Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Експрофесионалист №1 на МВР скочи в дълбокото на политиката

Любопитна конфигурация се очертава в бъдещия парламент - оказва се, че рамо до рамо закони ще коват бивши ченгета, настоящи клиенти на правосъдието и - може би - бъдещи затворници, каквито сегиз-тогиз разцъфтяваха като екзотични цветя на демокрацията в досегашните редици на народните представители. Това стана възможно благодарение на Закона за избор на депутати, който се оказа еднакво добър за всички кандидати - добри или лоши.
Поредният интересен случай е издигнатата от партия Ред, законност и справедливост кандидатура на о.р ген. Илия Илиев, бивш главен секретар на МВР по времето на министър Румен Петков. По ирония на съдбата Илиев ще се изправи в политическата битка именно срещу него -човека, който му взе главата като професионалист №1 в министерството.
Бившият главен секретар беше уволнен от тогавашния вътрешен министър Румен Петков в края на 2007 г. заради обвинения, че е издал личен документ на сръбския наркобос Будимир Куйович. Скандалът се разрасна и в крайна сметка предизвика и отстраняването на самия Румен Петков през месец април миналата година. Допълнително масло в огъня тогава наля оповестената публично информация за нерегламентираните контакти на министъра с бизнесмените със съмнителна слава Пламен Галев и Ангел Христов.
Политическият абсурд обаче отбеляза своя връх този месец, когато стана ясно, че братята Галеви са кандидати за народни представители и ако имат късмет на изборите, контактите им с бившия министър вече ще бъдат регламентирани, този път в бюфета на НС. (Както е известно, Румен Петков води листата на левицата в Плевен. А срещу него се изправя кандидатът на РЗС о.р. ген. Илия Илиев. В цялата тази компания сякаш липсва единствено сърбинът Будимир Куйович - сигурно само защото не се е сетил да си извади българско гражданство и да се включи в предизборната парламентарна борба.
Звездата на Илиев изгря на политическия небосклон след доста мъки. Заболя ме от начина, по който бях задържан, сподели генералът в сряда (17 юни) в телевизионно интервю. Много пъти съм казвал, че моята съвест е чиста, додаде Илиев. Той бе категоричен, че не е изнасял диск със специнформация от МВР, за което беше обвинен, както и че е изяснил веднъж завинаги ситуацията около Будимир Куйович и оперативната разработка за издаването на документ за самоличност за него. Кое наложи да бъда задържан с белезници, а не да бъда свидетел, запита бившият главен секретар на МВР. Според него той е бил подведен и омаскарен.
Генералът обяви, че миналата седмица в един и същ ден е било прекратено делото в Софийската военноокръжна прокуратура, по което беше обвиняем, и е била обявена кандидатурата му от листата на РЗС. Така стана ясно, че сякаш от срам, тихомълком, обвинението е оттеглило претенциите си срещу Илиев, обявени иначе с гръм и трясък миналата година.
В средата на май, по време на редовния седмичен брифинг на държавното обвинение, говорителят на Софийската военноокръжна прокуратура Илиан Георгиев обяви, че два месеца преди това бившият главен секретар на МВР е дал показания, които противоречат на всички събрани до този момент доказателства по разследването срещу него. Както е известно, обвинението срещу генерал Илиев бе за превишаване на служебните правомощия, като той бе подведен под отговорност за това, че е разпоредил нерегламентирано използването на специални разузнавателни средства срещу бившия заместник директор на ГДБОП Иван Иванов. Прокуратурата заподозря бившия висш полицай, че е изнесъл информация, придобита със СРС, тъй като разпечатки от подслушванията на Иванов по мистериозен начин попаднаха в депутатската поща на народния представител Атанас Атанасов (ДСБ). Атанасов пък ги връчи на главния прокурор. От документите стана ясно, че някои контакти на Иван Иванов, на бившия шеф на сектор Криминална полиция в столичното Второ РПУ Любомир Иванов и на началника на Икономическа полиция към Национална служба Полиция Георги Радков навеждат мисълта за корупция. Прокурорът Илиан Георгиев обяви, че въпросните разпечатки са компилация от различни разговори, а военна прокуратура не е успяла да открие оригиналните носители на информацията от СРС-та, за които Илиев бе обвинен.
На същия брифинг обвинителят Илиян Георгиев съобщи, че срокът на разследването срещу Илия Илиев е удължен до 9 юли. Вече бяха направени очни ставки между Илиев и всички останали свидетели по делото, но показанията на генерала си оставали противоречиви. Това не бе особена изненада с оглед на факта, че сред свидетелите бяха бившият вътрешен министър Румен Петков и ексшефът на Национална служба Полиция генерал Валентин Петров, който пое и поста главен секретар на МВР след оставката на генерал Илиев.
Не е тайна, че напрежението между Петров и Илиев ескалираше постепенно още докато и двамата генерали бяха все още в редиците на МВР. Официално Илиев подаде оставка като главен секретар заради подписана от него заповед за издаване на документи за самоличност под чуждо име на сръбския наркобос Будимир Куйович. В случая Куйо Петров се измъкна, а цялата вина отнесоха Илиев и разградските ченгета, които водеха разработката.
Докато беше начело на професионалното ръководство на МВР, Илиев не беше сред любимците на хората от кариерата в системата на сигурността. При завръщането си от Зимбабве бившият ни посланник там и бивш директор на Националната служба Сигурност Иван Чобанов не скри, че е бил отстранен от контраразузнаването и заради реплика към Илия Илиев в качеството му на главен секретар на МВР. На летището Чобанов определил Илиев като старшина, който използвал провинциални методи на работа на национално ниво.
Що се отнася до делото - от самото му начало имаше признаци, че то няма да стигне доникъде. Още през миналото лято адвокатът на Илиев Васил Василев заяви, че той и клиентът му искат открит процес, за да лъсне цялата истина за МВР. Още тогава на фона на питането, законно или незаконно, е било разпореждането за СРС-тата срещу Иван Иванов се позагуби друг, по-важен въпрос. А именно какво е смятал да прави Илиев с информацията от СРС-тата - да се застрахова или да противодейства на корупцията? Не е тайна, че след като разпечатките от разговорите с бизнесмени на Иван Иванов, Любомир Иванов и Георги Радков бяха оповестени публично, упорито се заговори, че има още СРС-та. И те били със записи от разговори на хора, стоящи на доста по-високо ниво в йерархията на МВР. С оглед на това, че сме на прага на изборите, съвсем не е изключено въпросните записи скоро да станат обществено достояние.
Иначе очите на Илиев окончателно уми главният прокурор Борис Велчев, който в сряда (17 юни), обяви, че в личен разговор с генерала се е извинил за продължилото близо година и половина разследване срещу него. Обвинител №1 поясни, че първоначалните подозрения срещу Илиев не са се потвърдили при множеството разпити и експертизи. Велчев отказа да коментира дали е било грешка 72-часовото задържане на генерал Илия Илиев. Без отговор остана и въпросът била ли е въвлечена прокуратурата в скандала, който миналата година така раздруса МВР, че и до ден днешен високите му етажи още се люлеят. Дотолкова, че напоследък зевзеци превеждат трите главни букви на ведомството като Министерство на вътрешния разпад...

Facebook logo
Бъдете с нас и във