Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Еволюция и искри с избора на Кокинов

Не революция, а еволюция ще има в прокуратурата. Това бяха първите думи на новия стар шеф на Софийската градска прокуратура Николай Кокинов, след като го избраха за втори петгодишен мандат на този пост. За него тази седмица гласуваха петнадесет от общо двадесет и четирите членове на Висшия съдебен съвет (ВСС). Основният конкурент на Кокинов - районният прокурор на София Александър Налбантов, получи осем гласа, а третият кандидат - Бойко Атанасов, само един.


Очакваше се изборът да мине в полза на Кокинов гладко и без проблеми, тъй като той е фаворитът на Велчев. По време на дебатите обаче главният прокурор трябваше да се отбранява в две посоки. Откъм едната размахваше шпага членът на ВСС Нестор Несторов, от другата атакуваше конкурентът Налбантов. Гневът на двамата магистрати бе предизвикан от твърденията, че Кокинов бил изкарал един успешен мандат. В концепцията си опонентът му цитира анализ, според който в градската прокуратура има изключително висок процент на оправдателните присъди - 18.8%, а от всички оправдани в страната по знакови дела 36 на сто се падали на СГП. С други думи, всеки трети оправдан е там.


Както и можеше да се очаква, статистиката на Кокинов се оказа доста по-оптимистична. Според него през последните пет години оправдателните присъди намалявали с по 5-10 процента. И сега те били редуцирани до 13%, докато в началото на неговия мандат били повече от 50 процента. И той изброи мерките, които е предприел по време на първия си мандат.


Струва си да се припомни, че въпреки тях няколко от най-важните и шумни дела в последните години, които бяха под надзора на СГП, завършиха с фиаско за обвинението. Става въпрос за процеса срещу братята Красимир и Николай Маринови - Маргините, които бяха оправдани, а сегашният шеф на СГП лично наблюдаваше процеса. Към провалите могат да се добавят делото срещу шефа на БЧК Христо Григоров, неоправданото бездействие на обвинението в случая Софийски имоти, а напоследък катастрофално за градските обвинители върви и делото за убийството на Яна Кръстева.


Откъде шефът на СГП е взел оптимистичните данни не е ясно. В началото на ноември главният прокурор Борис Велчев обяви, че 95 на сто от заведените дела в България завършвали с осъдителни присъди. Човек може да стане разноглед и да не разбере кои са реалните числа. В същото време колкото и розова да е статистиката, в Брюксел изобщо не й хващат вяра. Това може да се види и в последния доклад на ЕК, в който еврокомисарите здраво ни рендосват именно заради оправдателните присъди.


Едно е ясно: в Софийската градска прокуратура се водят най-тежките, назовани знакови дела, и тя най-често е изложена на медийния и обществения интерес. Затова и работата й се следи под лупа от Брюксел. Според члена на ВСС Нестор Несторов обаче статутът на градската прокуратура бил принизен до полицейско управление. Той скандално заяви, че в магистратурата имало група от поръчкови прокурори, които били готови да свършат всяка работа, възложена от шефа им, и то по начин, по който той иска. Несторов даде актуален пример с ареста на Николай Велков. Адвокатът бил подведен под отговорност за измама, което е подсъдно на районната прокуратура. Но въпреки това е държан три денонощия в ареста със заповед на градски прокурор. Магистратът припомни, че съдът е пуснал Велков, защото в крайна сметка не са се появили сериозни доказателства, че е извършил престъпление.


Парадоксът в случая е, че всички тези критики идват от страна на бивш началник на същата тази прокуратура, който бе многократно наказван и разследван. Затова и главният прокурор Борис Велчев остро възрази срещу твърденията му и го призова да говори с факти, напомняйки му, че подобни слухове са се носили из прокуратурата и срещу него преди време.


Преизбраният Налбантов не показа да е особено засегнат от критиките към него. Той заяви, че му е трудно да бъде самокритичен, защото не може да се погледне отстрани, и отбеляза, че и медиите са достатъчно критични към него.


Веднага след като бе преизбран, Кокинов внесе във ВСС предложение за говорителят на СГП - Маргарита Немска да бъде повишена в негов заместник. Тя ще е седмият член на управленския му екип.


Пред репортерите градският прокурор обясни, че ще направи козметични промени в градската прокуратура - най-вече ще увеличи екипа от прокурори, работещи по данъчните престъпления за сметка на отдела за борба с организираната престъпност. Както е известно, от 1 януари 2012 г. битката с мафията би трябвало да води специализираната прокуратура, ако новият съд започне да функционира по план, което е съмнително, като се има предвид липсата на достатъчно кадри.


Истината е, че при сегашното кадрово статукво за еволюция, а още по-малко за революция, изобщо не може да става дума не само в прокуратурата, а и в цялата съдебна система. Вероятно това накара преизбрания началник на най-голямата прокуратура в страната да напомни, че се надява свежа кръв да се влее в прокуратурата...

Facebook logo
Бъдете с нас и във