Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Екстремният законотворец

Ако някой в ГЕРБ конкурира сериозно премиера Бойко Борисов откъм физически преимущества и умения, това е депутатът от Варна Емил Радев. Борисов е играл карате, варненският народен представител - също. И то в стил киокушинкай, при който казват няма ограничения в тупалките - всеки удря противника както и където свари. Борисов още рита топка при всеки сгоден случай. Радев пък лети с мощно АТВ из дерета и чукари. Освен това е скачал с парашут от 3000 м височина и се е гмуркал до 60 м под морската повърхност. Бил тюлен в казармата, служил в специалните части на флота.
Излиза, че Радев е далеч по-печен от Борисов откъм екстремни спортове. Но освен тях се увличал и по шахмата. После завършил право и станал адвокат. А да адвокатстваш във Варна по време на посттоталитарния преход си е поначало изключително екстремно занимание. Но пък печелиш ли скъпите дела, значи представляваш правилната страна. Та Радев работил за едрия бизнес и първоначално бил избран за общинар, оглавил групата на ГЕРБ в местния парламент. Докато Борисов го одобрил за свой депутат.
Законотворческата деятелност на варненския депутат става все по-атрактивна и той все по-често попада пред камерите и микрофоните. А напоследък тя добива и сензационни измерения. За да се оформи представата за движещите й сили, трябва да се започне отзад напред и с нещо, за което на Радев никак
не му се говори
Преди няколко дни стана известно, че половинката му Мария Радева е назначена за административен секретар на Върховния административен съд (ВАС). Тя се явила на конкурс за длъжността и с обявяването на резултатите на 22 на март се разбра, че е класирана на първо място сред осем кандидати. Така Радева, която е кацнала директно на длъжността и. д. административен секретар едва четири месеца по-рано и има само адвокатски опит, зарязва адвокатското поприще и поема ръководството на цялата администрация в едното от двете върховни съдилища.
Назначаването й за и. д. е станало в края на ноември, броени дни след като за председател на ВАС е избран Георги Колев. Именно той се оказа печеливш от промените в Закона за съдебната власт, предложени от Радев, с които депутатът предлага на Колев да се дадат извънредни правомощия при формирането на съдебните състави в този съд. Тези предложения предизвикаха доста разправии в парламентарната правна комисия и бяха пъхнати в дневния й ред само два дни след като жената на депутата спечели конкурса.
Какво предложи Радев в съавторство с колегата си от ГЕРБ Красимир Ципов? Според единия текст в законопроекта му, ако длъжността на съдия от ВАС не е заета или определен съдия е възпрепятстван да я изпълнява и по някаква причина не може да бъде заместен от съдия от същия съд, председателят може да командирова магистрат от другаде, който има ранг на окръжен съдия. Второто предложение предвижда председателят на ВАС да може по свое усмотрение да мести съдиите от едно отделение в друго, без тяхното съгласие и без решение на пленума на съда. Юристите обясняват, че на практика и двете предложения биха позволили на Колев да сглобява съставите както му изнася и биха поставили съдиите в тях в допълнителна зависимост.
Срещу тези предложения скочиха
не само опозиционните депутати, но и представителите на съдебната власт от ВСС, съда и прокуратурата. Впрочем така реагираха и хората от изпълнителната власт: заместник-министърът на правосъдието Жанета Петрова, която е съдия от ВАС, помоли директно Радев и Ципов да оттеглят предложението си. Върху двамата се изсипа лавина от упреци: Предложението е скандално и възмутително, това е един лост за натиск върху съдиите. Създавате правила, с които поставяте съдиите от ВАС под пряка зависимост от председателя. Той може да си ги мести всеки месец, ако не слушат. Така председателят може да влияе на съставите по определени дела, това обезсмисля и случайния подбор в разпределението на делата. Какъв случаен подбор, когато може винаги да си направи отделение само от свои хора? Това е явен опит да се феодализира ВАС! На Радев не само не му беше спестен, но и му беше зададен неколкократно директният въпрос има ли някакъв личен интерес, свързан с ВАС? Той го пусна покрай ушите си без да отговори, въпреки че се изчерви до пръсване.
Беше му поставен ребром и друг въпрос: защо се е загрижил внезапно и само за оптимизиране на дейността на ВАС, а не предлага същото и за другото върховно съдилище - ВКС. Радев обясни, че ВАС бил претрупан с дела, включително и свързани с провеждане на обществени поръчки за усвояване на средства от еврофондовете. Тези дела трябвало да бъдат решени спешно и имало нужда от оперативна организация на работата, като се привлекат още съдии в претоварените отделения. Заместник-министър Жанета Петрова обаче контрира, че облекчаването на съдиите може да бъде постигнато с прехвърляне на дела, а не на тях самите. Тя обори и довода на Радев, че предложеният от него модел е неподходящ за ВКС, понеже там има специализация в наказателни, търговски и граждански отделения, които не можели да се допълват. Петрова обясни на депутата вносител, че специализация има и във ВАС. А прехвърлянето на съдия от едно отделение в друго може да го направи почти безполезен за няколко месеца, докато навлезе в новата материя.
Противниците на предложението бяха
толкова афектирани
че не се вързаха на предложението гласуването на текстовете да бъде просто отложено за неопределено време, докато двамата вносители си помислят. Опозицията настоя Радев и Ципов да оттеглят предложенията си или те веднага да бъдат подложени на гласуване. Радев пък беше подканен да излезе в кулоарите и да си проведе телефонните разговори незабавно. Което той и стори. А Ципов обяви малко по-късно, че оттегля текстовете от името и на двамата.
Пред медиите Радев обясни, че конфликт на интереси в случая нямало, тъй като знаел, че половинката му се кандидатира за длъжността във ВАС, но при обсъждането на законопроекта още не бил наясно, че е спечелила. Научил това точно след заседанието на правната комисия. Което май би трябвало да означава, че жена му е пропуснала да му се похвали с успеха си, тъй като бурното заседание се състоя няколко дни след обявяването на резултата от конкурса.
После Радев опита да потуши скандала с довода, че не е станало кой знае какво, тъй като предложенията са оттеглени. По правило този акт не снема отговорността: други двама депутати от ГЕРБ - Димитър Аврамов и Стоян Гюзелев, бяха осъдени за конфликт на интереси на първа инстанция, въпреки че оттеглиха свое предложение за лобистка поправка в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Но пък Радев може да разчита на обстоятелството, че осъдените за конфликт на интереси са истинска екзотика в нашето правораздаване и не си струва тази опасност да се брои за сериозна.
Точно по времето, когато е подготвял дискретно внасянето на предложението, засягащо пряко началника на жена му, Радев разбуни духовете от екрана на централна телевизия със съобщението, че ще предложи въвеждането на законова уредба за фалит на физически лица - т. нар. потребителска или гражданска несъстоятелност. Според него България и Румъния са единствените страни членки, в които няма подобна процедура. Идеята на този правен институт е да защити свръхзадлъжнелите длъжници от техните кредитори. Конкретно в условията на криза Радев има предвид закупилите жилище срещу ипотечен кредит да бъдат освободени от плащания по него, ако жилището им бъде отнето и продадено за сума, по-малка от кредита и лихвите по него. Иначе казано, остатъкът до реално дължимата сума
да им бъде опростен
Смело и на пръв поглед хуманно предложение, ако върху него не висеше подозрението, че е просто един сондаж. Или още по-вероятно - че е популистки акт току в навечерието на изборите. Аргументи срещу му колкото щеш. На първо място, защото хуманността към длъжниците е за сметка на кредиторите, които може да бъдат наказани и ощетени за това, че изпълняват договорните си задължения и разпоредбите на закона, опитвайки да си получат дължимото. В процедурата по несъстоятелност търговец, който не бъде оздравен, подлежи на прекратяване, ликвидация и заличаване. Очевидно това не може да се прилага и спрямо физическите лица. Поради което, след като бъдат освободени от изплащането на целия дълг, те може да се замогнат, но и въпреки това вече няма да отговарят за задължението си.
В юридическите среди незабавно се усъмниха в твърдението на Радев, че само България и Румъния не са се погрижили за закъсалите си граждани длъжници. Чу се веднага контрааргументът, че потребителската несъстоятелност е възприета само в правни системи, в които не съществува институтът на несеквестируемостта. В нашето законодателство той е уреден отдавна и целта му е да гарантира физическото оцеляване на длъжника, като предотврати отнемане на най-необходимите му вещи. Те включват единствено жилище, по-голямата част от заплатата, колата, мебели, уреди и т. н. Ако към тези несеквестируеми вещи бъде добавен и остатъкът от непокрит с продажбата на имот ипотечен кредит, ще излезе, че никак не е зле да си длъжник. Ако си некоректен и неизряден, законът ще те пази, а банките ще бъдат принудени да разпределят загубите във вид на по-високи лихви върху изрядните длъжници. Впрочем вече се чуват и предложения: ако ще се защитават закъсалите длъжници, това да става с разсрочване на задълженията, а не чрез отписването им със закон.
Подозрения към
истинските помисли
на Емил Радев предизвикаха и последните промени в Закона за нотариусите и нотариалната дейност, на които той също беше вносител. С тях се постановява разплащане по банков път по всички сделки на стойност над 10 000 лева. Обявено беше, че основните цели на тези промени са борбата срещу имотните измами и изпирането на пари, както и цялостно осветляване на пазара на недвижими имоти. Сред професионалистите обаче са силни съмненията, че това ще се случи, тъй като няма каквато и да било гаранция, че декларираната пред нотариуса и преведена в банкова сметка сума по сделката е платена в действителност. Възможността част от сумата да се плаща на ръка си остава, а отделно банковите такси оскъпяват допълнително сделката.
Високо напрежение генерира и предложеното от Радев ограничаване на достъпа до Търговския регистър. Той не спира да твърди, че единствената цел на тази промяна е да се опазят личните данни на търговците, да се противодейства на тежки злоупотреби с тях, стигащи до кражби на цели фирми. Противниците на идеята обаче така и не му вярват, подозирайки, че подобно ограничаване обслужва корпоративни интереси, както и интереси на отделни юридически професии, най-вече адвокатите и нотариусите. Те ще имат право на неограничен достъп и всеки, който по-нататък иска да се сдобие с нечии документи от фирмено дело, в които има лични данни, може да ги получи от тях.
А най-последно името на Радев блесна във връзка с предстоящите избори. Оказа, че предлаганата от управляващите за заместник-председател на ЦИК Мая Андреева е новоизлюпен адвокат, работещ на едно и също място със семейство Радеви. Андреева е един от предложените от ГЕРБ 10 кандидати за членове на Централната избирателна комисия за изборите 2 в 1. Как родената през 1982 г. адвокатка, чийто стаж няма как да е повече от 2-3 години, е спрягана за заместник на предложената за председател на ЦИК съдия Красимира Медарова, е загадка. Служебната й регистрация като адрес е същата като на жената на Радев, което означава че се познават отлично и вероятно са работили заедно.
Пред медиите Емил Радев първо заяви: Това е една голяма кантора. Ние нямаме нищо общо. После се поправи, че не е кантора, а офис сграда, а ние сме просто наематели на едно и също помещение. И припомни общи професионални принципи, като: Адвокатската професия е свободна и дори юристи да работят в едно помещение, всеки си върши неговите неща. Работихме като колеги, много колеги го правят. Е, може и да е така, но никак не е за вярване.

Facebook logo
Бъдете с нас и във