Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ЕТНИЧЕСКА РАБОТА, АМА... ЦИГАНСКА

Ако има по-щастливи овчарчета (от наказателноправно естество, разбира се) на земята от българските роми, здраве му кажи. Откакто дойде демокрацията, те до такава степен се осъзнаха като демократи и като жертви на етническо презрение, че магистратите от Европейския съд по правата на човека в Страсбург ряпа да ядат. Туй, някой полицай да посегне на циганин, строшил буркана и стъклата на патрулката му, или пък ченгета да конфискуват някой и друг кубик незаконно отсечена дървесина - мале мила.
Да не говорим какво се случва, ако полицаите посегнат на тумба цигански сватбари, които с пиянските си изстъпления са докарали до истерия един или два квартала - направо адът слиза на земята с всичките съответни последствия: масови побоища, вадене на ножове, размахване на брадви, хрущене на кокали и черепи...
Всички помним за какво избухна преди пет и половина години скандалът с видинския цигански клан Зрънкови. Пресни са и спомените за простотията в пловдивското гето Столипиново, която кой знае защо бе наречена ромски бунтове. То не бяха вопли, че циганите били дискриминирани, то не бяха злостни пресконференции, на които куцо и сакато заклеймяваше държавата, че презирала ромите и пет пари не давала за тях.
Горе-долу същото се получи и сега в столичния кв. Красна поляна. Както е известно, на 11 срещу 12 август в т. нар. виетнамски общежития избухна среднощна свада: седем-осем български бабаити набиват трима-четирима ромски младежи. На другата нощ орда от 120-150 побеснели цигани нападат едно кафене, пребиват всеки бледолик и натрошават де-що има маси и столове наоколо. А на 13 през нощта още по-голяма орда от побеснели цигани, въоръжени като работниците и селяните по време на Септемврийското въстание през 1923 г. - с ножове, вили, брадви и сопи, организира истински погром в района на гетото.
И се почна една... ум да му зайде на човек. Всичко тръгва от скинарите, които от година и половина вършеят в квартала. Нищо подобно - сблъсъкът между българите и ромите е провокиран с цел омаскаряване на управляващата коалиция в навечерието на местните избори. Дрън-дрън, става дума за провокация, организирана от софийската наркомафия, защото ромите във виетнамските общежития не искали да пласират дрога.
Дето има една приказка - свят широк, компетентни люде... всякакви. И всички еднакво обладани от такава тежка амнезия, че никой не помни как същите тези работи ставаха и по времето на развития социализъм. Вярно, не в такива мащаби и с такъв отзвук, защото на тогавашната милиция не й пукаше: тя биеше и прибираше наред всички участници в мелетата, без да прави разлика между българи и цигани. А прокурорите и съдиите въобще не се размотаваха и само за седмица-две пращаха всички където трябва - в тухларните, в трудововъзпитателните училища или вкъщи с условна присъда.
Днес обаче такава лекота е невъзможна. Едните се оказаха малцинство и с тях органите на реда и правосъдието трябва да се отнасят внимателно и деликатно, тъй като чувството им за етническа принадлежност е по-крехко и от топка за новогодишна елха. А пък другите били скинари и затова те трябвало да бъдат разследвани най-старателно, за да се види къде точно е генезисът за появата на тази заплаха за демократичните устои на милата ни татковина.
Глупости на търкалета, би казал всеки, живял поне десетина години в Красна поляна, в Западния парк или в района на прословутата ул. Татарли. Напили се някакви квартални нехранимайковци, ударили по една-две цигари с марихуана и тръгнали посред нощ да се правят на мъже. На мургавите, понеже друга работа си нямат, само това им дай - да трошат и да вдигат олелия до Бога, че някой мачкал като луда крава гражданските им права. А пък за политиците, понеже в момента яйце им се пече покрай местните избори, ситуацията си е направо... манна небесна.
Дон Цеци утвърди авторитета си на ромски трибун и уреди хората от гетото само него да слушат, а пред националното радио произведе новина, съобщавайки, че ще оглави листата за общински съветници на Евророма в София.
Столичният градоначалник Бойко Борисов записа още две червени точки в предизборния си актив, защото обеща да измие Красна поляна и запечата завинаги кафенето, в което циганската орда преби трима-четирима българи.
Ръководството на МВР се издигна дори в очите на слепите, защото било укротило напрежението с невиждан досега такт и още по-невиждана деликатност.
От Българския хелзинкски комитет надълго и нашироко разказаха как българската държава пет пари не дава за циганите и доказаха на своите задгранични работодатели, че и през 2008 г. парите им няма да отидат на вятъра.
Знайни и незнайни лидери на ромски фондации обявиха, че Красна поляна е на път да се превърне в българското Косово, с което заслужиха не само обичта на редовите мургавелковци, но и щедростта на т. нар. цигански барони.
А накрая (в петък, 17 август) шефът на парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред - Николай Свинаров, в ефира на една частна национална телевизия направи опит да сложи точка на ескалиращите емоции с препоръката: Най-важно нещо е да се установят причините, поводите, довели до този инцидент. Най-неприятният вариант би бил, ако това е опит за внос в България на някакъв вид фундаментализъм на етническа основа...
Не, г-н Свинаров, никакъв фундаментализъм на етническа основа няма в случая, защото в България истински скинари никога не е имало. Онова, на което всички викат скинари, са най-обикновени келеши и са досущ като... циганите: когато са пияни, когато са много и когато е тъмно - те са смели, зли и опасни. Но когато са сами и трезви, с удоволствие клякат от всеки полицейски шамар.
Колкото до повода за напрежението в Красна поляна - има си криминална полиция, дознание и прокуратура, които да се занимават с това. За правителството и за парламента обаче е по-важно да бъде намерен отговор на въпроса: Кой има полза от мизерното съществуване на ромите?
А това е съвсем фасулска работа: единствените, които имат полза от сегашното дередже на българските роми, са... т. нар. цигански барони, които дърпат конците на циганските мафиотски кланове. И когато въпросните персони престанат да вдигат тежки сватби за по 200-300 000 евро и инвестират половината от тези пари за облагородяването на гетата, проблемите на ромите ще започнат да изчезват от само себе си. Защото случи ли се това, после като нищо тези цигански барони ще престанат да продават децата на етноса като добитък, ще им забранят да крадат, а накрая може дори и... училище някое да вдигнат.
Всичко останало са празни приказки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във