Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ЕКСПЕРТИ ОТЛОЖИХА ДЕЛОТО СРЕЩУ ИВАН МОЖЕ

Отсъствието на съдебните експерти стана причина за отлагане на делото срещу хърватския убиец Иван Може. В сряда (2 ноември) Софийският градски съд (СГС) трябваше да проведе редовното си заседание, но три вещи лица въобще не се явиха в залата.
Както вече е известно, на 31 август 2004 г. в букмейкърския пункт на Еврофутбол в столичния кв. Княжево се разигра истинска касапница. Около 23 часа двама маскирани направиха на решето полицая Кирил Живков и бандита Асен Петров-Шаки, а други трима приятели на Шаки - Евтим Евтимов, Димитър Хубавенски и Петър Петров, бяха ранени.
За двойното убийство на подсъдимата скамейка бе изправен хърватинът Иван Може. Освен за разстрела на Шаки и на полицая чужденецът е обвинен и за опит за убийство на трима души и за незаконно притежаване на оръжие.
Тезата на прокурора по делото Владимир Йорданов, че Иван Може е единият от килърите (обвинението предполага, че убийците за двама, но другият все още не е установен), бе построена върху две капки кръв. Според обвинителния акт те са открити върху две късчета бяла материя, залепнали върху маратонката на хърватина, докато той сеел смърт в букмейкърския пункт. Едното от тях е намерено зад бялата декоративна лента на задната част на маратонката, а второто - на вътрешната задна част на обувката, между жлеба и подметката.
Резултатите от ДНК-експертизата, която бе приета от съда на заседанието на 9 юни, доказват по неоспорим начин, че кръвта не е нито на Шаки, нито на полицая Жеков, а на ранения Евтим Евтимов. На същото заседание бе приета още една експертиза, която не успя да отговори на въпроса как тези две късчета материя са се озовали върху маратонката, при положение че в папката по делото няма данни Иван Може да е имал каквото и да е съприкосновение с Евтим Евтимов. Но пък стана ясно, че ако хърватинът е бил в букмейкърския пункт по време на убийството, би трябвало по маратонката му да има и други следи. За да изясни този въпрос, неговият адвокат Николай Беров поиска още един ДНК анализ, който да даде отговор на въпроса дали има други биологични следи по обувката. Експертизата бе възложена на трима специалисти.
Именно липсата на тези експерти стана причина във вторник съдия Владимир Астарджиев да отложи процеса за 1 декември. За тази дата се чака още един анализ, който е от особено значение за делото. На 9 юни съдът назначи текстилна експертиза. Идеята е да се сравни състава на двете късчета материя, открити по обувката на килъра и дрехите на ранения Евтим Евтимов. С резултатите от тази експертиза ще се изясни въпросът дали по време на задържането на Иван Може полицията не е отрязала малки парченца плат от дрехите на Евтимов и ги е пъхнала в маратонките на хърватина. Каквито съмнения има адвокат Николай Беров.

Facebook logo
Бъдете с нас и във