Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Екстрадират варненец в САЩ за измами

Апелативният съд във Варна потвърди тази седмица решението на Варненския окръжен съд за екстрадиция на Ваньо Минков, за когото федералните власти от Ню Джърси настояха да бъде изпратен в САЩ по обвинения за измами в Интернет. Това означава , че до десетина дни той ще се сбогува с родината, като по пътя му отвъд Океана ще го придружават агенти на ИНТЕРПОЛ.


Според юристи, ако Минков бъде осъден в САЩ, го очакват десетки години затвор. Още по време на заседанието в Окръжния съд адвокат Бранимир Балачев изрази притеснение, че наказанието, което може да бъде наложено на варненеца, може да достигне и до 300 години затвор.


Защитата на Минков е предприела нови действия, които трябва да помогнат на българина да отърве решетките. Те ще депозират жалба в Европейския съд за правата на човека в Страсбург, тъй като според тях Минков не трябва да бъде екстрадиран. Грубо бяха погазени правата на този български гражданин, изложихме множество факти по допуснати нарушения от страна на искането за екстрадиция, както и на нашия съд, обяви адвокат Иван Томов.


Случаят на Ваньо Минков стана популярен, след като САЩ поискаха той да бъде предаден на съда в Ню Джърси по обвинения, че е участвал в заговор за извършване на кражба на лични данни и банкова информация. Според обвинителния акт Минков е правил това през Интернет. Тези престъпления са включени и в договора за екстрадиция между България и САЩ, ратифициран през май 2009 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във