор Сотир Цацаров в средата на март. Според обвинител №1 разследващите у нас все още нямат отговор на нито една съдебна поръчка до Ливан, САЩ, Австралия, Мароко и Канада. Все още не е ясно кой е атентаторът, какъв е взривът, внесен ли е или е български, през коя банка са минали парите за операцията, заяви Цацаров.


За месеците, изминали след терористичния акт, българските служби най-сетне стигнаха и до следствен експеримент - нещо, което другаде се прави непосредствено след престъплението. Девет месеца след атентата бе огласено, че според резултатите от експертизите автобусът с израелските туристи е бил взривен с два до три килограма тротил. Точните параметри на взривното устройство ще станат ясни след 26 април, когато ще бъде извършен дългоочакваният следствен експеримент. За целта на полигон край Ихтиман ще бъдат взривени два автобуса Мерцедес и Мицубиши.


Службите все още нямат идея и къде е бил терористът в мига на взрива. За изясняване на това обстоятелство в автобусите ще бъдат разположени и манекени. Експертите от бомбаджийския сектор в Специализираната дирекция Оперативно-технически операции (СДОТО) ще направят няколко бомби с различно количество взрив. Според нанесените щети ще стане ясно окончателното количество, което е било натъпкано в раницата на атентатора, и мястото, където бомбата е била взривена.


Явно едва когато резултатите от следствения експеримент бъдат обобщени, ще има яснота по основни въпроси от разследването. Тогава очевидно ще бъдат информирани и партньорските служби. Бързането преди това да се правят каквито и да е изводи не е от полза за нас. Въпреки приятелския натиск, на който България е подложена.


nbsp;


nbsp;


nbsp;


Присъда

В края на март кипърският съд осъди на четири години затвор ливанеца Хошам Талеб Якуб, който бе признат за виновен по пет обвинения във връзка с планиране на нападения срещу израелски цели на острова. Ливанецът бе арестуван седмица преди терористичния акт срещу автобуса с израелски туристи в Бургас. По време на съдебния процес Якуб призна за членството си в шиитското движение Хизбулла , но отрече да е планирал атаки срещу израелци. Според обвинението Якуб е бил един от организаторите на предотвратен атентат срещу израелци в Кипър.


nbsp;


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във