Параграф22 Weekly

колонцифър ПРОГНОЗА

Етичен рентген за главпрокурора

Следващият главен прокурор ще е най-етичният от всички досегашни. Това опитва да внуши новият Висш съдебен съвет (ВСС)с последните си (засега)виждания как да изглежда процедурата по избор на шеф на държавното обвинение. Чистотата на особата му ще бъде задълбочено обследвана (според модерния напоследък канцеларски неологизъм)от етичната комисия на съвета. Това ще става преди и по време на предварителното събеседване с тримата кандидати (10 декември)и окончателното им изслушване (20 декември), след което ще се проведе гласуването.


Доколко ефективно ще се реализират заканите на ВСС, предстои да видим. На практика съветът открива топлата вода, канейки се да им задава въпроси за членството в масонски ложи (актуално по отношение на председателя на Пловдивския окръжен съд Сотир Цацаров), а също във връзка с медийни публикации и с постъпили в съвета сигнали. За целта експерт от администрацията на ВСС правел всяка сутрин преглед на печата. Етичната комисия ще изиска и справки за кандидатите от Сметната палата, от НАП, от Нотариалната камара и от Висшия адвокатски съвет, за да съпоставят данните от тях с тези в имотните им декларации. Въпроси и сигнали (включително и анонимни)може да бъдат изпращани до 13 декември.


Засега чуваме обещания, на каквито толкова сме се наслушали, че... отдавна не ги слушаме. Представляващата съвета Соня Найденова твърди, че с процедурата по изслушване ВСС иска да покаже, че си е взел поука от скандала Марковска. Това обаче е твърде далеч от гаранция, че процедурата ще е добра не само на книга, а и в действителност. Все още има дебати по правилата за гласуване - например съветът не може да реши как да гласува - по електронен път или с интегрална бюлетина.


Междувременно имотните истории на семейство Цацарови се сдобиха с конкурент. Оказа се, че съперникът му Борислав Сарафов, сега шеф на апелативната спецпрокуратура, е първи братовчед на депутата от ГЕРБ Светлин Танчев. Той побърза да заяви, че нямало проблем - във фамилията им имало много юристи. Танчев на свой ред също не смятал че братовчед му е по-приближен до ГЕРБ, отколкото са Цацаров и заместник главната прокурорка Галина Тонева. Сарафов също се втурна да запушва пробойната с изявление, че роднинството с Танчев не било срамно и позорящо и че то не можело по никакъв начин да влияе при вземането на решение от ВСС.


Работата се оказа обаче шуробаджанашка на квадрат. Не само защото наличието на т. нар. правни фамилии е абсолютна предпоставка за извращаване на съдебната система. Братът на депутата Танчев пък се оказа женен за дъщерята на вицепрезидента Маргарита Попова, която е и бивш правосъден министър. Именно по това време Сарафов оглави апелативната специализирана прокуратура по незнайни критерии. Попова също няма обяснение за някои шеметни кариерни подскоци.


На онези, които се чудят кой пък беше тоя депутат Светлин Танчев, следва да бъде припомнено, че името му цъфна в публичното пространство още в началото на 2009 г. като един от наемниците за прокарването на лобистката поправка Мери Джейн. При разглеждането на второ четене на Закона за наркотичните вещества и прекурсорите ГЕРБ опита да прокара неодобрен от здравната комисия текст, който отваряше пътя за реклама на наркотични вещества. В Държавен вестник беше публикуван текстът, одобрен от здравната комисия, но Танчев отишъл с листче в ръка с обяснение, че поправя грешка. След като скандалът гръмна, текстът беше прегласуван и беше съставена временна комисия, която да изясни случая. В резултат Танчев се раздели с председателското място в комисията по контрол на еврофондовете, както и с ръководството на партийната структура на ГЕРБ в София-област.


nbsp;


ПодозрениеНапрежението около избора на нов главен прокурор расте с всеки изминал ден. С призив към ВСС за провеждане на всестранно, публично и прозрачно обсъждане на кандидатите за главен прокурор излезе Съюзът на юристите в България. Професионалното сдружение обосновава подозренията си с непрозрачните избори и скандали около формирането на новия състав на съвета и на Конституционния съд. Съдийският съюз говори обаче за нещо непостижимо - процедурата да бъде проведена така, че след финализирането й да няма никакви съмнения в качествата на избраните.Камарата на следователите в България пък скочи срещу Сотир Цацаров и Борислав Сарафов заради опасения, че искат да довършат следствието. Това било видно както от концепциите, които са депозирали ВСС , така и от техни изказвания в медиите. Порицана беше и партията на Меглена Кунева България на гражданите, която обявила намерението си да го ликвидира изцяло въпреки конституционните пречки за това.Камарата посочва, че в свои интервюта господата Сотир Цацаров и Борислав Сарафов изразиха становища, свързани с налагането на нови кадрови и финансови ограничения върху следствието. Двамата посочили неточни данни за натовареността на следователите. Следователите заявяват, че ще се противопоставят категорично на всички опити за пореден път да бъдат превърнати в изкупителна жертва на поредните псевдореформи в съдебната система. Според тях практиката недвусмислено е показала, че ударите върху следствието дестабилизират досъдебното производство като цяло, а изходът е да им се даде достатъчно работа. Това предвижда единствено концепцията на Галина Тонева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във