Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Есенно дежа вю с докторите?

Новият съдебен сезон дойде. Ваканцията на съдилищата в страната свърши по закон в сряда (1 септември) и сега предстои да тръгнат някои от най-знаковите процеси. Златко Баретата, Митьо Очите и Евелин Банев-Брендо, вездесъщият Красимир Георгиев-Красьо са само малка част от есенния репертоар в театъра на Темида. Ако към тях се прибавят и серията от дела срещу хора, заловени в шумните полицейски операции през последните няколко месеца, списъкът ще стане доста внушителен.
При това положение не е трудно да си представим колко работа се отваря тепърва за лекарите, чиято помощ ще търси криминалният контингент. Както е известно, в България лекарят е по-добър защитник за престъпниците от адвоката - факт, с който станахме известни по света. Предстоящите медицински събития бяха загатнати, когато съдът гледаше миналата седмица мярката за неотклонение за Янко Попов-Туци и за Васил Костов-Кеца от бандата на Килърите. Адвокатите на Туци представиха заключението на ТЕЛК, че страховитият килър едва се държи жив, поразен от 95 на сто инвалидност и дори получава 150 лв. пенсия. За Кеца пък бяха представени
19 амбулаторни листове
според които излиза, че той не е болен единствено от хронично възпаление на капачката на дясното коляно, както би казал писателят Джером Джером. Шуменският окръжен съд пренебрегна всички тези сериозни медицински аргументи и реши да остави в ареста изброените бандити. Подобно нещо отдавна не беше се случвало, тъй като магистратите обикновено се съобразяват с аргументите на лекарите, колкото и съмнителни да са те. Сега интригата е дали на 7 септември, когато мярката за неотклонение ще се гледа от по-горната инстанция - Варненския апелативен съд, той ще зачете медицинските аргументи.
Дали този случай ще остане прецедент, или ще даде начало на нова практика може само да се гадае. Друг случай, който ни кара да смятаме, че съдиите вече започват - вероятно и под натиска на изпълнителната власт, да се отнасят по-взискателно към резултатите от медицинските експертизи, представени в съдебната зала, е случаят със Златомир Иванов-Златко Баретата от миналия месец.
На 2 август Софийският апелативен съд (САС), когото МВР засипа с критики заради освобождаването на знакови арестанти напоследък, реши да назначи нова медицинска експертиза за здравословното състояние на Баретата. Причината бе, че четирима от общо петимата експерти... не са прегледали лично Иванов. Пред съда експертите обясниха, че не са били допуснати от охраната в ареста да извършат преглед. Техните заключения в предишната експертиза са базирани единствено на документацията за здравословното състояние на Иванов. По тази причина съдът отложи гледането на мярката за по-късна дата, за да има време да се изготви ново лекарско заключение.
За сравнение може да припомним как в делото на Маргините един от докторите обясняваше по какъв начин стигнал до заключението, че Малкия Маргин страда от епилепсия - не го е преглеждал, дал заключението си, базирайки се
на разкази на самия пациент
Малко след това медицинско заключение въпросният пациент се записа като център нападател в брациговския футболен отбор. Бившият депутат и подсъдим Фидел Беев също разиграва години наред Темида с неговите хемороиди, преди съдията по делото да нареди да го арестуват и да го закарат насила в съда...
Системата трудно се поддава на реформиране, но все пак напоследък има някои сигнали, че процесите са поели в положителна посока. В борбата срещу съмнителните болнични листове здравното министерство удари рамо на правосъдното. Наскоро директорът на Изпълнителна агенция Медицински одит доц. Златица Петрова заяви, че общопрактикуващите лекари няма да имат право да издават болнични листове на хора, привлечени в съдебни дела от особен обществен интерес. Болничните на участващите в такива дела ще се издават от ТЕЛК и НЕЛК по образец, който е подписан от двама министри - на здравеопазването и на правосъдието. Новата процедура ще бъде описана в Наредбата за медицинската експертиза, както ни препоръчва Европейската комисия (ЕК) в последния си мониторингов доклад от края на юли тази година, позовавайки се на бавенето на делата по еврофондовете заради заболявания на подсъдими. Агенция Медицински одит ще участва в контрола върху издаването на тези болнични листа.
Тук не е зле да припомним, че бе предвидено да се въведе
нов вид на медицинските документи
предназначени за съда. Това бе една от петдесет и осемте мерки от екшън плана на правосъдното министерство, които трябва да изпълни в периода август -декември 2010 година. В плана на правосъдното министерство е записано следното: Одобряване на образец на медицинско удостоверение за възможността за явяване пред разследващите органи и органите на съдебната власт. Крайният срок бе 10 август - дата, която отдавна отмина. Досега това не бе фатално, тъй като през август заради ваканцията не се водиха дела по същество, гледаха се само мерки за неотклонение.
В цитираната по-горе Наредба за медицинската експертиза на работоспособността, приета през 2005 г., е записано, че ако болният е на свободен режим или му е определено домашно лечение, той трябва да се яви пред магистратите. През 2007 г. - след продължително настояване от страна на Съюза на съдиите, е направена промяна в наредбата, която предвижда в болничния лист изрично да се впише дали състоянието на болния позволява да се яви пред органите на съдебната власт.
В анализите на Висшия съдебен съвет (ВСС) след проверките по движението на знаковите процеси пише, че постоянното отлагане на делата в крайна сметка има една очевидна цел - изтичане на срока на давност на даденото дело. Последователното редуване на отлагания заради болест на подсъдими и адвокати, в комплект с натовареността на съдилищата води до това, че много
дела са прекратени поради изтекла давност
Един от най-фрапиращите примери в това отношение е начинът, по който бе осъден прочутият бандит Боян Петракиев-Барона през 2009 година. Миналата година Барона уреди сметките си с Темида със споразумение, след като медиите алармираха, че абсолютната 15-годишна давност за едно от най-шумните му престъпления - бандитската сага край язовир Братушково, изтича. Делото за държането и малтретирането на заложник беше висяло седем години в досъдебната фаза и още толкова в съдебната заради постоянно неявяване на болни участници в процеса, за неизпълнение на съдебни поръчки и смърт на съдебен заседател. От няма накъде съдът утвърди наказание от три години и седем месеца лишаване от свобода точно два дни преди да изтече давностният срок по това дело. Всичко се оказа просто една гимнастика, защото присъденото наказание се оказа равно на времето, което Петракиев е излежал в следствения арест. В крайна сметка Барона не влезе и за ден в затвора.
Остава да видим как на практика ще заработи новият механизъм и ще има ли очаквания ефект. Ако въпреки тези мерки т.нар. знакови процеси продължат да буксуват по медицински причини, не остава нищо друго освен... да започнем да внасяме доктори от чужбина. Такава идея имаше, тя не бе възприета, но както се казва - никога не е късно да станеш за смях.

Facebook logo
Бъдете с нас и във