Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Експерти бавят дело срещу съдебен шеф

Шумният процес за имотните афери на бившия шеф на Бургаския административен съд Атанас Вълков все повече се замотава в безкрайни експертизи. Вещите лица така се оплетоха в заключенията си, че делото за пореден път бе отложено по тяхна вина, продължава да тъпче на място и краят му отстъпва все по-далече.


Бургаският съдия беше арестуван преди две години и бе обвинен за това, че между 2007 и 2011 г. при условията на продължавано престъпление е съставил 18 неистински частни документа, включително и от името на свои роднини, за да изгради схема за имотна измама с парцел край Несебър. От това се е облагодетелствала майка му - Руска Вълкова.


Фалшивите документи са използвани пред община Несебър, общинска служба Земеделие Несебър, Службата по геодезия, картография и кадастър гр. Бургас, Районен съд - Несебър, и Административен съд - Бургас. Засега обаче все още не може да се докаже ментета ли са подписите под всички тези бумаги , или не.


Във второто поредно заседание по делото в сряда (3 април) в Софийския градски съд (СГС) интригата се завъртя около графолозите, осигурени от МВР да изследват почерците и подписите в документите по казуса, чрез които прокуратурата твърди, че подсъдимият е извършил имотна измама в полза на майка си.


В крайна сметка съдебният състав назначи нова графична експертиза, след като защитата в лицето на бившия военен министър Николай Свинаров успя да опровергае заключението на експертите от Научно-техническата лаборатория към бургаската полиция Димитър Неделчев и Стоян Нейчев. В продължение на няколко часа двете вещи лица не успяха да отговорят конкретно на нито един въпрос, свързан с методите, по които са стигнали до своите заключения.


Най-големите пропуски на двамата експерти се проявиха при сравненията между фалшифицираните и оригиналните подписи на лицата. Оказа се, че нито един от двамата специалисти не е изготвил заключението си на базата на оригинални документи, а е изследвал копия.


След изслушването на двете вещи лица защитата на Атанас Вълков поиска да се назначи повторно комплексно изследване, определяйки заключенията на Нейчев и Неделчев като повърхностни и необосновани. С което съдът в крайна сметка се съгласи. Съдебният състав изрази съмнения дали квалификацията на експертите е достатъчна, въпреки че пред съда бяха представени документи, че са завършили курсове към Националния институт по криминалистика и криминология в МВР (НИКК).


Следващата експертиза трябва да бъде извършена от трима специалисти и да обхване всички документи, изследвани досега. Това означава тотално да се преразглежда по-голямата част от доказателствата по делото и макар следващото заседание да беше насрочено за 23 май тази година, по-всяка вероятност то ще бъде отложено отново. Ако това не стане и страните нямат допълнителни искания за събиране на доказателства, Софийският градски съд ще даде ход на пледоариите.


Скандалните заключения на графолозите на МВР не са единственият препъникамък за този процес. На предишно заседание по делото в края на януари тази година стана ясно, че разследващите не са имали разрешение по Закона за специалните разузнавателни средства да организират т.нар. доверителна сделка между майката на подсъдимия и двама агенти под прикритие, която има ключово значение за делото. При това положение няма да е изненада и този магистрат да се измъкне ни лук ял, ни лук мирисал от хватката на Темида, както мнозина други негови колеги, въпреки уж безспорните доказателства.

Facebook logo
Бъдете с нас и във