Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Експертиза за горите провали делото Кричим

Пловдивският окръжен съд за кой ли път отложи делото, заведено от Симеон Сакскобургготски и от сестра му Мария-Луиза срещу държавата за собствеността на двореца Кричим. Двамата наследници на цар Борис III претендират да им бъдат върнати 371 дка ниви и 2384 кв. м застроена площ в резиденцията.Точно преди година съдът постанови да бъде направена нова оценка на спорните земи. Документът все още не е готов, а делото буксува ту заради претенции на едната или на другата страна към свършеното от вещите лица, ту защото се разширявал обхватът на анализа, или пък защото определеният специалист... не бил в списъка с вещите лица. Всъщност нова оценка на земята поискаха пълномощниците на държавата с мотива, че внесената в съда към онзи момент (февруари 2009) стойност е ниска.
Според експерта Мария Михайлова общата стойност на земите, за чиято собственост претендират Симеон и сестра му, е 445 800 лева. Терените са разделени на три части - 86 дка с цена 103 800 лв., 25 дка с цена 30 000 лв. и 260 дка за 312 000 лева. Преди година Михайлова обясни на съда, че нито е влизала в имота, нито е разполагала с негова скица, а е правила изчисленията след сравнение с цените на съседни земеделски земи.
Оценката е занижена около 10 пъти, контрираха юристи от пловдивската областна управа, включени в екипа на проф. Владимир Петров, който защитава интересите на държавата по делото. Според тях не става въпрос за обикновена земя, а за терени с променен статут, върху които са изградени пътища, алеи, градини, канализация и не могат да бъдат сравнявани с ниви с царевица. Проучванията показвали, че цената на квадратен метър би трябвало да е най-малко 10 лв., а не както е в експертизата - 63 стотинки на кв. м за някои от площите.
За съдебното заседание през април 2009 г. Мария Михайлова пак не беше готова, защото при извършения оглед на място не успяла да индивидуализира по площ, местонахождение и граници част от земеделските имоти, за които наследниците претендират. Представителите на държавата обаче извадиха извлечение от картата на възстановената собственост на местността Курт курия и съдът постави допълнителна задача, този път за вещото лице инженер-геодезист Васил Герасимов. Той трябваше да изготви комбинирана скица, като се съобрази с геодезическото заснемане и картата на възстановената собственост на местността.
Едва тогава се разбра (макар че ценните лонгозни гори около двореца са известни не само на ботаниците), че върху около 100 дка земите, за които става дума, са гори или горски площи, което пък наложи в екипа на оценителите да бъде привлечен експерт лесовъд. Неговият избор отне... четири месеца. Оказа се обаче, че определеният за тази експертиза инж. Антон Бамбалов научил това едва на 17 януари тази година, както и че трябва да я представи до съдебното заседание на 2 февруари. Освен всичко друго той, оказва се, нямал и съдебно удостоверение за оглед на земите в резиденцията. За капак - тази толкова лелеяна съдебно-оценъчна експертиза всъщност има значение единствено за коригиране на държавната такса, която Симеон плаща за образуване на делото, но не и за основния въпрос на спора - кой е собственик на двореца Кричим. Размерът на таксата се определя на базата на данъчната оценка на имота и ако той включва и гори, това би увеличило значително сумата.
Следващото заседание по делото Кричим е насрочено за 23 март.

Facebook logo
Бъдете с нас и във