Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Екссъпруга държи коз срещу наркобоса Коко

Прокуратурата пак е пред тежък избор, може да склони на споразумение

Николай Клисарски -Коко отново сочен, че е наркобос № 1 в Югозападна България, ще има възможността да извърти сделка с държавното обвинение и да се измъкне от гъстата сянка на решетките. Коко, за когото от десетилетия се говори, че забърква амфетамин в лабораторни условия, беше заловен в края на миналата седмица при спецакция на кюстендилската Областна дирекция на МВР в столичния Студентски град. Това бе финалът на близо шестмесечно безплодно издирване. Според неофициална информация близо година 52-годишният Клисарски се е подвизавал в София необезпокояван от никого. Кюстендилските ченгета стигнали до него, проследявайки чрез сателит телефон на негов близък. Което означава, че телефонът е бил с GPS.


Клисарски бе обявен за издирване, след като през май тази година във вила в дупнишкото село Самораново, която той ползвал, бе открито голямо количество наркотични вещества и прекурсори. Вътре били складирани 8.87 кг марихуана, 920 гр кокаин, 16.140 кг амфетамини, 1.132 кг метамфетамини, 1.698 кг кристално вещество с неустановен състав, 12.5 литра диетилов етер, който се използва като упойка при операции, 2.5 литра толуол, сярна киселина и много шишета с различни надписи с неустановено съдържание, туби с течност и различно количество прекурсори, 3 кашона с лабораторна стъклария и 14 листа рецепти за смесване на съставки. Но миналата пролет полицаите така и не откриха Коко и го обявиха за общодържавно издирване. Дупнишкият районен съд пък постанови той да бъде задържан под стража. Но по друго дело. Веднага след задържането му е предаден на органите на съдебната охрана и е настанен в софийския затвор.


От май тази година досега Клисарски се радва на свободата, тъй като преди да влезе отново зад решетките в началото на тази седмица, вече беше лежал в затвора за побой над благоевградския общински съветник Румен Калайджиев. За кютека Коко беше осъден на 2 години и 8 месеца, но през май 2011 г. излезе от зандана предсрочно заради доброто си поведение.


Съдиите у нас са изненадващо благосклонни към свободни артисти от сорта на Коко Клисарски. За изумление на дупничани и на пребития общински съветник Клисарски беше пратен да изтърпи присъдата си в близкото затворническо общежитие от открит тип в споменатото вече с. Самораново.


Не е тайна, че затворническите общежития от открит тип много често приютяват ВИП затворници. Пресни са скандалите около подвизите на несебърския наркобос Димитър Желязков-Очите, който изкара известно време и в общежитието в Казичене. А бившият футболен бос Ивайло Дражев пък беше издебнат от бургаски журналисти да излиза сутрин от общежитието и да се качва на автомобил, който го чака пред затвора. След това Дражев прекарваше целия си ден в офисите си в Бургас, за да се прибере вечер за проверка и нощувка в общежитието.


В Самораново щяха да отдъхнат и братята Бегалеви. Пламен Галев и Ангел Христов трябваше да излежат присъдите си от по пет и четири години лишаване от свобода в това общежитие, което се намира съвсем близо до имението им в село Расилово и до Дупница. Както е известно, това стана възможно, след като на трета инстанция присъдите им бяха намалени съответно с две и с една година. Братята обаче презряха гостоприемството на затворническото общежитие и си плюха на петите.


Изглежда, Коко не си е губил времето, докато е претеглял живота си в Самораново. Точно за една година той успя отново да влезе в играта с дрога и да се забърка в поредната наркоафера. Разполагаме с железни доказателства, че Клисарски е стопанисвал вилата и е складирал наркотик, имаме свидетел, каза шефът на ОДП - Кюстендил Георги Джоглев, преди да обяви Клисарски за общодържавно издирване. Вилата, в която беше открита нарколабораторията, е собственост на приятеля на Клисарски Асен Петров - Сеното.


Щом доказателствата на полицията са така железни, остава да видим какви ще бъдат последствията за Клисарски. От ОДП-Кюстендил твърдят, че той е с множество полицейски регистрации за притежание, производство и разпространение на наркотици, многократно е осъждан за притежание на наркотици, нанасяне на средна телесна повреда, има дело срещу него заради закана за убийство. Спецполицаите припомнят, че през юли 2003 г. Клисарски попадна на челните страници на българските вестници след една акция на МВР, ръководена лично от тогавашния главен секретар Бойко Борисов. Тогава антимафиотите откриха в родната къща на Коко в Дупница истинска лаборатория за производство на амфетамин. На пресконференция, водена от заместник-шефа на НСБОБ Венелин Великов , бяха представени като доказателство над 50 кг таблетки и над 150 кг амфетамини на прах в найлонови чували. От МВР тържествено обявиха, че е разбита най-голямата нарколаборатория у нас за производство на синтетични наркотици.


Последва също толкова шумен съдебен процес, където доказателствата на МВР, обявени също за железни, се размиха като дървесен прах. Впоследствие амфетамините се оказаха лекарства срещу главоболие, а машината, с която са произвеждани наркотичните хапчета, се оказа машина за сладкиши. А замесените в производството на амфетамини лица - от бивши шефове на фармацевтичния завод, сподвижници на Коко и самия Клисарски се отърваха без присъда и бяха оправдани.


На принципа луд умора не знае, Клисарски обаче продължи да се вре в очите на МВР. Своеобразното възмездие за службите дойде през декември 2009 г., когато МВР удари спряганите за истинските амфетаминови фабриканти в България Пламен Галев и Ангел Христов. Тогава Николай Клисарски, който добре се познава с братята, попадна в ареста заради канабиса, открит в къщата му на ул. Стефан Караджа в Дупница. Коко беше осъден набързо, но след споразумение с прокуратурата. Докато излежаваше присъдата си, той успя да даде интервю за местен вестник. В него Клисарски заяви, че не е никакъв наркобос, а влязъл в затвора, защото бил принуден да подпише споразумение с прокуратурата да бъде наказан с две години и осем месеца затвор. Принуждаваха ме да стана свидетел срещу определен кръг лица, но отказах категорично и затова ядох бой от барети на сметището край Дупница, сподели Клисарски.


Покрай шумотевицата около братята Галеви Николай Клисарски влезе и в очите на комисията Кушлев, която му запорира и взе имоти, сред които и къщата му в Дупница. Така произведеният бездомник обаче е най-подходящата илюстрация за стаяваното от години предположение за твърде тесните връзки между мафията и представители на полицията, прокуратурата и съда. Умението на Клисарски да се измъква от сложни ситуации и да върви по ръба със сигурност е генетично заложено у него, тъй като баща му Евлоги Клисарски беше дългогодишен заместник-началник на милицията в Дупница и отговорен служител по сигурността в РДВР-Кюстендил. В МВР, изглежда, са подозирали, че ченгеджийският семеен дух се отразява на мисленето на младия Клисарски и му помага в безкрайните му афери. Домът на бащата на Коко, намиращ се до Транспортна болница в Дупница, също е бил обект на обиски при акциите на полицията срещу производството на амфетамини, ръководено от сина Коко. Любопитен факт е, че в близост до къщата на възрастния Клисарски е домът на друг полицейски шеф от Дупница - Борислав Динев.


Не само семейният дух е бил важен за израстването на Коко Клисарски. След ареста му през юли 2003 г. избухна голям скандал около неговия приближен и съучастник Димитър Йоцов, бивш шеф в цеховете на фармацевтичния завод в града. Той също бе арестуван заради разбитата нарколаборатория. Оказа се, че той е близък приятел и нещо като личен шофьор на дупнишкия прокурор Стойчо Мицов. Местни жители разказваха, че всяка сутрин Йоцов е вземал магистрата от дома му и го откарвал до работното му място с джип Мерцедес (рег. NРВ 23 14 ВВ), собственост на Коко Клисарски.


Доколко тези дружески отношения са дали отражение върху последвалия процес и благоприятния му изход за Коко и съучастниците му, ще остане тайна. Прокурор Мицов не може да хвърли светлина върху този въпрос, тъй като почина през 2011 година. Факт е обаче, че съдебното разследване на случая с лабораторията беше разделено на три отделни дела - за незаконно притежаване на оръжие (възложено на районното следствие в Дупница), за незаконния внос на таблетираща машина и за незаконно производство и притежание на прекурсори и готова дрога. Така всеки един от главните действащи лица в лабораторията за амфетамини се оказа със собствено дело, като благодарение на прокуратурата беше предотвратена възможността Коко и сие да се разследват като организирана престъпна група.


Съмнително е дали Темида ще разтресе по съдебната трибуна с цялата тежест на ръката си, в която държи железните доказателства на полицията. Фактът, че Клисарски не е бил заловен на местопрестъплението с дрогата със сигурност ще бъде използван от защитата му. Обвинението на свой ред ще се мъчи да доказва, че наркотикът е негов. А неназованият свидетел по всяка вероятност ще се отметне от думите си.


Единствената надежда на МВР за възмездие се локализира от сферата на наркопроизводството в областта на битовите взаимоотношения. Оказва се, че мечът на Темида лежи в ръцете на втората бивша съпруга на Коко Милена. Тя го съди за закана за убийство. Именно по това дело срещу неуловимия Николай Клисарски е постановена мярка за неотклонение задържане под стража от Дупнишкия районен съд.


Така че, ако разследването на наркоаферата в Самораново се провали, МВР и прокуратурата има за какво да се хванат. Ако и това не се случи, нищо чудно Клисарски да изпълни заканата си и да се яви на избори за кмет на Дупница. Коко върви по вече утъпкана пътека - братя Бегалеви се състезаваха за депутатски места, какво остава за лесната битка за един кметски стол.


nbsp;


nbsp;


На открито


Както може би е известно, в общежития от открит тип биват настанявани наказаните за престъпления по непредпазливост или за умишлени деяния, за които се полагат до пет години затвор. Настаняването им става по разпореждане на Главна дирекция Изпълнение на наказанията към Министерството на правосъдието, със заповед, в която се определя от кой съдебен район в кой затвор или общежитие да отиде наказаният престъпник. В България действат три вида общежития - закрити, преходен тип и открити. Разликата е свързана с режима на охрана, с настанените лица и начина движение в него и на излизане на работа - навън, с охрана или по друг начин. Има два основни принципа за разпределение - по място на изтърпяване на наказанието и по най-близкото място на последното местоживеене, т.е. към най-близкия постоянен адрес на осъдения. Степента на охрана зависи от мястото на изтърпяване на наказанието лишаване от свобода - колкото то е с по-лек режим, толкова по-лека е и охраната. Настанените в общежития са на обща храна, спят в общо помещение, което се заключва само нощем, свижданията са с право на контакти без контрол (има стая за свиждания). Рецидивистите нямат право да бъдат настанявани в открити общежития по закон. Любопитно е как Николай Клисарски тогава е попаднал там, след като има присъда от 2001 година.


nbsp;


Бурно минало


Запознати с житието-битието на Коко твърдят, че той е стъпил накриво още преди промяната на 10 ноември 1989 година. До 1990 г. той е разработван няколко пъти от специалните служби за търговия с психотропни вещества, крадени от цеховете и складовете на дупнишката Фармация. До първата му присъда през 2001 г. обаче той непрекъснато е излизал сух от водата благодарение на връзките на баща му. В криминалното досие на Коко Клисарски, чиято първа страница е попълнена още докато е бил ученик в прогимназията, фигурират няколко задържания за кражби и побоища, както и участие в т. нар. Кодеинова афера, разкрита през 1997 година. Освен това през 1997 г. Клисарски е осъден на осем години затвор в Сърбия (за търговия на хероин), но прекарва зад решетките само година и половина. В началото на 90-те години на миналия век той е сред основателите на дупнишките офиси на ВИС - 1 и ВИС - 2, което не му пречи да е близък приятел с Иво Карамански чак до неговия разстрел през декември 1998 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във