Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Елейна информационна роса погаси пожара в "Росенец"

За МВР огънят е бушувал "до" и "около", но не и в морските сараи на Доган

S 250 0984dc1f 2766 4f2a 8cb5 427b9195a208
S 250 7a75d153 d75d 4076 8f9c 3fcd8734d1e6

Един пожар разбуни духовете тази седмица и стана повод за размисли и страсти, каквито обикновено съпровождат повечето конспиративни сценарии. Става дума за инцидента в прословутия комплекс в парк "Росенец" (Отманли) край Бургас, известен на широката общественост като "летните сараи на Ахмед Доган". Именно заради скандалната слава на поредните Доганови сараи ( освен тези в Бояна), инцидентът предизвика огромен интерес, макар че пожарът бе угасен сравнително бързо  и всичко се размина с  около 50 кв. м  изпепелена покривна конструкция.

 

За разлика от обхванатите от треска медии, състезаващи се коя първа ще удари тъпана за случващото се, полицията бе повече от лаконична. С пестеливостта си информацията, изтръгната от областната дирекция на МВР в Бургас, прилича на сухо комюнике на Националния оперативен щаб. Повечето медии тиражираха следното съобщение на ОДМВР, предадено очевидно устно: "Имот до бившата хижа на "Трансвагон" в парк Росенец гори. Сигнал за силно задимяване във вилен имот, разположен в парка е получен в 11:40 часа в РСПАБ Бургас. Към мястото на инцидента се отправили два противопожарни екипа и шестима огнеборци. Към момента гасенето на имота до бившата хижа на "Трансвагон" продължава. Горят близо 50 кв.м. от покривната конструкция. По първоначални данни не се касае за умишлен палеж".

Какво прави впечатление в тази лишена от емоции информация? Непредубеденият читател я схрусква на една хапка, но така не бива, защото няма да усети тънката

мерудийка в гурме-съобщението.

А именно:  в него въобще не става дума за някакво имение на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Присъства наименованието на парка, а мястото на действието е локалиризирано до бившата хижа на вагоностроителния завод на компанията "Трансвагон" АД-Бургас.

Местропроизшествието, конкретизирано по този начин, би могло да докосне  някоя душевна струна на някои от стотиците почитатели на музикалния фестивал Sun Tribe Open Air, който от десет години традиционно се провежда в края на юли в парк "Росенец". Или на бивши и настоящи служители на фирма "Трансвагон" АД, срещнали любовта си, докато са слушали "July morning" на пясъка на плажа в местността Отманли. Но въобще не ни навежда на мисълта, че кълбетата дим са се появили току над главата на бившия лидер на ДПС.

Информацията трябва да се препрочете внимателно, за да направим следното откритие: всъщност в нея не става дума за собствеността на вагоностроителната компания "Трансвагон" АД, а за нещо, което се намира до нея. Но ако името на парк "Росенец" не говори нищо на драгия читател, той ще пусне информацията от едното през другото ухо и ще премине на следващата новинка. Не правят изключение и някои " мисирки", изпод чиито пера например излиза твърдението, че "гори имотът до бившата хижа на вагоностроителен завод, който е на метри от резиденцията на комплекс, свързван с Ахмед Доган". Прочетете го и отговорете веднага на въпроса кое гори всъщност?!

Подходящ жокер в случая е неофициалната информация, че базата на завода е била закупена от собственика на съседния парцел и едноличен притежател на "Минстрой холдинг" Николай Вълканов. Преди години холдингът е притежавал почивна станция "Росенец" в местността, където с благоволението на Вълканов летувал и Ахмед Доган - преди той да вдигне днешните си сараи.

Кратка разходка в историята на морските сараи обяснява

защо го усукват така хората от  МВР,

само и само да не се каже в прав текст, че се е запалил покрива на летния комплекс на почетния лидер на ДПС. Защото историята на построяването му е срам за държавата.

Кеят и сараите на Доган се намират на нос Чукалята, където преди години е имало военен секретен обект, служил за наблюдение на корабите, движещи се в българските териториални води. В непосредствена близост до носа е нефтеното пристанище и складовата база на "Лукойл – Нефтохим". Допреди една година управител на "Лукойл" бе Валентин Златев, за чиято близост с премиера Бойко Борисов са изписани литри мастило. Теренът, върху който са построени сараите, е част от собствеността на "Лукойл" в местността. Тя е придобита през 1999 г. при приватизацията на рафинерията и прилежащото й пристанище. След това 320 дка са препродадени на руската компания "Стрейтлайн", зад която пък стои кипърската офшорка "Troxy trading". През март 9 дка от тази площ са продадени на фирмата "Хермес Солар", собственост на Хайрие Хаджийска, която беше секретарка на Ахмед Амин - личният помощник на Доган, който пък се самоуби  при съмнителни обстоятелства през 2008 г. в сарая на лидера на ДПС в Бояна.

През 2013 г. Общинският съвет на Бургас и кмета на града Димитър Николов (от ГЕРБ) дадоха всичко от себе си, за да започне строителството на комплекса на Доган на нос Чукалята, под благовидния предлог, че се строи водна спортна база. През 2016 г. Бургаската окръжна прокуратура образува проверка за строежа, но изводът й бе, че няма нарушения на процедурата. Но няма и водна спортна база.

Любопитно е, че стопанинът на сараите е предприел изключителни мерки за сигурността си. Освен денонощна физическа охрана,  в имението са инсталирани над 50 наблюдателни камери с висока разделителна способност, вградена е сигнална техника във всички точки на имота,

има сателитно наблюдение и връзка

в обособените паник-стаи. Неофициалната информация сочи, че комплексът има и подводна соларна система за известяване. Като добавим и твърдението за бетонно скривалище под кота нула, снабдено с продукти и вода за месец, оставаме с впечатлението, че стопанинът на сараите се е подготвил за всичко, включително и за ядрена атака.

Логично е да се запитаме от кого толкова се пази Доган? Той донякъде има горчив спомен  след смешния опит за покушение през януари 2013 година. Освен това бившата почивна станция "Росенец" вече е била мишена на атака от страна на неизвестни крадци в началото на март 2010 година. Случаят е регистриран в Четвърто РПУ-Бургас, като според експертното мнение, крадците са наблюдавали сградата  продължително време и са нахлули в нея, пристигайки по вода с гумени лодки.

Предприетите охранителни мерки обаче по-скоро говорят за елиминирането на каквато и да е изненада. Въпреки наличието на подчертано приятелското отношение, демонстрирано от всички държавни и общински институции, знайни и анонимни благодетели на ДПС и на Доган, намерило израз в моралната и материална подкрепа за израстването на прекрасния комплекс на брега на едно от най-забележителните кътчета на черноморското ни  и крайбрежие.

Дали защото собственикът на ВЕЦ-Варна, на комплекс "Росенец", на боянските сараи е по-малко хидроинженер и повече философ, на когото му е пределно ясно, че няма вечни приятели, има само вечни интереси?! И когато тези интереси диктуват, досегашните приятели настояват сметката да се плати?!

Но замълчи сърце, и ти, гласец на конспиративната теория! Да се върнем към познатите стандарти на МВР във връзките с обществеността и да се успокоим: причините за пожара все още не са ясни, но категорично не става дума  за умишлен палеж...

Facebook logo
Бъдете с нас и във