Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ЕКСПЕРТИЗИ ПРЕПЪВАТ КОМИСИЯТА КУШЛЕВ

Две от делата, водени от Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност срещу знакови фигури от подземието, забуксуваха на място и в скоро време едва ли ще има крайно решение по тях. В края на годината стана ясно, че настоящият затворник Димитър Желязков-Очите, радващ се на лек режим в затворническото общежитие в Бургас, на хартия ще продължава да е притежател на имотите си, макар и поставени под запор.
В понеделник (15 декември) Бургаският окръжен съд (БОС) отложи делото срещу Митьо Очите и ще решава отново съдбата на имотите му, чак когато се хванем за зелено през април 2009 година. По време на заседанието БОС отхвърли доказателствата, представени от защитата на Димитър Желязков, но назначи следващото им разглеждане за 13 април догодина.
Магистратите изслушаха съдебно-техническата експертиза за стойността на една нива и два магазина, единият от които е превърнат в пералня. По време на заседанието обаче стана ясно, че поръчаната тройна съдебно-икономическа експертиза се е провалила поради отвода, който са си направили 11 вещи лица от Бургаския съдебен район. Уточнените преди експерти и икономисти изневиделица са се отказали да дадат професионалната си оценка в експертизата. Съдът се принуди да назначи нови три вещи лица от Ямболския съдебен район.
Комисията Кушлев трябваше отново да поиска от Бургаския окръжен съд да бъде конфискувано имуществото на известния несебърски наркобос. Общата стойност на имането, за което се претендира, е в рамките на близо 2.4 млн. лева. Експертите от комисията веднъж вече се опитаха да влязат в спор с Димитър Желязков, но усилията им останаха безплодни. Според нейни представители няма начин с официалните доходи от минимална заплата, които Желязков е декларирал, той да придобие осем имота и да поддържа демонстрирания от него висок стандарт. Делото веднъж вече бе насрочено за ноември тази година, но започна с фалстарт, след като защитата представи в съда незаверени копия от данъчни декларации, а вещите лица не успяха в срок да подготвят заключенията си по експертизите.
Общата стойност на имуществото на Митьо Очите, което комисията Кушлев настоява да бъде отнето, е 2 357 883 лева. От тях обаче едва 5161.31 лв. са от банкови сметки, открити в различни банки в страната на името на Желязков. Веднага след като несебърският наркобос и хората му бяха арестувани в началото на април 2007 г., следствието поиска да бъдат отворени сметките му. Тогава бе оповестено официално, че става въпрос за отварянето на 25 банкови сметки, които се водят на името на Желязков в различни банкови клонове. От документите, които бяха представени в Бургаския окръжен съд през ноември, обаче става ясно, че в една от банковите сметки са открити само 50 лв., в друга - 75 лева. В трета сметка е открита най-голямата сума - тя е в размер на 5046.31 лева.
Другото, което Комисията Кушлев настоява да бъде отнето в полза на държавата, е левовата равностойност на дяловото му участие в две търговски дружества - Прогрес 2003, на която той е едноличен собственик, и Агро стил ООД, в което Очите е равностоен съдружник заедно с Николай Попов-Чайника. Той също попадна преди време под ударите на Комисията Кушлев.
В искането, отправено от комисията до съда, се настоява Желязков да заплати още 2500 лв., придобити от продажбата на дяловете му във фирмите Инвест петролиум, в което е бил съдружник заедно с друго известно лице от ъндърграунда по Южното Черноморие - Марин Куцаров-Куцара. Името на Куцара нашумя преди година, когато бе съден за рекет над амбулантни търговци в комплекс Слънчев бряг. Тогава в съдебната зала рекетираните обявиха, че Куцара е събирал вноските им от името на Димитър Желязков-Митьо Очите. В момента срещу Куцара също върви дело в Сливенския окръжен съд за отнемане на имуществото му, придобито чрез престъпна дейност.
Според документите на Комисията Кушлев Очите дължи на държавата и още 300 лв. - за толкова по документи той е продал колата си Пежо 605.
Сумата от 2 357 883 лева, за които претендира Комисията Кушлев, е формирана основно от стойността на недвижими имоти, притежавани от несебърския бос. Сред тях са известната вила на Очите в Сунгурларе заедно с дворно място, апартамент, складови площи и помещения, магазин в Несебър, както и парцели в Ахелой, Равда и местността Оникилика край Бургас. Комисията настоява още да бъде отнето и отстъпеното право на строеж върху държавна земя в Несебър, придобито от Желязков през 1995 година.
Проверката на имущественото състояние на Димитър Желязков-Очите започна още след ареста му на 2 април 2007 година. Преди това на няколко пъти той бе проверяван от данъчните. Мотивираното искане на Комисията Кушлев за установяване на имуществото, придобито по престъпен начин, включва и имоти, вписани на името на двете дъщери на несебърлията от съпругата му Тянка.
Според изчисленията Митьо Очите ще напусне зандана през лятото на 2010 година. Ако прословутата тройна експертиза продължи да създава проблеми и все още бъде оспорвана от двете страни, процесът за конфискация на имотите на Очите ще се точи дълго. Нищо чудно, излизайки от зандана през лятото на 2010 г., Желязков да завари имането си непокътнато.
В ритъм две напред - една назад пристъпва и другото голямо дело на комисията, ръководена от проф. Стоян Кушлев - това срещу рапъра Ванко 1. В понеделник Пловдивският окръжен съд отложи за 2 февруари 2009 г. делото срещу Иван Главчев. От него комисията иска да прибере недвижим имот в с. Ягодово, Пловдивско, с площ от 710 кв. м заедно с построените върху него двуетажна масивна жилищна сграда, едноетажна полумасивна жилищна сграда и стопанска сграда. Всичко това по документи се води на името на малолетния син на Ванко 1.
Освен това съдът трябва да се изкаже за законното притежание и на два автомобила Мерцедес и БМV, собственост Иван Главчев, както и за дяловете му в две дружества Ар енд би ентъртеймънт и Наксел ООД. Искът е на обща стойност 96 489 лева. На съдебното заседание в понеделник беше приета стоково-оценъчната и съдебно-счетоводна експертиза, която има за цел да установи имуществото на Главчев и направените от него разходи за конкретния период. Кога обаче ще се изяснят тези неща, само господ знае. Този път процесът зацикли заради претенции на двете страни по делото. Комисията Кушлев и защитата на Главчев и малолетния му син си стиснаха ръцете и максимално усложниха работата на експертите, като поискаха към експертизата да бъдат поставени три допълнителни задачи. Те ще трябва да установят какви разходи е направил Главчев за общо 53 броя извършени от него пътувания в чужбина, какъв е размерът на даренията, които му направили негови роднини, както и точната стойност на имота, собственост на малолетния син на Иван Главчев в с. Ягодово. С просто око се вижда, че задачките не са за първокласници и това даде повод на магистратите да подложат на изпитание вещите лица, които ще блъскат главите си до февруари догодина. Дали от това обаче ще има ефект, е друг въпрос...

Facebook logo
Бъдете с нас и във