Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Експертизи бавят последното дело срещу Николай Цонев

Метаморфозата на бившия военен министър Николай Цонев от абсолютен престъпник в абсолютно невинен бавно, но сигурно върви към своя предизвестен завършек. През лятото на тази година той беше оправдан окончателно от Върховния касационен съд по две от делата, които се водеха срещу него.


Тази седмица се проведе поредното заседание от най-шумния и последен процес срещу бившия министър, в който той е обвинен - заедно със съдията Петър Сантиров и бившия главен секретар на финансовото министерство Тенчо Попов - за даване на рушвет от 20 000 евро на следователя Петьо Петров, за да потули разследване срещу ексминистъра.


Процесът започна с грандиозен скандал при задържането на Николай Цонев през 2010-а, когато ексминистърът на излизане от лекарски кабинет във ВМА бе повален на земята, а камери на полицията заснеха как заместник градският прокурор на София Роман Василев го нарича абсолютен престъпник.


Делото обаче бе отложено заради прословутите записи от специални разузнавателни средства (СРС), на които най-вече се базира обвинението. Записите бяха от камера, закрепена на следователя Петьо Петров, който по време на първата си среща със Сантиров се намира на маса в кафене. По време на записа внезапно на масата се появяват чаши и чинии, без да е ясно откъде са поръчани те. Това даде на защитата основание да твърди, че записът със СРС-та е манипулиран и цели пасажи са били изтрити.


В продължение на две години бяха назначавани всевъзможни експертизи, но така и не можа със сигурност да се разбере дали записите са обработвани. Във вторник ( 9 октомври) трябваше най-сетне да се чуе тежката дума на дълго чаканото вещо лице от БАН проф. Евгений Николов, който е заместник-шеф на академията. Питанията на защитата бяха свързани с техническите средства, които са използвани при записите - как е била програмирана записващата техника, дали във видеозаписите има типичния за подобни кадри таймкод, по който може да се установи дали части от филма не са рязани, и пр.


След като специалистът многократно бави експертните си заключения по казуса, тази седмица той за пореден път стана причина за отлагане на делото. Оказа се, че е депозирал изследването си десетина минути преди началото на заседанието. Според юристи това става в нарушение на изискванията, според които задължителният срок, в който вещите лица трябва да внасят в съда експертизите си, е най-малко 7 дни преди следващото насрочено заседание.


Адвокатите на Цонев , Сантиров и Попов и прокурорите не пожелаха делото да се отлага, но съдията Иван Коев настоя съдът да се запознае по-обстойно с констатациите на проф. Евгени Николов, които засягат важни за делото обстоятелства, и поискаха време да се запознаят с тях. Съдът реши това да стане на 24 октомври, а на следващия ден да бъдат слушани пледоариите на двете страни и по всяка вероятност ще бъдат произнесени присъдите.


Един Господ знае какво ще бъде съдебното решение. Ако обаче се съди по това, че прокуратурата залага основно на доказателства от СРС, където името на бившия министър въобще не се и споменава, предположението, че присъдата все повече клони към оправдателна, е логично.


Ако бъде оправдан и по това дело, бившият министър ще може да се отдаде без притеснения на ангажиментите си като лидер на създадената от него партия Нова алтернатива. Показателното е, че ден преди да влезе в съдебната зала, Цонев даде пресконференция, на която обяви, че ще сезира прокуратурата за заповеди, издадени от военния министър Аню Ангелов. Причината е, че в края на миналата година първо беше решено икономии от Фонд Работна заплата на военното министерство да бъдат дадени за допълнително материално стимулиране за постигнати високи резултати. Само няколко дни по-късно обаче е взето друго решение - с тези пари да се плати част от вноска за хеликоптерите Пантер.Според партия Нова алтернатива това е нарушение на законите, защото с тези пари не могат да се плащат капиталови разходи.


Така по ирония на съдбата спряганият доскоро от прокуратурата за абсолютен престъпник не само че не се оказва такъв, за какъвто го набеждават, но започна да обвинява в престъпления сегашното ръководство на военното ведомство. Нещо повече - изборите наближават и е напълно възможно бившият подсъдим да стане депутат, ако дотогава го оправдаят и по третото дело .


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във