Параграф22 Daily

§22 Анализи

Електронното правосъдие тръгна, но не пристигна

Прави са хората да протестират. Лошото е, че тази форма на пряка демокрация не се появи още преди 10-15 години. Ако това се беше случило, най-вероятно днес държавата щеше да е подредена по съвсем друг начин.

Прекрасно е, че служебното правителство непрекъснато вади на показ безумията, сътворени от предишните управници. Както е казал народа - където и да копнеш, все ще бликне нещо - я вода, я помия, я тиня. Незнайно защо обаче всички са вперили поглед само в две посоки - към широките пръсти на донорите (министерства и държавните агенции) и към бездънните джобове на богоизбраните фирми.

 

Пак ще повторим - осветяването на схемите за източване на държавния бюджет чрез калпаво прилагане на калпави закони е прекрасно. Въпросът е защо никой не запретне полите на Темида и не види какво имане е скрито под тях?

Ей го, преди седмица и половина гръмна скандала със съдебната карта на България и проекта на Висшия съдебен съвет, чрез който тя трябваше да бъде прекроена. Не е ясно дали друга медия е взела отношение по въпроса за парите, но ние със сигурност поне от 20 години следим за какво слугите на Темида харчат милионите на Брюксел и стотиците милиони на българските данъкоплатци. И спокойно можем да обобщим, че от началото на преговорния процес през 2001 г. до днес,

за европеизирането на Темида са отишли най-малко 600 млн. евро. 

Та, проектът, заради който двама от Съдийската квота във ВСС подадоха оставки, е озаглавен „Създаване на модел за оптимизация на съдебната карта на българските съдилища и прокуратури и разработване на Единна информационна система на съдилищата“. И още през 2016 г. е финансиран с 4.976 млн. лв. по Оперативна програма "Добро управление", от които до момента са изплатени 85%, т.е. "само" 3.951 милиона.

На пръв поглед - всичко си е в реда на нещата. Предложили са хората нещо, другите не са го харесали и затова те си тръгват с високо вдигнати глави. На второ четене обаче ситуацията е доста по-различна.

Порочното в случая е, че е леко срамно ВСС да харчи европейски пари за оптимизация на съдебната карта, след като това е едно от постоянните му задължения и членовете му получават заплати за да вършат тази работа. Но още по-порочно е другото - след като имаш Стратегия за въвеждане на електронно управление и електронно правосъдие в Сектор "Правосъдие" 2014-2020 г., Пътна карта за нейното изпълнение и гарантирани почти 38 млн. лв. по Оперативна програма "Добро управление", периодично да "щипкаш" по един-два милиона я за Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС), я за Единната информационна система за противодействие на престъпността (ЕИСПП).

Ето така се правят нещата. Влизаш в търсачката на системата, пишеш "Висш съдебен съвет" (както са те учили в училище) и се появява информация, която те хвърля в музиката. Кадровиците на Темида за похарчили 2 млн. лв. за дейности, в името на които получават заплати.

Решаваш обаче, че това е невъзможно и се правиш на хитрец - изписваш ВИСШ СЪДЕБЕН СЪВЕТ като лозунг, защото прекрасно знаеш, че няма значение сдали пишеш с главни или с малки букви. И изведнъж - шаш и паника. "Главният" съвет е получил още 13 и кусур милиона, половината от които за дейности, разминаващи се с целите на безвъзмездното европейско финансиране.

А  накрая съпоставяш всичко с Пътната карта за изпълнение на Статегията за електронно правосъдие и ти иде да хванеш гората: 37 млн лв. за нововъведения, две-трети от които са осчетоводени като внедрени още по времето на Тройната коалиция и първите два кабинета на Борисов. приспредприсъединителните

 

По въпроса за второто "чудо" писахме неотдавна, така че няма да се повтаряме и потретяме. Въпросът със системата за съдилищата обаче се нуждае от една-две обяснителни бележки. Преди две десетилетия, със съдействието на Американската агенция за международно развитие (USAID) България получи като подарък не по-малко от 500 лицензирани и съвършено безплатни деловодни системи. Около година по-късно

Министерството на правосъдието "усвои" около 20 млн. евро... за същото нещо.

А след още една петилетка се оказа, че в съдилищата са внедрени най-малко четири деловодни системи, които нямат нищо общо една с друга.

Всъщност - някой да е разбрал, че на 1 юли трябваше да стартира дигиталното правосъдие, което да замени хартиеното "общуване" между гражданите и слугите на Темида с електронни документи и да заличи завинаги опашките пред гишета и канцеларии?

Съвсем правилно - никой не е разрбрал, защото няма нищо за разбиране. Така че министър Стоилов да не се помайва, а да изпрати един сигнал до Европейската сметна палата, те там много добре знаят какво да направят...

Facebook logo
Бъдете с нас и във