Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Емблематично

Какво работят началниците е въпрос стар, колкото света. Но пък е неотменно интересен.


Шефовете на софийските съдилища, които са най-проблемни и най-натоварени, не гледат дела. Владимира Янева стана шеф на Софийския градски съд през 2011 година. Но и до ден днешен не й разпределяли дела, защото все още не е довършила старите, отпреди повишението. Същото било положението с колегата и в Софийски районен съд - председателя му Методи Лалов. И той все още разчиствал старите си производства. Но не са само тези двама председатели - има още десетки началници на съдилища и прокуратури в страната, които все пак влизат в залата, но не по-често от веднъж месечно. Всичко това стана ясно от анализ на Комисията по натовареността към ВСС, която в четвъртък (10 април) предложи да бъде въведена "норма" за съдебните началства и те да бъдат задължени да пишат дела и да влизат в съдебните зали.


Нормите са нужни най-малко по две причини: първо, защото ако някой началник си удължава редовно уикенда с по три дни, това дразни останалите му колеги. Освен това след два мандата "скатавка" ръководителите се превръщат в обикновени чиновници и напълно забравят какво е да са съдии и прокурори. Така че не им остава друг изход, освен да търсят следваща службица и връзки, с които да се докопат до нея. За тази цел те са готови до края на света да идат, само и само да не се върнат обратно в залата, където трябва да да се потят или от зор, или от срам, че вече са негодни за същинската си работа.


След разгорещените дискусии във ВСС обаче се оказа, че нормата за шефове все пак няма да я бъде. Само двама от членовете на съвета гласуваха за нея - вносителят на предложението Калин Калпакчиев и Галина Карагьозова. Останалите отказаха. Мотивът им е любопитен: "така никой няма да иска да става началник"...


А това само по себе си е показателно...

Facebook logo
Бъдете с нас и във