Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Експерти прецакаха Алексей Петров

Медицински експерти прецакаха бившата барета Алексей Петров при поредния му порив към свободата. Комплексната съдебномедицинска експертиза, която трябваше да изясни дали здравословното състояние на Петров му позволява да остане в ареста, не беше готова за заседанието на Софийския градски съд в четвъртък (30 септември). Това даде основание на СГС да отложи отново делото срещу Алексей Петров, този път за 3 октомври (неделя). Петимата експерти обещаха, че изследването им този път ще бъде готово за заседанието.
След решението на съда бившата барета възропта, че лекарите от МВР болницата са служебно зависими от вътрешния министър Цветан Цветанов. Рискувам и лекарите да станат обект на репресия, както аз съм вече близо осем месеца, като в същото време съм декларирал, че нямам никакво съмнение в тяхната компетентност, заяви бившият съветник в ДАНС. Петров така и не разви тезата си, защото съдебната охрана бързо го отнесе от залата.
На 16 септември Софийският апелативен съд (САС) отказа да разглежда искането на адвокатите на Алексей Петров да бъде променена мярката му за неотклонение задържане под стража. Магистратите прецениха тогава, че прокурорът по делото Светлозар Костов незаконосъобразно е разделил материалите срещу баретата. Всички доказателства по досъдебното производство срещу Алексей Петров, Марчело Джотолов и Антон Петров-Хамстера са отделени в новото дело още през август.
Стана ясно, че по второто дело не е искана мярка за неотклонение и така Алексей Петров остава в ареста, тъй като мярката му е по първото дело, образувано още през февруари срещу осем обвиняеми. Апелативните магистрати прецениха, че прокурорът Костов сам е определил мярка за неотклонение, след като е разделил делото, въпреки че по закон мярката задържане под стража се определя от други органи. САС тогава се обоснова, че не може срещу Алексей Петров да бъде повдигнато обвинение по едно дело, а да му бъде взета мярка за неотклонение по друго обвинение.
Неразборията даде повод на адвоката на Петров Ина Лулчева да заяви, че от едно незаконосъобразно поведение на прокуратурата е създаден правен хаос. Защитата ще пусне незабавно жалба и по първото дело, обеща тя. Така че, да видим какво ще каже съдът, защото там няма нито едно материалче, останало срещу Алексей Петров, защото всички са преместени, каза Лулчева, визирайки пътя на материалите от първото към второто дело.
Пет дни по-късно обаче Върховната касационна прокуратура (ВКП) отмени постановлението, с което делото Октопод е разделено на две. В крайна сметка Октопод-ът отново възвърна първоначалния си облик, като в един кюп като обвиняеми са Алексей Петров, Марчело Джотолов, Антон Петров и останалите от престъпната група. В момента от всички задържани при акция Октопод в ареста са единствено Алексей Петров и шефът на таксиметрова компания Марчело Джотолов.
В съдебната зала в четвъртък присъстваха и магистрати от Холандия и Германия. За радост на домакините заместник градските прокурори на София Божидар Джамбазов и Роман Василев, визитата им премина като по масло, без да станат свидетели на някой прокурорски гаф. След последния такъв прокурор Светлозар Костов бе изпратен в двуседмичен отпуск, а на заседанието се яви колегата му Милко Момчев. Чуждестранните магистрати са у нас по програма за обмяна на опит. Те навярно са били обогатени от гледката на дузина симпатизанти на Алексей Петров, които се бяха събрали пред залата на заседанието и раздаваха листовки с лика на премиера Бойко Борисов. Кадърът е от Народното събрание, където преди време премиерът предупреди депутатите от опозицията да замлъкнат с пръст върху устните.

Facebook logo
Бъдете с нас и във