Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ЕТО ГО И БАТКО БЕ!

И стана чудо! Вместо това да сторят МВР, следствие и прокуратура, един независим държавен орган като Сметната палата обърка сметките на корумпетата у нас и се изяви като борец № 1 с тази нашенска язва. Ако не беше Сметната палата, навярно хора като бившия изпълнителен директор на Фонд Републиканска пътна инфраструктура Веселин Георгиев все още щяха да си щракат с пръсти и да гледат с невинни честни очи.
И може би нито държавното обвинение щеше да се поинтересува по-сериозно от врътките му с възлагане на обществени поръчки и други съмнителни операции (за които не се говори от вчера или онзи ден), нито който и да било финансов контролен орган щеше да се разрови из делата на инженера, за който поне от пет-шест месеца тече оперативно интересна информация.
И, разбира се, Батко все така нямаше да се притеснява от обвиненията в конфликт на интереси, понеже фирмата на брат му Емил - Биндер, била натоварена с обществени поръчки за над 120 млн. лева.
Нейсе, в сряда (14 май) от Сметната палата дойде информация, която само за няколко часа хвърли в потрес държавното обвинение и стана причина Софийската градска прокуратура (СГП) да образува директно срещу Георгиев досъдебно производство по обвинение в длъжностно престъпление (чл.282 от НК). И при това, без да прави първоначална едномесечна проверка.
Стана ясно, че в доклада на палатата (обследващ периода 1 януари 2006 г. - 30 юни 2007 г.) се съдържат доста пикантни изводи. Един от тях е, че във ведомството, ръководено вещо от инж. Георгиев, изобщо не са спазвани процедурите при възлагане на обществени поръчки.
Има сериозни данни за финансови злоупотреби за над 100 млн. лв., обяви градският прокурор Николай Кокинов, след като станаха известни данните от доклада на палатата и държавното обвинение волю-неволю трябваше да вземе отношение по тях. Съществува конфликт на интереси и трябва да се установи дали той е престъпен или не, допълни магистратът.
В доклада се констатира, че:
- процесът на планиране, като част от управлението на дейността по експлоатацията и поддържането на републиканските пътища, не е в съответствие със Закона за пътищата и Правилника за неговото прилагане;
- в дирекция Експлоатация и поддържане на републиканските пътища към фонда не постъпва информация за извършените плащания към фирмите изпълнители. Няма информация и за извършените работи по обекти от тези фирми. Така няма възможност плащанията да се свързват и следят по договори, обекти и срокове за изпълнение;
- програмният продукт Система за паспортизация на договорите не дава възможност за формиране на обобщена генерална справка за всички договорени, изплатени и неразплатени суми по сключваните договори. За одитирания период в глава Текущ ремонт от отчета за касовото изпълнение на бюджета са отразени 210 750 000 лв., а системата е отчела само... 92 355 000 лева.
- В Областните пътни управления в София, Бургас, Русе, Силистра и Стара Загора в трийсетте проверени договора с фонд РПИ не е посочена дължината на републиканските пътища, за които те са сключени. В договорите с тези във Варна и Перник пък дължината е описана в приложение към контрактите.
Само няколко часа след огласяването на доклада на Сметната палата СГП светкавично образува досъдебно производство срещу Георгиев. А новината беше съобщена на всеослушание от ръководителя на градската прокуратура Николай Кокинов. Нека обаче си припомним с нескрито чувство на вълнение какво казаха покрай оставката на Веселин Георгиев в началото на февруари т.г. премиерът и... самият шеф на фонда. Премиерът Сергей Станишев заяви:Заключенията на проверката (на финансовото министерство - б.а.) в пътната агенция са свързани с това, че се създават евентуално предпоставки за конфликт на интереси, което винаги е много неясна и деликатна материя - по-скоро морална, отколкото законово обоснована.
Самият Георгиев пък рече:Допуснах непростим пропуск, недоглеждане, когато подписах декларацията за конфликт на интереси, но такъв конфликт между мен и фирма Биндер, в която работи брат ми, няма. Няма злоупотреба с нито един лев и аз искам да успокоя българската общественост, че нито един европейски лев няма да бъде загубен за българските пътища.
Новината, че Георгиев ще се срещне отблизо с прокурорите, долетя веднага, след като Софийският градски съд остави в ареста бившите служители на фонда Любомир Лилов и Иван Владимиров. На излизане от залата Лилов за първи път проговори. Истината ще излезе наяве, парите бяха за друго (!).
За какво всъщност са били парите, ще трябва да отговори разследването, което най-накрая стана факт след намесата на Сметната палата и реакцията на прокуратурата. Държавното обвинение сякаш излезе от летаргията, която го беше обзела в последните няколко месеца, преминали в съпровод на шумни скандали. Толкова шумни, че отекнаха чак в Брюксел.
Ако не с друго, тази седмица можем да я запомним с досъдебните производства все по скандалните случаи, които втрещиха цяла Европа. Ентусиазираният прокурор Кокинов обяви и дългоочакваната вест, че осветяването на бившата барета и настоящ бизнесмен Алексей Петров като агент на ДАНС най-сетне ще стане тема на прясно досъдебно производство.
Бившият вътрешен министър Румен Петков ще бъде разпитан тогава, когато реши водещият разследването в Националната следствена служба, съобщи шефът на СГП по този повод .
В глъчката около новите производства се намеси и главният прокурор Борис Велчев, чийто глас напоследък сякаш се беше позагубил. Той обяви, че няма да се поколебае да поиска сваляне на депутатски имунитет, ако това се налага. В отговор Румен Петков заяви, че е готов сам да се откаже от него.
Ден по-рано (сряда, 14 май) говорителят на Софийската военноокръжна прокуратура Илиян Георгиев обяви, че са образувани и пет досъдебни производства срещу служители на МВР, разгласили класифицирана информация. Две от тях са срещу бившия заместник-директор на ГДБОП Иван Иванов. По едно от тях се разследват и директорът на Икономическа полиция Георги Радков и началникът на Отдел Криминална полиция при Второ РПУ Любомир Иванов.
Останалите три досъдебни производства са за изтичане на класифицирана информация срещу неизвестен извършител и по тях ще бъдат образувани дела, ако бъдат събрани достатъчно данни.
Тогава стана ясно, че става дума за нарушения в службите „Вътрешна сигурност и ДОТИ, за които се извършват проверки. Това обяснява и слуховете, че носовете на обувките на шефа на дирекцията за подслушване в МВР Цветан Иванов вече сочат навън от министерството.
Друга част от данните са изпратени на Софийската градска прокуратура. Те са свързани с нарушения в Агенция Митници и с подкуп, извършен от гражданско лице. В третия случай са замесени лица от НСлС. Информация е разгласявана и от служители на ГДБОП.
От изявлението на военната прокуратура стана ясно, че няма данни бившият главен секретар на МВР Валентин Петров да е извършил престъпления. Същото се отнася и за бившия директор на ГДБОП Кирил Георгиев. Колкото до разследването по делото на Илия Илиев, то ще продължи. Източници от вътрешното министерство сочат, че Илиев се чувствал предаден от доскорошните си колеги от висшето ръководство на ведомството. До месец може би ще приключи и разследването по случая Иван Иванов, допълниха от ВОП.
След като от Военноокръжната прокуратура разгласиха информацията за образуваните досъдебни производства, антипетковистът ген. Атанас Атанасов обобщи въпросите, които все още продължават да витаят в публичното пространство:От всички данни, които бяха изнесени за корупция и корупционни схеми, няма заведено дело, а има данни и за Иван Иванов, и за Румен Петков, и за Валентин Петров. Във Военна прокуратура половината от прокурорите са за прокурор. Това, което се случва, е прах в очите на хората. За скандалите в МВР е имало конкретни данни във вътрешната комисия и в прокуратурата, а сега се повдига обвинение срещу Румен Петков за изнасяне на информация по непредпазливост.
Ако трябва да обобщим - тази седмица държавното обвинение ни предложи седмица на досъдебните производства. Колко от тях ще стигнат до съда и колко от тях ще претърпят пълен крах - предстои да разберем.

Facebook logo
Бъдете с нас и във