Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ЕСКАЛАЦИЯ НА МУТРЕНСКОТО ПРАВОСЪДИЕ

Винаги ще се появи нещо на хоризонта пред т. нар. дела от особен обществен интерес, което да им попречи да бъдат придвижени, разгърнати и в крайна сметка - приключени.
В навечерието на неизбежния отоплителен сезон и плашещата перспектива да се отнемат жилища на длъжници, отново изпъкна едно от тези дела - срещу бившия директор на столичната Топлофикация Валентин Димитров, по-известен като - Вальо Топлото.
Ако човек следи този процес и други от групата на знаковите дела, започва да вярва на разследващия британски журналист Миша Глени, който неотдавна заяви, че за да се пребори с престъпността, на България ще й трябват поне 20 години.
В този аспект 13 октомври (понеделник) наистина се оказа
фатална дата в битието на родната Темида
В този черен ден фалшив сигнал за бомба сложи прът в колелото на делото за безстопанственост срещу бившия борд на Топлофикация и още петима бивши членове на съвета на директорите - Георги Рогачев, Пламен Василев, Георги Ненков, Иванка Диловска и Илко Йоцев.
Според обвинението шестимата, които са били в борда през периода 2003-2006 г., са нанесли щети на държавата за около 2 млн. лева. Обвиненията им са с различна тежест в зависимост от действията и решенията им по конкретни сделки, като за най-тежкото от тях умишлена безстопанственост Наказателният кодекс (НК) предвижда от една до десет години затвор.
След като бе оповестено, че сигналът за взривно устройство е фалшив, делото бе насрочено за 13.30 часа в същата зала. Но не всички, които трябваше, разбраха това. На следобедното заседание се появи само Димитров със своя адвокат и още един от подсъдимите. Останалите от групата, както и техните защитници не разбрали в суматохата за пренасрочването. Така, поради липсата на повечето от обвиняемите, съдът отсрочи делото за след един месец.
Между другото, все още тъне в неизвестност датата за делото за пране на пари и укриване на данъци, по което подсъдими ще са и майката на Димитров, адвокатът му Гроздан Добрев и бизнесменът Красимир Георгиев. Де факто точно това разследване (тръгнало по сигнал от австрийските служби) повлече крак и за останалите дела от аферата Топлофикация. То бе внесено в съда в средата на юни и
вече изтичат трите месеца, които НПК дава за насрочване...
В края на септември в СГС вече тръгна делото за присвояване на 6 млн. лв. от дружеството срещу Димитров, Рогачев, Емил Антонов, Лина Абланска и бизнес дамата Мая Стоилова. Ако бъдат признати за виновни по него, подсъдимите са заплашени с 10 до 20 г. затвор и конфискация на имуществото. В СГС, но на втора инстанция, виси и валутното дело на Димитров, по което Софийският районен съд му даде 5 години затвор.
В черния за Темида понеделник освен отлагането на топлофикационното дело бяха объркани и графиците на повече от 70 други дела, тъй като в Съдебната палата освен градския съд, в който се води процесът срещу Димитров, се помещават още пет съдилища - Върховният касационен съд (ВКС), окръжен, военен и два апелативни.
По същото време докато официалното правосъдие бе възпрепятствано от своевременно постъпили сигнали за бомби, мутренското правораздаване работеше безотказно. Малко преди Съдебната палата да бъде бе опразнена,
биячи в сини работни дрехи
раздаваха друг вид правосъдие само на 60-тина километра от столицата - в китния Ботевград. Преди още да са зараснали костите на потрошения с чукове и метални пръти журналист Огнян Стефанов, по същия маниер и със същите средства бе наказан шефът на болницата в Ботевград д-р Филип Филев. Според черната статистика от началото на годината досега това е четвърти случай на пребит лекар. Появиха се и първите версии, сред които основната е приватизация под масата на ботевградската болница. Наказателната бригада със сините работни дрехи обаче, подобно на неизвестните все още палачи на Стефанов, ще си остане вовеки анонимна. Освен ако решат да се предадат сами.
Не такава обаче е съдбата на автора на друг побой, с който завърши черният 13 октомври. Късно вечерта в Петрич бе нападнат и малтретиран общинският съветник и областен координатор на Атака в Пиринско Огнян Тетимов. По думите му
двама мъже опрели нож на шията му
и го заставили да подпише декларация, че се отказва от съветническото място в местния парламент, както и да оттегли жалбата си за касиране на изборите. МВР реагира светкавично, като арестува за побоя бившия митничар Марио Минев, на когото по-късно бе наложена мярка за неотклонение задържане под стража за срок от 72 часа. По случая в Районното управление бе образувано досъдебно производство, но не щеш ли Минев получи сърдечна криза и от ареста трябваше да бъде преместен в отделението по кардиология в болницата в Петрич. За всеки случай обаче районният прокурор Лидия Манолова нареди арестантът да бъде поставен под засилена полицейска охрана. Младата магистратка заяви: За да се уверим, че наистина Минев страда от сърдечно заболяване, разпоредихме да се извърши специализирана експертиза от независими медицински лица, които не са от Петрич.
Засега, въпреки уверенията, че се работи по разкриването им, не са открити нито биячите на Огнян Стефанов, нито поръчителите на покушението, а за потрошения шеф на ботевградската болница и обичайната в такъв случай медийна шумотевица вече стихва. А митничаря Минев тепърва дълго и обстойно ще го изследват.
Каквото и да говорим, мутренската Темида продължава да води убедително пред законната си посестрима, зашеметена от експертизи, шиканиране и фалшиви сигнали за бомби...

Facebook logo
Бъдете с нас и във