Параграф22 Daily

§22 Анализи

EUROPOL и INTERPOL погват престъпленията с криптовалута

Триумфалният марш на виртуалните пари продължава, а битконът вече достигна стойност от близо 12 892 евро или 25 268 лева. С ръста на цената на криптовалутите расте и популярността им сред престъпния свят. В началото на ноември стана известно, че блокчейн тракера Elliptic е засякъл движение на биткойни на стойност около 1 млрд долара. Според киберексперти става въпрос за виртуални пари, с произход от известната тъмна мрежа "Silk Road".

 

Онлайн платформата, която е част от тъмната мрежа и оперира като скрита услуга на маршрутизиращата система Tor за анонимна комуникация в Интернет, само за периода 2012-2014 г. навъртя транзакции за 15 млн. долара. А през 2013 г. ФБР конфискува от акаунтите на потребители биткойни за над 32 млн. долара. В "Silk Road" се търгуваха дрога, психотропни вещества, оръжие, детска порнография, номера на кредитни карти, откраднати акаунти за различни услуги, документи за самоличност, контрабандни стоки, бижута, крадени произведения на изкуството, и се предлагаха специфични услуги като мокри поръчки. Основното разплащателно средство бе биткойн.

Тракерът е засякъл

преместване на около 69 369 биткойни от портфейл,

който може би е свързан със "Silk Road". Не е ясно обаче дали виртуалните пари се преместват от собственици или от правоприлагащи органи. Известно е само, че сметката, от която са преместени средствата, всъщност е четвъртият най-богат на биткойни адрес в света. Съобщава се, че в тъмната мрежа се е появило копие на кодирания файл на портфейла. Според версията на киберспециалистите, възможно е собственикът им да е взел мерки срещу пробив в паролата и да е преместил парите в нов портфейл.

Тази седмица стана ясно, че полицейските организации EUROPOL и INTERPOL, в които членува и България, предприемат спешни мерки за борба с киберпрестъпленията, свързани с виртуални пари. В отговор на нарастващата популярност на виртуалните активи и свързаните с тях престъпни дейности, двете международни полицейски организации - съвместно с Базелският институт за управление - организират глобална конференция за повишаване на знанията и капацитета за успешно разследват престъпления, свързани с криптовалути.

Една от целите на конференцията, която ще се проведе на 18 ноември, е създаване на мрежа от експерти в тази област, които могат колективно да установят най-добрите практики и да предоставят помощ и препоръки. Заради коронавируса,

четвъртото издание ще се проведе изцяло онлайн,

като всички презентации ще бъдат изнесени в рамките на два дни.

Кибер специалистите отчитат, че престъпленията, свързани с криптовалута, са забавили ръст през 2020 година. В същото време някои сектори в крипто индустрията са се превърнали в нови огнища за престъпна дейност.

Компанията за криптоанализ CipherTrace съобщи, че общите загуби от кражби, хакове и измами в тази област са спаднали от 4.4 млрд. долара през 2019 г. на 1.8 млрд. долара през първите 10 месеца на 2020 година. Според анализа, общият спад на престъпната дейност в криптоиндустрията е в резултат на повишените мерки за сигурност.

Колкото и внушително да изглеждат тези данни, CipherTrace отчита значителен ръст на хакерски инциденти в децентрализираното финансиране. Докато през 2019 г. хакванията са били на практика незначителни, днес те представляват внушителните 20% от крипто загубите. Нарастването на децентрализираното финансиране в крайна сметка е привлякло хакерите и е довело до най-много хакове за този сектор от началото на тази година. Джеванс каза, че индустрията на този вид финансиране се е превърнала в рай за пране на пари, тъй като този вид проекти са без разрешение и няма инструменти за проверка на сигурността.

През 2019 г. Европейската комисия стартира

инициатива за създаването на законодателна рамка

относно пазарите на криптовалути в Европейския съюз, като предложи да се избягва строгата регулация в сектора, да се създадат добри условия за неговото бъдещо развитие, както и да се състави подходяща класификация на криптовалутите.

Според ЕК регулаторната рамка в Евросъюза трябва да бъде възможно най-гъвкава и отворена и да не затруднява с административни задължения нововъведенията в крипто сектора. Строгите ограничения само биха изместили икономическата активност извън Европа в търсене на по-благоприятни условия, изтъкнаха еврокомисарите. За постигане на желаните ефекти, Брюксел ще насърчава споделянето на добри практики между държавите членки относно третирането на криптовалутите, за да се установи добър общ механизъм за действие.

Може би тази посока е и препоръката на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) от май 2020 г., според която магистратите трябва да обявяват притежаваната от тях криптовалута в имуществените си декларации. Целта е да може да бъде доказан произходът на средствата им в случай на бъдеща печалба от продажбата ѝ.

В момента у нас няма нормативна уредба по отношение на криптовалутата и дейностите, свързани с нея. И понеже всичко, което не е изрично забранено със закон е позволено, търговията с виртуални валути се смята за нещо нормално. Дори и когато става дума за магистрати, нямащи право да въртят какъвто и да било страничен бизнес.

Facebook logo
Бъдете с нас и във